Izdvojeno:
Priručnik za traženje privatnog smještaja

Priručnik za traženje privatnog smještaja

Uz zahvale studentima u Rijeci na priloženom priručniku, donosimo vam skraćeni dio priručnika za pomoć pri traženju privatnog smještaja za studente.

Uz mnoštvo korisnih informacija pri traženju smještaja nadamo se da će i vama težak život u podstanarstvu barem malo olakšati ovaj priručnik!

Cijeli priručnik možete skinuti: Priručnik studentima sveučilišta u Rijeci pri traženju privatnog smještaja

Donosimo vam najzanimljivije djelove iz samog priručnika:

U okviru kolegija “Istraživanje tržišta” nastao je studentski projekt na temu “Problematika privatnog smještaja na Ekonomskom fakultetu u Rijeci”.

Vođeni mišlju kako studentski smještaj uvelike utječe na studijski uspjeh studenata, a financijska primanja studenata često nisu dostatna za pronalaženje adekvatnog privatnog smještaja, te potaknuti osobnim iskustvima odlučili smo istražiti koliko su studenti zapravo zadovoljni omjerom dobivene kvalitete smještaja i uloženog novca.
Naše je istraživanje pokazalo da je upravo financijski kriterij onaj odlučujući prilikom odabira studentskog smještaja te se iz istih, financijskih ograničenja studenti najčešće odlučuju na suživot sa sustanarima.
Drugi zanimljiv podatak proizašao iz ovog istraživanja ukazao je da najveći dio ispitanika smatra da se na njihovom studiju ne vodi računa o problematici privatnog smještaja.
Potaknuti tim rezultatima pokušali smo saznati na koji način Ekonomski fakultet u Rijeci može pomoći studentima, te im olakšati pronalaženje adekvatnog privatnog smještaja i time unaprijediti kvalitetu studija.
Na projektu su radili studenti među kojima je većina nas već imala razna podstanarska iskustva, te je logičan slijed bio izrada priručnika u koji smo pretočili svoja „iskustva“ kako bi pomogli ostalim studentima prilikom traženja smještaja – a to je ujedno bio i naš novi projekt u okviru kolegija “Promocija”.
Nastojali smo obuhvatiti sve što smo smatrali bitnim u procesu traženja stana, a posebno smo se osvrnuli na financijski aspekt te nastojali upozoriti na detalje na koje se često ne obraća pozornost. Nadamo se da će Vam savjeti iz priručnika biti od pomoći pri uštedi i racionalnijim troškovima stanovanja kraj skromnog studentskog budžeta.
1.
PRIRUČNIK STUDENTIMA SVEUČILIŠTA U RIJECI PRI TRAŽENJU PRIVATNOG SMJEŠTAJA 


Izradili studenti Ekonomskog fakulteta u Rijeci:
Jelena Čović
Marija Dragičević
Marko Filipović
David Pleš
Anja Varga
Ova opcija stanovanja ima svoje nedostatke. Neki od simptoma zajedničkog življenja su živciranje 30 puta dnevno, misteriozno nestajanje hrane iz hladnjaka, „problem“ bacanja smeća i nakupljanja prljavog posuđa, te uvijek postoji opasnost da je osoba s kojom dijelite životni prostor controlfreak (ili u najgorem slučaju psihopat :-)).
No, život sa sustanarima ima i svoje prednosti: nakon tuluma ne morate sami čistiti nered, ono „misteriozno nestajanje hrane iz hladnjaka“ može se okrenuti u vašu korist, u svakom trenutku imate nekoga za razgovor, sklapate prijateljstva za cijeli život, mjesečni izdaci su manji a time i veća ušteda.
Zajednički suživot zapravo je ona zabavna strana stanovanja, ukoliko se pridržavate čarobne formule:
KOMPROMIS + TOLERANCIJA+ PRILAGODLJIVOST
Najam sobe je svakako najjeftinija varijanta, no imajte na umu da kupaonicu i kuhinju dijelite sa vlasnikom stana.
Kretanje je ograničeno. Morat ćete prihvatiti navike i pravila vlasnika stana, a to se odnosi na dolaske, odlaske, vrijeme pranja rublja, tuširanja, kuhanja i sl.
ŽIVOT SA SUSTANARIMA
NAJAM SOBE
SAMAČKI ŽIVOT
Za one koji vole svoj mir (i nudiste 🙂 ), samački život je idealna opcija.
Nema svađe oko obavljanja kućanskih poslova, jutarnje gužve u kupaonici, već spomenutog “misterioznog nestajanja hrane iz hladnjaka”. Možete se posvetiti radu i učenju i organizirati svoje vrijeme kako želite.
No tu dolazi pitanje financija… Za jednu klasičnu garsonijeru od 25 do 30 m² izdvojit ćete od 200 do 300 eura, a kad tome pribrojite troškove režija, često se događa da najam garsonijere stoji kao i troškovi stanovanja koje plaćaju dvije osobe, ako ne i više.
2.


“Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna .”
– stara narodna 🙂
ŽIVOT U PODSTANARSTVU
Prva velika odluka — živjeti sam ili sa sustanarima?
Burza izlazi četvrtkom ujutro, cijena je 8 kn.
Internet stranica je : http://burza.com.hr/.
Butiga izlazi samo u tiskanom izdanju.
Web stranica Butige je trenutno u izradi – http://butiga.com.hr/.
Do svog smještaja možete doći i putem inernet oglasnika poput:
http://www.njuskalo.hr/
http://rijeka.olx.com.hr/
Također, korisne oglase možete pronaći i na oglasnoj ploči na vašem fakultetu.
Prilikom traženja privatnog smještaja možete se obratiti i agencijama za promet nekretninama. Pri iznajmljivanju stanova preko agencije valja imati na umu da se njihova usluga naplaćuje u obliku provizije koja obično iznosi koliko i vrijednost prve najamnine.
Primjerice, ako Vaša mjesečna najamnina iznosi 200 eura, tada 200 eura plaćate vlasniku stana (za taj mjesec) i još dodatnih 200 eura jednokratno plaćate agentu koji Vam pronalazi smještaj.
Većina agencija nastoji osigurati svoje stanodavce u slučaju štete, pa je gotovo kod svih obavezan i polog. Polog je iznos koji se daje na početku, prilikom potpisivanja ugovora, i služi kao naknada ukoliko najmoprimci oštete stan tijekom korištenja. Po isteku ugovora taj iznos se vraća ukoliko stanodavac utvrdi da je stan ostavljen u zadovoljavajućem stanju.
OGLASNICI
AGENCIJE ZA PROMET NEKRETNINAMA
3.


TRAŽENJE PRIVATNOG SMJEŠTAJA
Vaš sljedeći korak je potraga za idealnim smještajem putem malih oglasa.
Mali savjet prije potrage:
Ne očekujte previše, no ni ne pristajte na bilo što!
INTERNET
Kako je danas studiranje nemoguće bez interneta, provjerite da li u stanu postoji internet priključak. Ukoliko u vašem stanu ipak nema priključka za internet, korisno je znati da mnogi provideri pružaju uslugu pristupa internetu preko CARNet (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) mreže koja vam omogučuje 50 % popusta na cijenu. Za korištenje ovih usluga potreban je elektronički indetitet u sustavu AAI@EduHr (korisničko ime i lozinka) koji možete zatražiti na vašem fakultetu.
4.


Svakako biste trebali prilikom ulaska u stan očitati brojila za struju, plin i vodu te otići u HEP po uplatnice i zatražiti stanodavca da podmiri razlike ukoliko ih ima. Tako ćete biti sigurni da nećete platiti nečije zaostatke nego samo svoju potrošnju.
Pričuva je račun za održavanje koji ima većina zgrada i nebodera. Ona predstavlja fond u koji stanari mjesečno uplaćuju određeni iznos koji se kasnije koristi za različite namjene, primjerice novu fasadu zgrade, popravak dizala itd. Svakako se raspitajte kolika je mjesečna pričuva jer iznosi variraju od 50-ak pa do čak 400kn mjesečno.
Smatramo da je pričuva obveza vlasnika stana te da najmoprimci ne bi trebali plaćati pričuvu za stan u kojem će boraviti samo neko vrijeme stoga pokušajte, ukoliko je moguće, postignuti dogovor sa najmodavcem.
PRIČUVA
POTENCIJALNI SMJEŠTAJ
Nakon kontaktiranja iznajmljivača, sljedi razgledavanje i odabir vašeg potencijalnog smještaja – na što obratiti pozornost?
Pri razgledavanju stana obratite pozornost na njegovu opremljenost, odnosno sadrži li sve kućanske aparate koji su vam potrebni. Svakako pogledajte u kakvom su stanju zidovi- uvjerite se da stan ne prokišnjava i da nema vlage. Osim mjesečne cijene najma, nemojte zanemariti i visinu režija. Tražite na uvid zadnje račune i odreske uplatnica kako biste se uvjerili da su svi dosadašnji troškovi režija pokriveni.
GRIJANJE
Grijanje na struju najčešća je ali i najskuplja varijanta, pogotovo ako je prostor slabo izoliran. Ukoliko stan ima grijanje na struju, očekujte poveće račune tijekom zimskih mjeseci.
Grijanje na drva jedna je od opcija grijanja, ujedno i najekonomičnija. No ako spadate u kategoriju “ljenčina”, onda grijanje na drva nije izbor za vas (ipak drva treba donijeti u stan, zapaliti vatru, čekati da se rasplamsa, paziti da se ne ugasi… mah, previše je to posla 🙂 ).
Savjetujemo mjesečni obračun struje – jednom mjesečno očitajte svoje brojilo i s dobivenim stanjem u HEP-u zatražite uplatnicu. Na taj način plaćate točno koliko ste potrošili.
Drugi način je da vam HEP mjesečno šalje račune za struju – prosječnu potrošnju po mjesecima u odnosu na prošlu godinu. Nakon toga HEP-ovi djelatnici dva puta godišnje izlaze na teren i očitavaju brojila te vam pošalju razliku plaćenoga i stvarne potrošnje.
Smatramo da je za stanove koji se iznajmljuju prikladnije očitavati mjesečno stanje i plaćati stvarnu potrošnju jer nikad sa sigurnošću ne možete znati tko je u stanu boravio prije i koliko se električne energije trošilo pa bi vas razlika mogla nemalo iznenaditi.
Kako su do sada studenti imali loša iskustva sa HRT-ovim inkasatorima, evo nekoliko riječi o RTV pristojbi.
Vjerovatno ćete se složiti kada kažemo da je pristojba lihvarska i da program ne vrijedi tih 80 kn mjesečno koliko ista iznosi.
Problem je u tome što ne plaćate pristojbu za gledanje HRT-ovih programa, već za posjedovanje televizijskog ili radijskog prijemnika. Ukoliko vlasnik stana nema prijavljen televizijski prijemnik, a inkasator utvrdi da isti u stanu postoji, kaznu ćete platiti vi (kazne za fizičke osobe se kreću do 1000 kn).
Iako na web stranicama HRT-a jasno piše: „RTV pristojba nije naknada za gledanje programa, nego – kako propisuje Zakon o HRT-u – naknada vlasnika radijskoga i/ili televizijskog prijamnika.“, HRT-ova politika jest da naknadu (ili kaznu) plaća osoba koja gleda tv prijemnik, a ne osoba koja je vlasnik. Iako ovo možda smiješno zvuči, iz osobnog iskustva potvrđujemo da je istinito (donacija HRT-u u iznosu od 400 kn 🙂 ).
Svakako proučite sve o pristojbi na sljedećem linku:
http://www.hrt.hr/index.php?id=footer&tx_ttnews%5Bcat%5D=91&cHash=dc892f3c53
RTV PRISTOJBA
5.


