Izdvojeno:
Pušenje u podstanarskom stanu

Pušenje u podstanarskom stanu

 

Život podstanara može zaista biti izazovan i zahtjevan, pogotovo na neuređenom tržištu kakvo je naše. Od trenutka kada se želite osamostaliti pa do trenutka kada pronađete stan koji će vam odgovarati u svakom pogledu (izgled, stanje, lokacija, cijena, prijava, gnjavaže s vlasnicima…) može proći poprilično vremena, a možda ga uopće i ne nađete tj. možda ćete jednostavno morati napraviti nekoliko kompromisa, pogotovo ako vam je hitno.

 

Zamislite si sada sljedeći scenariji – konačno ste pronašli stan koji vam potpuno odgovara i zadovoljno ste uselili. Na izgled je sve savršeno, osim male sitnice – vlasnik ne želi da se u stanu puše cigarete, a vi ste pušač. No kako vlasnik ionako nije u blizini, njegov zahtjev manje ili više ignorirate ili poštujete što je više moguće pa pušite na balkonu ako ga stan ima (uključujući smrzavanje po zimi) i sve to nekako ide. Dok vas susjedi ne odluče tužiti.

 

Iako vam se ovo možda čini nerealno, upravo to se dogodilo stanaru podstanarskog stana u Njemačkoj – susjedi su ga tužili da puši u stanu i cijela stvar je završila na sudu, a sud je odlučio da može biti izbačen iz stana ako se dim iz stana raširi po javnim dijelovima zgrade.

 

Znači ako ste pušač, ne morate paziti samo na vlasnika stana, već i na (ljubomorne?) susjede. Kako bi to sa sudom funkcioniralo u Hrvatskoj, nije poznato jer ionako sudovi nisu baš oličenje brzine, no uvijek ostaje mogućnost da vas susjedi tužakaju vlasniku, ako im se ne sviđate.

 

Kako riješiti cijelu potencijalnu zavrzlamu, možda se pitate? U principu nude se tri odgovora:

 

  • tražite drugi stan gdje vas neće gnjaviti zbog pušenja – što bi bilo šteta ako vam trenutni odgovara baš po svim kriterijima
  • prestati pušiti – možda ste već i pokušavali prestati, a možda i niste, a baš da ćete prestati jer vam to netko drugi određuje…
  • prebaciti se na električne cigarete

 

Možda vam se opcija s električnim cigaretama čini pomalo neobičnom ili ju možda i niste nikada razmatrali, no električna ili E cigareta ima neke svoje prednosti, pogotovo u ovakvoj situaciji. Jedna od prednosti je što definitivno neće biti smrada duhanskog dima, kao ni žutih zavjesa i slično, pogotovo ako koristite tekućine za električne cigarete s voćnim aromama.

 

Ostale prednosti mogu biti znatno manja potrošnja novca u odnosu na klasične cigarete, a možda i prestanete pušiti. U svakom slučaju ako se odlučite na taj korak malo se informirajte tako da kupite pouzdanu i kvalitetnu E cigaretu koja će vam trajati dugo vremena.

 

Ako niste fan električnih cigareta, već ostajete pri tradicionalnim, ne ostaje vam ništa drugo nego na balkon i to je to. I nadati se da vas susjedi nemaju na piku zbog nekih, samo njima znanih, stvari. I nadati se da kod nas neće zaživjeti situacije s tužbama na sudovima kao na gornjem primjeru iz Njemačke.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Jedan komentar

  1. Marija Magdalena

    Poruka: Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 10,000 eura uz 3% od bogobojaznog čovjeka gospodina Mikea Andersona. Ako ste z ainteresirani za dobivanje zajma, obratite mu se, uvjeravam vas da je sigurno, hvala. Adresa e-pošte: (barrmikeanderson48@yahoo.com) ??

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top