Izdvojeno:
Svi nedostaci Energretskih certifikata u stanovima za najam

Svi nedostaci Energretskih certifikata u stanovima za najam

Europska unija donosi obvezno energetsko certificiranje za sve one kuće, stanove koji idu u najam.

Kakvu korist podstanari imaju od enegretskih certifikata svojih budućih stambenih prostora?

Gledamo novi stan za najam i već znamo kolika nam je potrošnja zimi za grijanje a ljeti za klimatizaciju, ipak to je naš novi stan kojeg uzimamo u najam i u kojem ćemo boraviti jedan određeni dio života.

Osobno da su energetski certifikati prije postojali mogu reći s sigurnošću da neke od stanova u kojim sam živio nebih uzeo u najam.

Pa možda nebi da sam u Njemačkoj ili nekoj normalnoj državi…

loše stvari energetskog certificiranja objekata

 

Jel to istina, energetski certifikat šteti najamoprimcima?

Sada da baš šteti.. Ali koliko pomaže kada smo osuđeni uzimati u najam ono što nam agencija plasira na tržište.

Jedno od zanimljivih pitanja.

Zbog čega država pritiska ovako najamodavce?

Zbog onih silnih novaca što su gubili već dugi niz godina i sada kada se preko noći moramo prilagoditi europskim odredama i zakonima.

Sve je to u redu nema boljeg od reda na tržištu!

Ali tko plaća red na tržištu neretnina?

Previše pitanja se otvorilo i pokušava riješiti u zadnjih nekoliko mjeseci, a odgovori su najgori za onog malog najamodavca, podstanara koji iznajmljuje stan.

Kako mislim da je energetsko certificiranje nekretnina najgore za podstanare.

S raznim nametima poput ovog energetskog certifikata opterećujemo najamoprimca koji iznajmljuje svoj stan ili kuću, ako ja kao najamoprimac, što je u većini slučajeva imam viška nekretninu od koje sam imao prihode 200 -300 eura najma svaki mjesec sada padnem za određeni postotak bilo od prijave podstanara koja je teško pala svima i još sada moram uložiti u neki papir kojim ću objašnjavati kako je rađena zgrada, kuća koju iznamljujem daleko sam od one cijene najma s početka priče.

Kako do energetskog celtifikata za zgrade

energetsko certificiranje

Koliko košta energetsko certificiranje?

Obveza ishođenja energetskih certifikata za sve nekretnine u kupoprodaji i najmu, koja kreće od 1. srpnja, uz obvezu certificiranje novoizgrađenih zgrada i objekata javne namjene.

Evo malo opširnije…

energetsko certificianje cijena i detalji

 

Sada još samo cjenik za energetsko certificiranje…

energetsko certificiranje cjene i informacije

Globalno gledajući, dok god stan ne prodajete ili ne iznajmljujete niste ga obvezni niti certificirati. Također za zgradu ili samostalne uporabne cjeline zgrade čija je uporabna korisna površina jednaka ili manja od 50 četvornih metara nije obavezan energetski certifikat prilikom prodaje iznajmljivanja ili davanja u zakup kao ni za one koje se prodaju ili iznajmljuju bračnom drugu ili članovima uže obitelji.Smisao energetske certifikacije je omogućiti kupcu ili najmoprimcu uvid u kvalitetu gradnje sa aspekta potrošnje energije. Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade. Na certifikatu je grafički prikazan energetski razred strelicom s podatkom o specifičnoj godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji. Zgradama koje su u energetskom smislu lošije građene te su veći potrošači ili rasipnici energije, kako se uzme, dodijeliti će se lošija ocjenu odnosno lošiji energetski razred.

Sada sve je to lijepo, ali podstanari, najamodavci nisu spremi na svojim plećima podnjeti još jedno opterećenje….

Možda je ovo samo uzburkavanje tržišta prije ulaska države s onim jeftinim stanovima od 20 kn po m2 jer će današnji ljuti najamoprimci sigurno željeti mnogo više.

Do tada nadam se da neće “skočiti” cijena stanova za najam s ovom modernom europskom sličicom!

energetski celitfikat za zgrade

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top