Izdvojeno:
Kako pravilno iznajmiti stan da svi budi zadovoljni

Kako pravilno iznajmiti stan da svi budi zadovoljni

Par pravila kako pravilno postupiti pri iznamljivanju stana.

 

 

1. napraviti ugovor sa podstanarima

2. ovjeriti ugovor kod javnog biljeznika (ne moraju doci podstanari)

3. ovjeriti ugovor u Poreznoj upravi

4. ako je ugovor na duze vrijeme od godine dana, podstanar (najmoprimac) s njim prijavljuje prebivaliste na toj adresi, a ako je krace, prijavljuje boraviste na toj adresi na MUP-u.

Za to mu treba vlasnicki list od najmodavca (tvoje mame), pa je bolje da i ona to obavi s njim. Znaci, zapravo treba: ugovor tvojoj mami, ugovor podstanarima, jedan ide javnom biljezniku, jedan Poreznoj upravi, a jedan MUP-u: 5 primjeraka. Nakon nekog vremena ce joj doci porezno rjesenje sa iznosom poreza koji mora platiti na dohodak od najamnine. Placa se krajem mjeseca. Taj prihod treba prijaviti i u poreznoj prijavi jednom godisnje. U ugovoru moze dogovoriti depozit za unistenu imovinu, znaci npr. kod ulaska u stan daju jednu odredjenu cifru – kad izlaze, stan se pregledava, i ako je nesto unisteno, vrijednost unistenog se oduzima od te cifre. I moze uvesti klauzulu da ima pravo jednom mjesecno pregledati stan.

Zlu ne trebalo, a ako vidi da su ljudi na mjestu, ne mora to pravo uopce koristiti. Moze dogovoriti i da li se smiju drzati u stanu kucni ljubimci, i sl… – neka sastavi ugovor onako kako i njoj, i podstanarima, najbolje odgovara. I da – za pocetak, neka ugovor bude na krace vrijeme (recimo godina dana), kako bi se uvjerila da su podstanari zaista OK; pa moze produziti ugovor na dulji rok. Najjednostavnije ubiranje stanarine je zapravo da joj uplacuju na racun. Placanje rezija – neka odredi datum do kojeg moraju platiti rezije i koje moraju platiti, i nacin placanja. Struju i vodu po potrosnji brojila, komunalije, i ako u to ide jos nesto, i to.

Sigurnije je ako iznos rezija daju tvojoj mami; ako placaju sami rezije, neka odredi da joj daju kopije svih placenih racuna jednom mjesecno. Moze na posti najaviti da je u stanu podstanar XY, kako im se ne bi gubila postanare.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top