Izdvojeno:
Porazno stanje u podstanarstvu Njemačke

Porazno stanje u podstanarstvu Njemačke

Manja potrošnja energije, manje opterećenje za klimu, ulaganje u izolaciju građevina donosi mnoge prednosti. Osim za one na koje se u Njemačkoj troškovi obnove prenose – za podstanare.

Kuća u kojoj živi Heike Jahberg je sada obložena stiroporom. To je dobro ne samo za klimu i potrošnju energije nego i za stanare koji će u budućnosti plaćati manje račune za grijanje. No je li zaista tolika prednost za žitelje kuće koji su uglavnom u podstanarskom odnosu? “Na prvi pogled se smanjenje računa za grijanje za 10 eura mjesečno čini kao super stvar. No istodobno mi je povećana stanarina. I to za 136 eura mjesečno. Mi zapravo financiramo ulaganje u energetsku obnovu zgrade, a ušteda na grijanju u usporedbi s višom stanarinom je zanemariva”, žali se novinarka i podstanarka Heike Jahberg.

Zbog zaštite okoliša ne može platiti stan

Jedan drugi primjer prebacivanja troškova na podstanare: Jörg Lorenzen iz Hamburga u posljednje vrijeme svoj stan plaća 226 eura više. I to mjesečno. Umirovljeni Lorenzen više nije mogao plaćati toliku stanarinu i nakon cijelog života provedenog u središtu Hamburga je bio prisiljen potražiti neki povoljniji stan na rubu grada. Vlasnik zgrade je dio troškova obnove izolacije (ukupno gotovo pola milijuna eura) prebacio, kako mu to dozvoljava zakon, na podstanare. Lorenzenov stan je poskupio za 11,45 eura po kvadratu tako da je na kraju stanarina iznosila, za umirovljenog službenika jednog osiguravajućeg društva puno previsokih 870 eura. “Stanovanje je postalo luksuz”, zaključio je Lorenzen.

Stambena zgrada
Skupa modernizacija

Čitava Njemačka se nalazi u fazi intenzivne obnove i poboljšanja energetskog učinka stambenih zgrada. To je želja politike ali i ekoloških udruga. Na kraju krajeva 40 posto energije potrošene u Njemačkoj otpada na grijanje.

Preko leđa podstanara

No ova “energetska revolucija” odnosi i prve žrtve. I to na socijalnom planu. Naime činjenica je da novi zakoni vlasnicima stanova, u slučaju ulaganja u poboljšanje energetske učinkovitosti vlastite nekretnine, omogućavaju povećanje stanarine. Povećanja stanarina su inače moguća samo u iznimnim slučajevima ili ako je to u ugovoru o najmu stana predviđeno. Sada se to događa a da se podstanari ne mogu obraniti. Jer od obnove nekretnine dugoročno koristi ima isključivo vlasnik. Onih nekoliko eura koliko podstanar manje plaća grijanje (što je redovitim poskupljenjem energije ionako upitno) višestruko se poništava kroz veće stanarine. Tako ispada da su glavni financijeri “energetske revolucije” upravo podstanari. I Ulrich Ropertz iz Njemačke udruge podstanara vjeruje da se energetska obnova financira preko leđa podstanara. “Kratko rečeno: po sustavu kako je reguliran sada, modernizaciju u velikoj mjeri snosi podstanar”, kaže Ropertz.

Ulrich Ropertz
Ulrich Ropertz

Heike Jahberg je mjesecima morala živjeti sa skelama koje su joj zamračivale stan. Nije mogla ni izaći na balkon. Na kraju je još morala sve to i papreno platiti. Obračun kojim stanodavac opravdava povećanje stanarine je nemoguće točno provjeriti jer podstanar nema pristup svim spisima koji bi joj bili potrebni za provjeru svake stavke iz obračuna. Ona za cijelu situaciju i loš položaj krivi isključivo zakonodavca koji je vlasnicima nekretnina omogućio lagodno prebacivanje troškova na stanare. I zakon se aktualizira i to na štetu podstanara. Dosad su podstanari mogli smanjiti stanarinu u slučaju da su građevinski radovi na poboljšanju izolacije smanjivali kvalitetu stanovanja. No to odsad više neće biti moguće. Predstavnici udruga podstanara u ovom potezu vide još jedan korak prema smanjenju prava podstanara.

Zemlja podstanara

A Njemačka je, uza svo blagostanje koje se povezuje s ovom zemljom, još uvijek zemlja podstanara. Jer podstanarstvo se ne povezuje isključivo s materijalnim stanjem. Tako 54 posto građana, svih materijalnih kategorija,  žive u stambenom prostoru koji im ne pripada.

Gradilište
Premalo novih stanova

U većim gradovima je ovaj odnos još drastičniji. 85 posto Berlinčana su podstanari. Čak je i u bogatoj Bavarskoj postotak onih koji ne žive u vlastita četiri zida veći od polovice. Po tom pitanju je Njemačka negativan rekorder unutar Europske unije. U Španjolskoj 85 posto građana živi u vlastitoj nekretnini, u Poljskoj 77 posto. Kad se usporedi Hrvatska u kojoj, prema nekim podacima, 92 posto građana živi pod vlastitim krovom, situacija u Njemačkoj još više iznenađuje. Stoga je i pitanje stanarina osjetljivo pitanje koje se tiče velikog dijela građana pa stoga i izaziva burnu javnu raspravu. Stanarine u većim gradovima su sve veće i veće, a jedan od razloga je i premali broj stanova u Njemačkoj. Prema podacima Udruge podstanara u Njemačkoj trenutno nedostaje 250.000 stanova. To su naravno namirisali i predstavnici političkih stranaka tako da bi ovo pitanje moglo odigrati značajnu ulogu u predstojećoj predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore u rujnu ove godine. Oporbena Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) obećala je da će u slučaju pobjede na izborima uvesti značajno ograničenje povećavanja stanarina. Tako vlasnici ubuduće više neće moći prilikom iznajmljivanja ili ulaganja u nekretninu podizati stanarine po vlastitom nahođenju.

Udruge vlasnika nekretnina i iznajmljivača naravno na cijelu problematiku gledaju drugačije. One smatraju da bi zamrzavanje stanarina spriječilo ulaganja i modernizaciju nekretnina. No i oni priznaju da je trenutna “energetska revolucija” prilično “skup sport”. I iznajmljivači i podstanari su jedinstveni u jednom zahtjevu: da država više nego dosad subvencionira nabavku nove izolacije fasade ili izolacijskih prozora. Time bi ekološko-energetska revolucija stekla još više poklonika.

Članak preuzet sa: Dw.de

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top