OBRAČUN ELEKTRIČNE ENERGIJE
I ne zaboravite da nitko ne može ući u stan bez vašeg dopuštenja ili sudskog naloga 🙂 !
OSTALE KOMUNALNE USLUGE
U stambenim zgradama i neboderima većina komunalnih usluga nalazi se na uplatnici Ri-Stana, i to usluge kanalizacije, čistoće, opskrba gratskim plinom itd.
Potrošnja vode u nekim stanovima mjeri se vlatitim vodomjerom, dok se u većina zgrada koristi zajednički vodomjer te se raspodjela utrošene vode dijeli prema broju članova u domaćinstvu.
S obzirom da ugovor o najmu može sastaviti i sam najmodavac, pripazite što potpisujete! Detaljno proučite svaku točku ugovora ili ugovor sastavite zajedno sa najmodavcem kako bi se zakonski zaštitili.
Nakon potpisivanja ugovora, vlasnik stana ugovor ovjerava kod javnog bilježnika. Svakako preporučujemo da prilikom prvog obilaska detaljno pregledate cijeli stan i napomenete sve što ste uočili kako vam se ne bi prilikom izlaska iz stana dodala oštećenja koja niste vi učinili.
Zakon o najmu stanova možete pronaći na sljedećem linku:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1996_10_91_1598.html
Kao student podstanar imate pravo na subvenciju privatnog smještaja u iznosu od 147 kn mjesečno, ako zadovoljite na natječaju koji započinje u listopadu. Lista potrebnih dokumenata objavljuje se na internet stranicama Studentskog centra Rijeka :
http://www.scri.uniri.hr/
i na oglasnoj ploči u Studentskom naselju „Ivan Goran Kovačić“, a predaje se osobno ili poštom na adresu: Studentsko naselje „Ivan Goran Kovačić“,Franje Čandeka 4, 51000 Rijeka.

I NEKOLIKO KORISNIH SAVJETA…

1.Ako niste vješti u kuhinji najbolja opcija je Indeks (bolje nego da zapalite stan).
2.Odvajajte obojeno od bijelog rublja ako ne želite da vaša bijela garderoba poprimi raznoliku paletu boja.
3.Toster za tople sendviče je praktično rješenje za brze zalogaje!
4.Ne podgrijavajte hranu u plastičnim posudama u mikrovalnoj pećnici!
5.Ako primjetite da vam se „nešto“ izleglo u hladnjaku, vrijeme je da ga očistite!
6.Kućni ljubimci se ne peru u perilicama za rublje ili posuđe :))
7. Ne pretjerujte s tulumima i držite se pravila lijepog ponašanja (nije ugodno tijekom hladne noći sjediti u parku s kovčezima).

I za kraj primjer ugovora kojeg nikako ne biste trebali potpisati (nikada)!

 

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top