Izdvojeno:
Moderni stan, a podsjeća na kuću iz djetinjstva

Moderni stan, a podsjeća na kuću iz djetinjstva

Ako je nešto maleno, onda to ne možeš vizualno povećati. Zato to naglasi”, filozofija je mladog arhitekta Ante Marića koji je, vodeći se tim načelom, pažljivo uređivao svoj životni prostor veličine 40 metara četvornih u jednoj od novogradnji u modernom okruženju zagrebačke Radničke ceste.

Novoizrasla je četvrt proteklih nekoliko godina postala jedna od najatraktivnijih stambenih lokacija u Zagrebu u kojoj su svoje urede smjestile brojne tvrtke, no Ante je na današnjoj adresi završio sasvim slučajno. Nakon 15 godina života sa sestrom u stanu od 75 metara četvornih u zagrebačkoj Sloboštini, studija i zaposlenja, mladi arhitekt se odlučio za kupnju stana. Znao je samo da ne smije prelaziti iznos od 100.000 eura i počeo tražiti…


– I to na sasvim drugim mjestima – smije se Ante dok nam pokazuje minimalistički crno-bijeli interijer svojega ugodnog doma na koji je „kliknuo“ čim ga je ugledao. Umalo ga nije ni otišao pogledati, ali se predomislio kad je čuo kako kupovina garažnoga mjesta, koje na toj lokaciji košta od 15 do 20 tisuća eura, nije uvjet.

– Raspored stana mi je, dok sam još gledao njegov tlocrt, isprva bio čudan. Ali sam rekao samom sebi:“ Dobro, pogledat ću.” Kad sam ušao, a bilo je poslijepodne, vidio sam staklenu stijenu, zalazak sunca… Ma, momentalno sam znao što ću napraviti s njim – priča mladi arhitekt koji je prije useljenja napravio nekoliko intervencija u prostoru, a onda se posvetio uređenju.

– Čiste linije, minimalizam – to sam ja. Jedino su zavjese namjerno nabrane, nisam htio panel zastore jer bi mi prostor bio prehladan. One su jedino nešto što omekšava ovaj interijer. Uz to mi se jako sviđa industrijska Ikeina sajla na kojoj vise… – pojašnjava Ante koji je od hodnika pretvorenog u biblioteku (u njoj su skrivena i vrata kupaonice), dnevnog boravka, kuhinje, sobe i balkona stvorio funkcionalan i topao životni prostor koji na prvi pogled ostavlja dojam puno veće kvadrature.

Sve po mjeri

– Sav namještaj je, prema mojim idejama, napravljen po mjeri od mediapana. Sve sam sam crtao… Kuhinjom sam jako zadovoljan jer je maksimalno iskorišten prostor, a ništa nije oku vidljivo. Stol sam također dao raditi, a jedini dizajnerski komad namještaja su „Panton“ stolice koje sam kupio na rasprodaji – govori vlasnik stana čije uređenje nije puno stajalo, jer je namještaj izrađen po narudžbi kombinirao s Ikeinim detaljima. Veliku kutnu garnituru po povoljnoj je cijeni kupio u jednoj zagrebačkoj trgovini baš kao i veliku postelju koja dominira njegovom – crnom sobom.

– Ljudi su se zgražali kad sam im rekao da ću obojiti sobu u crno. Ali nije uopće tamno, ima dosta svjetla, prozor je velik. E tu dolazi do izražaja onaj moj princip – naglasi ono što se ne može sakriti i od toga napravi foru. Sobica ima 8 metara četvornih i tako i izgleda. Zato je ona moja topla i ugodna kutija za spavanje…

Uz veliki ugradbeni ormar i krevet tu su još jedino dvije lampe iz Ikee, a svaka košta 2,5 eura – kaže Ante napominjući kako su vrata sobe uvijek su otvorena, pa pogled iz dnevnog boravka na njezinu crnu unutrašnjost briše granicu prostora i ostavlja dojam dubine. Interijer nije zagušen gomilom sitnica – priču o vlasniku pričaju tek diskretno izloženi suveniri s putovanja u Meksiko, Egipat, Šri Lanku, Dubai, Keniju…, pradjedov drveni tronožac i darovi u vidu biljaka, pa i kravlja koža na podu – dar roditelja.

– Ispostavilo se, počevši od zavjesa pa do kauča, kako moj novi dom dosta nalikuje interijeru kuće u Posušju u kojoj sam živio u djetinjstvu. U ono doba to nije bio uobičajen izgled interijera, ali kako je moj otac po struci grafički dizajner, onda je razumljiv. Doduše, otac je i nogometaš, ali nisam otišao na tu stranu – smije se Ante priznajući kako je nakon useljenja u svoj stan jako brzo počeo govoriti: “Idem doma.”

Savjeti za uređenje malih stanova

– U malim stanovima najvažnije je organizirati prostor na način da se sakriju sve stvari koje se ne koriste svakodnevno.

– Poželjno je koristiti osnovne i neutralne boje za velike komade namještaja, bez suvišnih dekoracija.

– Prostoru se daje živost detaljima u bojama, ali bez pretjerivanja.

– Biljke, bez obzira na to radi li se o malom ili velikom stanu, oplemenjuju prostor.

– Dobro je da boja ugradbenih elemenata (police, kuhinja, ormari…) prati boju zidova. Mobilni elementi mogu biti u drugoj boji i njima se mijenja izgled prostora.

– U malom stanu atmosfera se postiže minimalnim trudom – tek nekolicinom detalja.

– Rasvjetna tijela moraju biti diskretna, zavjese bez uzorka, a svi dekori jednobojni.

Grafike

Možda bih još ubacio drveni stolac ili fotelju s lampom kako bih stvorio kutak za čitanje, ali ništa veliko čime bih zagušio prostor. Iznad kuhinjskog stola planiram staviti veliko i dugo slikarsko platno na kojemu bih šarao apstrakcije, nešto tipa „umjetnost u nastanku“.

Tim bih platnom ujedno vizualno povezao kuhinju i dnevni boravak – kaže Ante koji je na policu iznad kauča postavio slike poznanika Igora Čabraje, cijenjenog akademskog grafičara.

Namjerno ih nisam vješao kako bih mogao mijenjati postav, a kupio sam ih prije nekoliko godina dok sam živio u starom stanu. Nekako je od toga krenulo. One su bile moja prva investicija u moj životni prostor… – otkriva Ante.

 

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top