Izdvojeno:
Iznajmljivanje stana i plaćanje poreza

Iznajmljivanje stana i plaćanje poreza

Obračun poreza i prireza na najamninu

Mnogi se još uvijek pitaju: biti ili ne biti, prijaviti ili ne prijaviti? Nemojte samo mene pitati jer moj odgovor znate. Ukoliko ste već toliko sretni da imate stan ili kuću viška za iznajmljivanje bilo bi pošteno i platiti malo poreza i prireza. Ne previše, samo malo.

Postupak je vrlo jednostavan, ali se ne odnosi na one koji se bave turističkom djelatnošću (iznajmljivanje apartmana i sl.) već samo na fizičke osobe koje iznajmljuju svoje stanove ili kuće drugim fizičkim i/ili pravnim osobama. Kao prvo našli ste podstanara – čestitam to je uvijek najveći problem. Zatim ste besplatno otvorili žiro račun u banci. Žiro račun počinje znamenkama 31…….. dok tekući račun počinje znamenkama 32……… i njega ne možete koristiti za naplatu najamnine. Baš mora biti žiro račun. Naplaćivanje najamnine u gotovini ne dolazi u obzir. Sljedeći korak je potpisivanje ugovora s podstanarima. Ugovorom određujete kolika je mjesečna najamnina i nakon potpisa uzimate barem dva primjerka ugovora i nosite ih u poreznu upravu. Na temelju iznosa koji ste upisali u ugovor porezna uprava će vam izračunati porez na sljedeći način:

Obračun poreza i prireza na najamninu

Ugovorena cijena najma je 1.000,00 kn.

Taj iznos zatim umanjujete za 30% porezno priznatih izdataka odnosno za 300,00 kn.

Od 1.000,00 kuna oduzmemo 300,00 kn i dolazimo do 700,00 kn odnosno do porezne osnovice.

Na tih 700,00 kn plaćamo samo 12% poreza što iznosi 84,00 kn.

I na kraju plaćamo prirez na iznos poreza. Ako imate prebivalište u Zagrebu plaćate prirez od 18% iako možda iznajmljujete stan ili kuću u nekom drugom mjestu gdje nema prireza. 18% od 84,00 kn iznosi 15,12 kn. Ukupno poreza i prireza za platiti 99,12 kn mjesečno.

Nakon što ste prijavili ugovor poreznoj upravi možete očekivati redovne mjesečne uplatnice na iznos od 99,12 kn. Njih možete platiti putem internet bankarstva ili u banci, pošti , FINI ili otvorite trajni nalog.

Još nekoliko važnih napomena. Ukoliko pokušavate biti polu-pošteni i prijaviti manji iznos nego što ste zaista dogovorili s podstanarima porezna uprava ima pravo procijeniti koliko zaista košta m2 najma na toj lokaciji i ukoliko procijene da je iznos premali oni će obračunati porez i prirez na viši iznos i platit ćete više poreza. Ukoliko se držite realnih tržišnih cijena ne bi trebalo biti problema. Na kraju godine niste dužni podnijeti godišnju poreznu prijavu samo zato što ste ostvarili dohodak od najma, ali ako iz nekog drugog razloga podnosite godišnju poreznu prijavu onda naravno morate i to prijaviti.

Prijavom poreza omogućavate podstanarima da oni koriste poreznu olakšicu temeljem plaćene najamnine. Dovoljno im je teško što nemaju svoj stan, a uzimajući u obzir male svote poreza svega 99,12 kn na zarađenih 1.000,00 mislim da zaista više nema dileme s početka teksta.

