Izdvojeno:

Kada je najbolje tražiti stan

Rujan je mjesec u kojem rastu i potražnja i ponuda stanova za najam. U potragu za stanovima uoči početka nove akademske godine kreću studenti jer ni u jednom sveučilišnom gradu nema ni približno dovoljno mjesta u studentskim domovima.

No u rujnu, sa završetkom sezone godišnjih odmora, stanove pojačano traže i poslovni ljudi, i strani i domaći. Iako bi prema svim tržišnim zakonima povećana potražnja trebala povisiti i cijenu, najamnine u Zagrebu su gotovo iste kao i lani. Cijena najma pala je s dolaskom krize, osobito luksuznim stanovima, i od tada su cijene više-manje stabilne. Tijekom rujna povećat će se potražnja, ali ne očekujemo rast cijena jer je povećana i ponuda stanova – ističe Ana Živković iz Kaštela. Na tržištu je mnogo novijih stanova koji su se u vrijeme graditeljskog buma kupovali upravo radi iznajmljivanja, a sve je više i investitora koji stanove zbog slabe prodaje odlučuju dati u najam. Neki tako žele povratiti barem dio uloženog novca u stambene projekte, a neki zato što procjenjuju da im je isplativije iznajmljivati stanove do novog rasta cijena nego ih sada prodavati ispod stvarne vrijednosti. U posljednjih godinu dana raste i broj vlasnika starijih stanova koji ne mogu naći kupca, pa kako je prazan stan prevelik trošak, traže da ga do prodaje iznajmimo- upozorava A. Živković na novi trend.

U dijelu tržišta na kojem stanove traže studenti i mlade obitelji, a to su u pravilu manji i prosječno opremljeni stanovi do 50 – 60 četvornih metara, najamnina iznosi od 5 do 7 eura po kvadratu. Za garsonijeru treba izdvojiti dvjestotinjak eura, za jednosoban stan 250 -300, a za dvosoban 300 – 400 eura. To su okvirne cijene jer najamninu određuju lokacija i opremljenost. Stanovi koje unajmljuju poslovni ljudi u pravilu su skuplji, a cijena je u prosjeku oko 10 eura po kvadratu.

Tržište stanova koje unajmljuju studenti i obitelji potpuno je drukčije od tržišta stanova za poslovne ljude. Mladim obiteljima ili studentima nije svejedno hoće li stan platiti 300 ili 500 eura. Poslovnjaci u pravilu ne gledaju cijenu po kvadratu. Oni odabiru stan u centru ili blizu radnog mjesta koji im se sviđa te prihvaćaju cijenu koju mogu pokriti budžetom što im ga za stambene troškove odobrava poslodavac. Tijekom prošle godine, kad su tvrtke i različita inozemna predstavništva svojim djelatnicima snizili troškove za stanovanje i kad su mnogi skupi stanovi ispražnjeni, neki su najmodavaci drastično snizili najamnine.

Zbog dolaska krize su zamjetno snižene najamnine luksuznih stanova i kuća. To se brzo pročulo pa su najmoprimci postali maksimalno izbirljivi, do detalja kao što su boja keramičkih pločica ili orijentacija balkona, kaže Lana Mihaljinec Knežević, direktorica agencije Zagrebwest, specijalizirane za luksuzne nekretnine. Među zahtjevnom klijentelom u Zagrebu su i dalje najpopularniji stanovi u Babonićevoj ulici te na Salati i Srebrnjaku.

Među običnim svijetom najtraženjje su lokacije u tramvajskoj zoni, posebno jednosobni stanovi i garsonijere. U najmu stanova za studente agencije nemaju znatnijeg udjela. Većina najmodavaca traži polog u visini jedne do dvije mjesečne najamnine za namirenje eventualne štete ili nepodmirenih režija, a agencija kao naknadu za ugovor uzima iznos jedne mjesečne najamnine, što je studentima, odnosno njihovim roditeljima preskupo. Izvor/autor: Večernji list

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top