Izdvojeno:
Jel moguće živjeti kao podstanar?

Jel moguće živjeti kao podstanar?

Plaća pokriva 79% životnih troškova, podstanarima 62,24%

Građani su kreditno zaduženi 122,5 milijarde, što znači da je svaki stanovnik dužan 27,5 tisuća kuna. Inozemni dug krajem ožujka iznosio je 44,5 milijarda eura, što znači da je inozemni dug svakog stanovnika oko 10 tisuća eura.Prosječna potrošačka košarica za lipanj za četveročlanu obitelj iznosila 6.631,27 kn. To je za 0,03% više nego u svibnju, objavili su Nezavisni hrvatski sindikati.

Prosječnom plaćom od 5.250 kn može se pokriti 79% troškova života, što je za 1,73% manje nego prethodnog mjeseca zbog pada prosječne neto plaće u odnosu na prethodni mjesec za 113 kuna. Uključe li se troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje stana, a koji nisu uključeni u košaricu, košarica bi iznosila 8.428,69 kuna, a pokrivenost prosječnom neto plaćom bila bi 62,24%.

Također pretpostavka je da obitelj nema osobni automobil, odnosno koristi se isključivo uslugama javnog prijevoza. Tako su u troškove prijevoza uključene cijene dvije mjesečne radničke karte i dvije mjesečne đačke karte za područja prve zone. Kako dio radnika dolazi iz prigradskih naselja i susjednih mjesta, troškovi prijevoza mogu biti veći od navedenih.

Građani Hrvatske kreditno su zaduženi 122,5 milijarde, što znači da je svaki stanovnik dužan 27,5 tisuća kuna. Hrvatski inozemni dug krajem ožujka iznosio je 44,5 milijarda eura, što znači da je inozemni dug svakog stanovnika oko 10 tisuća eura.

Prosječna mirovina isplaćena u lipnju za svibanj, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iznosila je 2.160,10, a prethodni mjesec 2.162,32 kuna. Košarica za domaćinstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3.583,13 kuna, što je za 0,10% više nego u svibnju.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top