Izdvojeno:

Polog – može li se nešto učiniti?

Početna Forumi E-podstanar Polog – može li se nešto učiniti?

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 sudionik, zadnji odgovor od:  Jana prije 5 godine, 3 mjeseci.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #2420 Odgovor

  Jana

  U zadnje vrijeme, stanove preuzimaju agenti koji uvijek traže polog, i to i visini cijele jedne mjesečne najamnine.
  Razumijem da se moraju zaštiti, ali ovaj vrsta pologa ima samo jedan cilj- uzeti duplu stanarinu odnosno dobiti novac na ruke , i kasnije bi se izmislio razlog da se polog ne vrati.
  Aktivno tražimo stan (mala obitelj) i budžet nam je do 2.500 kn, međutim uz to treba skupiti još toliko, znači 5.000 kn treba dati odmah u gotovini na ruke.
  Svaki put smo predložili mogućnost da platimo u 3-4 rate, ili da napravimo ugovornu kaznu – odbili su. Nekoliko puta sam predložila da visinu pologa položimo u banku ili kod javnog bilježnika – rekli su – NE! Samo gotovina na ruke!
  Zato sam zaključila da je polog najobičnija prevara da se izvuče što više novaca.
  Kako se zaštiti od toga? Imamo li mi, podstanari, ikakva prava? Po svim pozitivno pravnim propisima, nemamo, jer smo, i do daljenjega ostajemo – građani drugog reda.
  Imala sam i situaciju da mi agent kaže – pa, što, posudite novac od nekoga, ili se javite kada skupite?? Pitala sam -ima li možda on 5.000 kn kod sebe koje može odmah odvojiti?? Nije znao što će reći!
  Nadalje, imali smo situaciju da nam je, zbog pogreške stanodavca koji je živio na katu iznad nas u privatnoj kući, od vlage stradala zbirka CD-ova, nešto odjeće i novi madrac,a da ne pričam o posljedicama po zdravlja zbog 6 mjeseci života među zidovima crnim od vlage i gljivica. Stanodavac je rekao kako su to gluposti i da “nam ništa neće biti ako spavamo na madracu na kojem su se pojavile gljivice, i ako udišemo te iste sa crnih zidova” Zbog toga sam par puta predložila, da ako već mi dajemo polog, da i stanodavac da polog u slučaju skrivenih mana stana, vlage zbog loše hidroizolacije i slično.Uvijek bi se zbunili i nisu znali ništa reći.
  Nadalje, stanodavci koji ne idu preko agencije u pravilu nemaju pojma što je to polog, a što kapara, njima je netko rekao da to treba, i to oni traže.
  I još nešto – jeste primjetili kako se laže i vara na režijama? Od 30 stanova koje samo pogledali zadnjih 4 mjeseca NITI JEDAN stanodavca nije znao reći kolike su režije, to mi je isto malo nemoguće, da baš ne znam kolike su režije, ako već iznajmljuješ, to je info koji svakako moraš znati.
  Što mi možemo učiniti? Ima li voljnih podstanara da se organiziramo? Da vide da nismo “potrošna roba”. Bojkotirajmo takve stanodavce, tražimo da se sve pravno uredu, tražimo da se definira polog, da se odredi cjena kvadrata,a da se stanovi kategoriziraju (jer nije u redu tražiti 2.500 kn za stan u kojem je spavaća soba ujedno i kuhinja, ili je dnevni samo zatvorena lođa, ili za suteren bez prozora…) prema ponudi, da se vidi da nismo neuki i da nas se više ne iskorištava.
  Predlažem prijedlog zakona o pravima podstanara, ne vidim druge…


    Quote
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
Odgovor na: Polog – može li se nešto učiniti?
Vaše informacije:
Komentiranje zatvoreno.

Scroll To Top