Izdvojeno:
Porezno oslobođenja za prodaju prvokupa smanjuje se s pet na tri godine

Porezno oslobođenja za prodaju prvokupa smanjuje se s pet na tri godine

Porez neće biti naplaćen ukoliko se nekretnina iznajmi ili proda u roku od tri godine od kupnje. Do sada se porez od pet posto vlasniku retroaktivno naplaćivao ukoliko bi on nekretninu otuđio prije isteka roka od pet godina od kupnje.


U petak, 25. veljače, na snagu stupaju izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina koje se u najvećoj mjeri tiču građana koji su po prvi put već kupili, ili tek kupuju nekretninu za vlastito stanovanje, i po toj su osnovi oslobođeni od plaćanja poreza u iznosu od pet posto od vrijednosti nekretnine. Kvadratura stana na koju ne plaćaju porez i dalje ostaje ista, piše Novi list.

Novost je, međutim, odredba koja bi trebala oživjeti zamrlo tržište nekretnina, a koja kaže da porez neće biti naplaćen ukoliko se nekretnina iznajmi ili proda u roku od tri godine od kupnje. Do sada se porez od pet posto vlasniku, naime, retroaktivno naplaćivao ukoliko bi on nekretninu otuđio prije isteka roka od pet godina od kupnje.

To znači da mlade obitelji, koje žele kupiti drugu nekretninu, sada neće platiti porez na prvu ukoliko su prošle tri godine, umjesto da čekaju istek od pet godina. Odluči li se obitelj na kupnju većeg stana po novom Vladinom modelu, u kojem država plaća polovinu rate prve četiri godine, neće morati platiti porez na prvi stan ukoliko su istekle tri godine, no svakako će platiti porez na drugu, novu i veću nekretninu, kao i na prvu ukoliko tri godine još nisu prošle.

Novost je i to da tijekom prve tri godine od oslobađanja plaćanja poreza na prvu nekretninu, kupac, odnosno njegov bračni drug neće smjeti promijeniti prebivalište.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top