Izdvojeno:
Politika (lopovluk) najbolja za nekretnine

Politika (lopovluk) najbolja za nekretnine

Nikola Špirić (53), predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) stekao je titulu doktora ekonomskih nauka i brojne nekretnine koje čuva daleko od očiju javnosti.

Kao kandidat na oktobarskim izborima 2006. godine, Špirić je Centralnoj izbornoj komisiji bio dužan podnijeti Izjavu o imovinskom stanju.

 

 

Lista je izgledala skromno – naveo je da ima stan i automobil u BiH. Nije međutim naveo veličinu niti lokaciju stana, kao ni model automobila. Pod stavkom prihoda naveo je plate i naknade ali ne i njihov iznos.

Javna Izjava o imovinskom stanju (2006.)

 

U decembru 2006. godine, Špirić je podnio drugi imovinski karton koji se ne daje na uvid javnosti.

Iz ove izjave, u čiji posjed su došli novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, vidi se da Špirić posjeduje znatno više imovine nego je naveo u šturom, javnosti dostupnom imovinskom kartonu.

Javnosti nedostupna Izjava (decembar 2006.)

 

Ona predstavlja ključni dokument koji kandidat mora dostaviti prije imenovanja u Vijeće ministara BiH. Podaci u ovoj izjavi su tajni ali su, za razliku od javnosti dostupnog imovinskog kartona, podložni provjeri Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Nenavođenje istinite ili potpune informacije u ovom slučaju se smatra krivičnim djelom. Ova izjava otkriva čovjeka sa mnogo novca i imovine.

Premijer bogataš

Špirić je naveo da ima 378.300 eura i 18.140 KM ušteđevine. Kao izvor prihoda naveo je autorske honorare i kamate na štednju.

Njegova tadašnja mjesečna plata iznosila je 3.600 KM. Sastojala se iz 2.359 KM osnovne plaće, 840 KM paušala i 400 KM naknade za odvojeni život.

Premijer BiH Nikola Špirić posjeduje stan veličine 125 m2 u Banja Luci u ulici Jovana Dučića.
Foto: CIN

Od nekretnina je naveo troiposoban stan u Banja Luci, dvoiposoban stan u Novom Sadu i dvoiposoban stan u Beogradu.

Za stan u Beogradu izjavio je da je vlasništvo njegovog sina.

Od voznog parka Špirić u izjavi iz decembra 2006. godine navodi da lično posjeduje Audi A6 a njegova supruga Audi A3.

Uvidom u zemljišne knjige Općinskog suda u Sarajevu novinar CIN-a je otkrio da je Špirić sa suprugom Nadom vlasnik i dvosobnog stana u Sarajevu površine 55 m2. Stan se nalazi u Olimpijskoj ulici u naselju Mojmilo.

Izvod iz registra za stan u Sarajevu

 

CIN je također otkrio da Špirić posjeduje tri garaže u Banja Luci i to jednu od 7, drugu od 9 i treću od 15 m2.

Izvod iz registra: garaža 1 i garaže 2 i 3

 

Novinar CIN-a je na adresu Špirićevog kabineta uputio zahtjev za intervju u kojem bi premijer objasnio kako je stekao toliko bogatstvo i zašto se njegova dva imovinska kartona toliko razlikuju.

U šturom odgovoru iz njegovog kabineta novinari su obaviješteni da premijer nije u mogućnosti dati intervju, te da su sve informacije vezane za njegovu imovinu dostupne javnosti.

“Izjava o imovinskom stanju predsjedavajućeg nalazi se na web stranici Centralne izborne komisije BiH”, kaže se u odgovoru.

I zaista, izjava o njegovom imovinskom stanju jeste dostupna na web stranici Komisije ali ne i objašnjenje zašto je u javnoj izjavi premijer prešutio da posjeduje još tri stana, jedan automobil i pozamašan iznos na računu.

Ovakav stav sušta je suprotnost onom kojeg se držao dok je bio u opoziciji kao zastupnik u parlamentu. U to vrijeme bio je transparentniji i otvoreniji prema javnosti – i mnogo manje imućan.

Njegov imovinski karton iz 2002. godine znatno je opširniji od onog iz 2006. godine. Tada je Špirić prijavio da je u 2001. godini zaradio 26.536 KM ličnog dohotka, 105.648 KM autorskog honorara, te još 600 KM.

Javna Izjava o imovinskom stanju (2002.)

 

Špirić je 2002. godine prijavio da ima automobil od 20.000 KM, štedne uloge u iznosu od 102.258 eura i 83.382 švicarska franka, te 50.000 KM stare devizne štednje.

Stan Nikole Špirića u sarajevskom naselju Mojmilo veličine je 55 m2. Nepoznato je da li premijer boravi u njemu.

 

Tada je također prijavio i stan u Sarajevu, te zemljište i dio porodične kuće u Drvaru.

Premijer je 2002. godine prijavio da mu supruga Nada posjeduje stan i dio porodične kuće i zemljišta u Tuzli, štedni ulog od 26.580 eura i staru deviznu štednju u iznosu od 35.000 KM.

U 2006. godini nije naveo da mu supruga ima ikakvu imovinu.

Po tome je od 2002. do 2006. godine, Špirić stekao stanove u Banja Luci i Novom Sadu, stan u Beogradu koji se vodi na ime njegovog sina, zatim još jedan automobil, te nekoliko stotina hiljada eura ušteđevine.

Od profesora do političara

Njegov put ka bogatstvu počeo je akademskom karijerom a nastavio se političkim angažmanom. Srednju elektrotehničku školu završio je 1975. godine u Sarajevu. Četiri godine kasnije, 1979. godine je diplomirao a potom, 1982. godine i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Titulu doktora ekonomskih nauka je stekao 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u tadašnjem Srpskom Sarajevu.

Oženjen je i otac dvoje djece, kćerke Jovane i sina Aleksandra.

Aktivno je uključen u politiku od 1993. godine i mijenjao je stranačku pripadnost. Od 2002. godine je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata – Milorad Dodik.

U periodu od 1999. do 2002. godine bio je poslanik i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH a od 2002. do 2006. godine predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prema dopisu koji je Služba za informisanje Vijeća ministara BiH dostavila CIN-u, Špirić je u 2008. godini zaradio 52.086 KM, odnosno 16.491 KM više nego u 2007. godini. Lični dohodak sa radnim stažom iznosio je 44.934 KM, topli obrok 2.051 KM, odvojeni život 4.514 KM i regres 586 KM.

Odgovor Službe za informisanje Vijeća ministara BiH o primanjima predsjedavajućeg Nikole Špirića

 

On je na osnovu službenih posjeta i to, između ostalog, Njujorku, Šangaju, Briselu, Amsterdamu i Budimpešti u 2008. godini naplatio 6.572 KM na ime dnevnica. U 2007. godini naplatio je 3.555 KM. Za putovanja u zemlji nije dobijao dnevnice.

Nikoli Špiriću četverogodišnji mandat na čelu Vijeća ministara BiH ističe 2010. godine.

Istrazuje cin.ba

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top