Izdvojeno:
Na šta treba obratite pažnju kod iznajmljivanja stana

Na šta treba obratite pažnju kod iznajmljivanja stana

Ako ste mislili da je jednostavno iznajmiti stan u današnje vreme, posebno u velikom gradu, bojim se da ću morati da vas razočaram. Iako zvuči lako, čini se da nije. Naravno, ukoliko imate sreće pa imate prijatelja ili poznanika koji će vam iznajmiti stan u zgradi ili kući onda jeste. Ali, ukoliko morate da tražite preko oglasa, bolje vam je da se naoružate strpljenjem, jer će vam nesumljivo biti itekako potrebno.

U čemu je zapravo osnovni problem kod iznajmljivanja stanova? Prvo, u ponudi se nalazi sve i svašta, u bukvalnom smislu. Od luksuznih i lepo uređenih stanova, sa svim neophodnim dokumentima, pa do onih u koje ne biste ušli da ste znali šta ćete tamo zateći. A drugi problem koji je danas prisutan na tržištu nekretnina jeste što je postalo gotovo nemoguće iznajmiti stan, sobu ili kuću direktno od vlasnika, već jedino preko agencije za posrdovanje, koja naravno naplaćuje svoju proviziju za ovu uslugu.

Posebnu pažnju treba obratiti upravo na agenciju. Jer i njih ima dosta nelegalnih, odnosno onih koje rade „na divlje“. Kada gledate oglase za iznajmljivanje, primetićete da se često ponavljaju brojevi telefona za kontakt, pa će vam sve biti jasno. Zato, kada naiđete na stan koji vas zanima, ukoliko se iznajmljuje preko ovakve agencije, najbolje je da prvo saznate naziv iste, pa da malo istražujete. Pokušajte prvo preko sajta Agencije za privredne registre da otkrijete da li je aktivna ili ne, prijavljena i slično ili, pak pokušajte da se raspitate možda preko poznanika.

Ako ustanovite da možete da poslujete sa tom agencijom dogovorite se da vam zakažu gledanje odabranog stana.

Da ne zaboravim da napomenem, postoje agencije koje vam nude i uslugu spiska stanodavaca za određenu sumu novca. Tu morate biti naročito obazrivi, jer se neretko događa da većina telefonskih brojeva ne postoji. Zato vam savetujem da ukoliko ne možete da pronađete agenciju na osnovu preporuke nekog svog prijatelja ili poznanika, uradte dve stvari kako biste se obezbedili: prvo da tražite račun sa pečatom i potpisom za plaćenu uslugu, a drugo kada dobijete spisak da telefonirate na licu mesta, kako biste bili sigurni da je spisak validan.

Kada odete kod potencijalnog stanodavca, obratite pažnju na različite detalje, poput: stanja stolarije, različitih aparata i uređaja (ukoliko je stan namešten) i sličnih stvari koje vam mogu kasnije izazvati nepotrebne troškove. Takođe, ukoliko je stanodavac pošten, sa njim možete razgovarati o svemu. A odluku o tome, prepuštam vašoj proceni. Svakako je bolje da kada krenete u ovaj „posao“ ne budete sami. Bilo da je rođak ili prijatelj sa vama, prisustvo jednog potencijalnog svedoka nije na odmet.

Kada se odlučite za najam određenog stana, sobe ili kuće, porazgovarajte sa stanodavcem o bitnim detaljima, poput: visine depozita (ukoliko ga ima), otkaznog roka, da li imate mogućnost da nesmetano dovodite goste, da li su svi prethodni računi izmireni (a ukoliko je moguće, zatražite na uvid potvrde), da li će vas prijaviti i slično.

Svi ovi detalji će vam kasnije umnogome olakšati najam željene nekretnine. Jer kako kaže naš narod; „Čist račun, duga ljubav!“ Zato, na vreme razbistrite sve sitnice sa svojim stanodavcem i uživaćete i vi i on.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top