Izdvojeno:
Iznajmljivanje stana i plaćanje poreza

Iznajmljivanje stana i plaćanje poreza

Obračun poreza i prireza na najamninu

Mnogi se još uvijek pitaju: biti ili ne biti, prijaviti ili ne prijaviti? Nemojte samo mene pitati jer moj odgovor znate. Ukoliko ste već toliko sretni da imate stan ili kuću viška za iznajmljivanje bilo bi pošteno i platiti malo poreza i prireza. Ne previše, samo malo.

Postupak je vrlo jednostavan, ali se ne odnosi na one koji se bave turističkom djelatnošću (iznajmljivanje apartmana i sl.) već samo na fizičke osobe koje iznajmljuju svoje stanove ili kuće drugim fizičkim i/ili pravnim osobama. Kao prvo našli ste podstanara – čestitam to je uvijek najveći problem. Zatim ste besplatno otvorili žiro račun u banci. Žiro račun počinje znamenkama 31…….. dok tekući račun počinje znamenkama 32……… i njega ne možete koristiti za naplatu najamnine. Baš mora biti žiro račun. Naplaćivanje najamnine u gotovini ne dolazi u obzir. Sljedeći korak je potpisivanje ugovora s podstanarima. Ugovorom određujete kolika je mjesečna najamnina i nakon potpisa uzimate barem dva primjerka ugovora i nosite ih u poreznu upravu. Na temelju iznosa koji ste upisali u ugovor porezna uprava će vam izračunati porez na sljedeći način:

Obračun poreza i prireza na najamninu

Ugovorena cijena najma je 1.000,00 kn.

Taj iznos zatim umanjujete za 30% porezno priznatih izdataka odnosno za 300,00 kn.

Od 1.000,00 kuna oduzmemo 300,00 kn i dolazimo do 700,00 kn odnosno do porezne osnovice.

Na tih 700,00 kn plaćamo samo 12% poreza što iznosi 84,00 kn.

I na kraju plaćamo prirez na iznos poreza. Ako imate prebivalište u Zagrebu plaćate prirez od 18% iako možda iznajmljujete stan ili kuću u nekom drugom mjestu gdje nema prireza. 18% od 84,00 kn iznosi 15,12 kn. Ukupno poreza i prireza za platiti 99,12 kn mjesečno.

Nakon što ste prijavili ugovor poreznoj upravi možete očekivati redovne mjesečne uplatnice na iznos od 99,12 kn. Njih možete platiti putem internet bankarstva ili u banci, pošti , FINI ili otvorite trajni nalog.

Još nekoliko važnih napomena. Ukoliko pokušavate biti polu-pošteni i prijaviti manji iznos nego što ste zaista dogovorili s podstanarima porezna uprava ima pravo procijeniti koliko zaista košta m2 najma na toj lokaciji i ukoliko procijene da je iznos premali oni će obračunati porez i prirez na viši iznos i platit ćete više poreza. Ukoliko se držite realnih tržišnih cijena ne bi trebalo biti problema. Na kraju godine niste dužni podnijeti godišnju poreznu prijavu samo zato što ste ostvarili dohodak od najma, ali ako iz nekog drugog razloga podnosite godišnju poreznu prijavu onda naravno morate i to prijaviti.

Prijavom poreza omogućavate podstanarima da oni koriste poreznu olakšicu temeljem plaćene najamnine. Dovoljno im je teško što nemaju svoj stan, a uzimajući u obzir male svote poreza svega 99,12 kn na zarađenih 1.000,00 mislim da zaista više nema dileme s početka teksta.

Korisni linkovi:
Najam nekretnina i pokretnina – brošura porezne uprave

izvor: www.pametnakuna.com

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top