Izdvojeno:
Porez na nekretnine

Porez na nekretnine

Prema Vladinu prijedlogu koji će se ovoga tjedna naći pred saborskim zastupnicima, ubuduće će se zbrajati površine svih građevina stambene namjene u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu građanina i članova njegove uže obitelji, kao i vrijednosti svih tih nekretnina…

 

Prema Vladinu prijedlogu koji će se ovoga tjedna naći pred saborskim zastupnicima, ubuduće će se zbrajati površine svih građevina stambene namjene u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu građanina i članova njegove uže obitelji, kao i vrijednosti svih tih nekretnina.

Vjesnik donosi više:

Dosad se gledala samo površina nekretnine koja se kupuje, odnosno kojom se rješava stambeno pitanje.

Ubuduće tako porez na promet nekretnina neće plaćati građani koji na temelju sklopljenog ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu, stan ili kuću, kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje, ako su kumulativno ispunjeni uvjeti da površina nekretnine, ovisno o broju članova uže obitelji, ne prelazi određenu površinu.

Za jednu osobu to je do 50 četvornih metara, za dvije osobe do 65, za tri do 80, a za četiri do 90 kvadrata.
Peteročlane obitelji mogu imati stambenu površinu do 100 četvornih metara a da ne plate porez, one sa šest članova do 110, a one sa sedam i više članova do 120 kvadrata. Dakle, građanin koji traži oslobađanje od poreza na promet nekretnina i članovi njegove uže obitelji ne smiju u vlasništvu ili suvlasništvu imati stanove ili kuće čija je ukupna, zbrojena, površina jednaka, veća ili do najviše 10 kvadrata manja od zakonom propisanih površina.

Ako površina nekretnine prelazi zadane površine, porez na promet nekretnina plaća se na razliku površine. Ujedno, porez na promet nekretninama kojeg je građanin zbog ispunjenja navednih uvjeta bio oslobođen, plaća se naknadno ako se nekretnina u roku tri godine proda ili iznajmi.

Iz Vlade poručuju kako se zakon mijenja radi ekspeditivnijeg rješavanja broja prijava poreza na promet nekretnina u kojima se traži priznavanje prava na porezno oslobođenje za kupnju prve nekretnine te nedvojbenog tumačenja stjecanja tog prava, s obzirom na to da je dosad u praksi bilo nedoumica.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top