Izdvojeno:
Podstanari bez dokumenata uz uredan ugovor o najmu

Podstanari bez dokumenata uz uredan ugovor o najmu

Porazna situacija podstanarstva na pragu Europske Unije

Nemogućnost prijave boravišta i izrade dokumenata za podstanare.

Podstanarska regulativa je daleko od savršene, donosimo vam jedan primjer gdje podstanari nailaze na poznate probleme s državnom administracijom, iako su uredno prijavljeni i plaćaju sve poreze i prireze Hrvatskoj.

Kako riješiti ovaj problem?  Tko je odgovoran za prijavu podstanarskih adresa?

Molila bih Vas pomoć pri sljedećoj situaciji;

moja obitelj i ja smo već cca 8,5 godina podstanari u Dubrovniku.

Upravo smo uselili na novu adresu i sad smo suočeni s problemom prijave. Naime, stanodavac nas želi prijaviti (aleluja) i ugovor o podstanarstvu je ovjeren na Poreznoj upravi, međutim, na policiji su nam odbili promijeniti adresu i izdati nove osobne iskaznice iz razloga jer je ugovor određen na 1 godinu.
Budući da se osobne iskaznice izdaju na 10god, oni nam mogu ponuditi samo tzv. Privremeno prebivalište (na upit mijenjaju li nam se trenutna prava tom izmjenom, osoba mi nije znala odgovoriti), a stanodavac ne želi potpisati ugovor na neodređeno, što mi, poštujemo.

Što nam preostaje u tom slučaju?

Budući da meni osobna iskaznica istječe za cca godinu dana, znači li to da ju neću moći napraviti jer nemam prijavljeno boravište?
Naravno, to situaciju dodatno komplicira jer mi iz Dubrovnika ne možemo nikamo bez osobne i jer moramo 2 puta prijeći granicu…

Bila bih Vam veoma zahvalna ako biste mi mogli dati bilo kakav savjet ili barem uputu kome se obratiti u ovakvoj situaciji.

Biti podstanar u Dubrovniku nije niti malo jednostavno, ali srećom da ovim putem ne opisujem čitavu problematiku jer ne bi bila obojana superlativima.

Pošteno plaćamo najam, sve račune, radimo u Dubrovniku, plaćamo porez i prirez, a kad želimo imati i odgovarajuće papire za to, nailazimo na zid.

 

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top