Izdvojeno:
Pametno riješenje za tisuće praznih stanova!

Pametno riješenje za tisuće praznih stanova!

‘Ako želi ponovo pokrenuti rast na tržištu nekretnina, Vlada bi od banaka trebala preuzeti neprodane stanove i onda ih građanima ponuditi u obliku koncesije’, smatra splitski poduzetnik Slobodan Ljubičić.

Ljubičić tvrdi da bi njegov model, koji podsjeća na nekadašnji institut stanarskog prava, mogao u potpunosti promijeniti način na koji funkcionira hrvatsko tržište nekretnina, ali i pokrenuti novi ciklus rasta u građevinskom sektoru.

“Ako danas kupujete stan u vrijednosti 100 tisuća eura, mjesečna rata kredita na 30 godina iznosi oko 600 eura, pa ne čudi da mnogi to nisu sposobni platiti. Trenutačno postoje tisuće neprodanih stanova koje bi po mom mišljenju banke bile voljne ustupiti državi u zamjenu za državne obveznice. Država bi ih potom trebala ustupiti građanima u obliku koncesije. Maksimalna koncesija iznosi 99 godina, nakon čega prerasta u vlasništvo, što znači da bi se jedan stan mogao podijeliti u tri tridesetogodišnje koncesije”, iznio je Ljubičić svoju zamisao Nacionalu.

Dodaje da bi koncesijska naknada bila trostruko manja od rate kredita, te bi iznosila oko 200 eura mjesečno. Kupci bi tu naknadu državi isplatili unaprijed preko kredita banke, te poslije vraćali u ratama.

Ukoliko bi željeli, kupci bi kasnije nekretninu u potpunosti mogli otkupiti, mijenjati svoj koncesijski ugovor u nekoj drugoj nekretnini ili ga prodati.

Splitski poduzetnik smatra da bi njegovim modelom mladi puno lakše dolazili do krova nad glavom, država bi nešto zaradila, te bi započeo novi ciklus na tržištu nekretnina. Također, Ljubičić procjenjuje da bi država kroz fond takvih stanova došla u mogućnost da utječe na cijene nekretnina u državi.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top