Korisni linkovi:
Najam nekretnina i pokretnina – brošura porezne uprave

izvor: www.pametnakuna.com

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

7 komentara

 1. Marica Fugaj. 2. gardijske brigade ''Gromovi'' 3, Dugo Selo

  Poštovani,
  Čitajući Vaš naputak o ”iznajmljivanju stana i plaćanju poreza” naišla sam na tvrdnju – kada pronađete podstanara, bilo fizička ili pravna osoba, dužni ste otvoriti žiro račun (otvaranje besplatno). Plaćanje najamnine u gotovini ne dolazi u obzir.
  Zanima me, gdje odnosno u kojem aktu (Zakonu, Pravilniku, Odluci, naputku ili sl.) ste pronašli taj podatak na kojem temeljite svoju tvrdnju. Naime, takve tvrdnje drži se moj referent u Ispostavi u Dugom Selu, i nigdje drugdje u RH. Poziva se isključivo na Zakon iz 2016. i 2018. godine, a koji ne govori o toj obvezi kada se radi o fizičkim osobama koje pri tome u tom prostoru ne obavljaju pravne ili druge poslove (obrt).
  Ako se porez i prirez plaća prema cijeni istaknutoj u ugovoru ili procjeni Porezne uprave (što je manje vjerojatno), molim Vas da mi odgovorite koja je svrha uplate na žiro račun, osim da banka zaradi na vođenju računa (ili tvrdite da je i to besplatno). Također, me zanima koji je način plaćanja, kad je u pitanju fizička osoba koja ujedno nije i pravna osoba, poslodavac, već stan koristi isključivo za vlastito stanovanje, te da li je i to plaćanje, ta uplata besplatna, treba li za uplatu uplatnica, isplatnica, virman, uputnica i da li su i one besplatne.
  Imam osjećaj da je moj referent pročitao upravo Vaš članak, te ga je isti ponukao da inzistira na otvaranju žiro računa za fizičke/građanske osobe, bez ikakvog uporišta u zakonskim propisima.
  Ukoliko nisam u pravu, molim da mi navedete dokument u kojem je isto propisano, kako bih se mogla uvjeriti u tu potrebu i značenje navedene potrebe.
  S poštovanjem.

 2. Marica Fugaj. 2. gardijske brigade ''Gromovi'' 3, Dugo Selo

  Ul. 2. gardijske brigade ”Gromovi” 3, Dugo Selo

 3. Postovani i mene interesira ovo u vezi ziro racuna.No moja prica je sljedeca ja iznajmljujem stan ,a ujedno sam i sama sa dvoje dijece na drugoj lokaciji u drugom stanu ,pa Vas molim da mi kazete da li mogu za svoju najamninu koju placam jednoj firmi traziti povrat poreza? Hvala

 4. Prijavila sam stanare prije par mjeseci na poreznu. Na internetu sam procitala da ce mi slati mjesecne uplatnice za njih, ali do sada nisam nista dobila. Ne javljaju se na telefon, a mail ne mogu nigdje pronaci. Invalid sam, i nije mi jednostavno ici iz Markusevca u novi Zagreb. Neznam kome da se obratim.

 5. Zanima me odgovor na pitanje ako se radi o nekretnini koja je suvlasnistvu da li treba pristanak odnosno potpis na ugovor o najmu oba suvlasnika s obzirom da se drugi suvlasnik ne pristaje na najam.Unaprijed hvala

 6. Jadranka prgometjadranka5@gmail.com

  Ostavinska raspodjela nije uspjela. Na tri obitelji.sud nije mogao raspodijeliti dvi stranke hoće stanove prodati.Neće etažiranje,neće legilazaciju.Sad nisu uspjele prodati kuću.Jedan vlasnik ima pravo na svoj dom.to je i na sudu dobio.Kako dvi osobe mogu stan iznajmiti i to preko MUP_a,ako nisu vlasnici stana.Iznajmili su jedan stan od 80 m2 i još iznajmili stan za firmu od 60 m2.Nisu nas kontaktirali samo su doveli da oni žive u tim stanovima.Ima 3 obitelji kuća ima 3 stana i poslovni prostor 3 prostorije.Sud hoće djelidbu 2 obitelji neće iz inata,ne sudjeluje u ostavštini.Bahato iznajme dva stana i dovedu nam postanite.Dali se to može po zakonu .Ako je još u postupku u sudu predmet.Zanima me koju potvrdu su uzeli da su vlasnici stana,hoće li mojoj obitelji naštetiti.Zanima me i u vezi porezne uprave,koga su stavili kao vlasnika stana kuće od 4 kata.

 7. Marija Magdalena

  Poruka: Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 10,000 eura uz 3% od bogobojaznog čovjeka gospodina Mikea Andersona. Ako ste z ainteresirani za dobivanje zajma, obratite mu se, uvjeravam vas da je sigurno, hvala. Adresa e-pošte: (barrmikeanderson48@yahoo.com)

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top