Izdvojeno:
Luksuz za koga?

Luksuz za koga?

Najbolje se prodaje najluksuznije

Budući izgled bedema ContariniOpis

Gruba procjena, proizišla iz podataka dobivenih od nekoliko većih investitora, pokazuje da splitsko tržište nekretnina ovoga trenutka nudi više od 700 stanova u novogradnjama. Riječ je o stambeno-poslovnim objektima koji su izgrađeni, ali s dijelom neprodanih stambenih jedinica, te objektima koji su u gradnji.

Osim toga, u različitim fazama pripreme još je barem toliko stanova, s tim da će pojedini objekti biti u ponudi već sljedeće godine. U odnosu na ne tako davnu ekspanziju u stanogradnji, ponuda je sigurno skromnija, no sagledana u aktualnoj gospodarskoj situaciji, potvrđuje da tržište nekretninama u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj nije u potpunosti zamrlo.

Skupo zemljište

Cijene stambenoga kvadrata u novogradnji kreću se od 1850 do 3500 eura, ovisno o lokaciji, površini i opremljenosti stana. Najjeftiniji su Mejaši s cijenom od 1850 do 1900 eura. Po cijeni od 1900 eura za kvadrat stanove će prodavati i tvrtka “Tulipan grupa”, koja početkom sljedeće godine počinje gradnju objekta sa 117 stanova. Valja naglasiti da se po cijeni nižoj od 2000 eura mogu naći i stanovi na Žnjanu, na kojemu je prosjek ipak oko 2400 eura.

“Terase Split”, projekt investitora “Tulipan grupa” na Mejašima sa 117 stanova

Najskuplji su i dalje stanovi na atraktivnim lokacijama, poput Park-šume Marjan, gdje tvrtka “Beryllus” za kvadrat traži 3500 eura, ili na Plokitama, gdje “Sunčani odmor” Fani Horvat stanove prodaje po cijeni od 2700 do 3000 eura po kvadratu. Među najskupljima će biti stanovi u bedemu Contarini, gdje cijena kvadrata neće biti ispod 5000 eura.

“S obzirom na opće stanje, nije dobro ni stanje na splitskom tržištu”, reći će Ivo Ora iz tvrtke “Ora mont” koja je ovoga trenutka orijentirana na svoj projekt duž Poljičke ceste. Prednost Splita u odnosu na Zagreb jest što posljednjih deset godina nije preizgrađen i još ima kupaca, ali špica ponude i potražnje u stanogradnji je iza nas.

Na zgradi “Elanije” na Visokoj (112 stanova) radi se
unutarnje uređenje

Tražit će se kvalitetnije lokacije, jer lokacija prodaje stan, a izvođači će morati posvetiti puno pažnje i kvaliteti izgradnje. Budući da je broj podzemnih etaža (za rješenje parkiranja) prevelik i znatno poskupljuje gradnju, prostora za sniženje cijena je malo, pa mogu padati neznatno, kaže Ora. Dinamika realizacije projekta duž Poljičke ceste, koji se sastoji od četiri objekta, te još dva drugih investitora, izravno će ovisiti o situaciji na tržištu, također je napomenuo Ora.

S obzirom na iznimne lokacije svojih dvaju projekata (Dražanac i Contarini), u Dal-kon ingu očekuju brzu prodaju stanova jer je, prema riječima direktora Željka Krstičevića, interes već sada velik. Dal-kon ingu se, kaže Krstičević, s ponudom za prodaju javljaju vlasnici zemljišta na različitim lokacijama, ali s visokim cijenama koje bitno limitiraju mogućnost gradnje jednostavno zbog toga što sadašnje cijene nekretnina ne mogu podnijeti tako visoke cijene zemljišta.

Činjenica je i da je interes za kupnju stanova, s iznimkom onih na atraktivnim lokacijama, strahovito opao. Tomu treba dodati i treći problem, nabraja Krstičević, sustav koji je kreiralo zakonodavstvo, a tiče se komunalnog opremanja lokacije i ishođenja potrebnih suglasnosti i dozvola, koji je blokirao razvoj gradova u dijelu koji se odnosi na stanogradnju. Naravno, pod uvjetom da se grad odluči i izjasni za za stanogradnju, što je, drži Krstičević legitimno, baš kao što je legitimno i opredjeljenje po kojemu se grad ne treba širiti.

“Sunčani dvori” na Žnjanu projekt su tvrtke “Quatro company” sa 80 stanova, u ponudi još 22 stana

Komunalna oprema

U svakom slučaju, problem se javlja ako grad ne planira skoro graditi infrastrukturu na području za koje je pojedini investitor zainteresiran. Istina je da investitor može sam financirati rješavanje komunalne infrastrukture i dogovoriti s gradom ili općinom vraćanje sredstava u roku od pet godina, kaže Krstičević, no problem je ako općina nema sredstava za vraćanje duga ni u tom roku.

S problemom komunalne opremljenosti lokacije susreli su se i u tvrtki “Hering” koja na Mejašima realizira projekt “Mejaši novi”, htijući već i nazivom projekta naglasiti da je riječ o drugačijim Mejašima, drugačijim u odnos na komunalno zapušteni gradski kotar na istočnom ulazu u grad.

“Ora mont” će duž Poljičke graditi četiri poslovno-stambena objekta

Da bi uopće mogao graditi, “Hering” je, prema riječima direktora Ina Hercegovca, puno uložio u izradu projektne dokumentacije i rješavanje infrastrukture, što se isplatilo jer danas na tržištu uspješno prodaje stanove po cijeni od 1850 do 1900 eura po kvadratu. Hercegovac drži da za uspjeh na tržištu i jest najvažnije postići omjer kvalitete i cijene.

“Kvalitetom protiv recesije” geslo je kojim se vodila tvrtka “Quatro company”, investitor projekta “Sunčani dvori” na Žnjanu, započetog u vrijeme kad se već govorilo o usporavanju investicija u stanogradnju i stagnaciji tržišta nekretninama.

Zgrada tvrtke “Sunčani odmor” na Plokitama ima 20 stanova

Direktor tvrtke Ivan Pulić naglašava da se istom devizom rukovode i pri odluci daljnjeg investiranja u izgradnju stanova. Ovaj put riječ je o dva projekta: zgradi u Vukovarskoj sa 29 stanova i drugoj na Žnjanu sa 40-ak stanova. Oba projekta su u poodmakloj fazi ishođenja dokumentacije.

PIŠE JADRANKA MATIĆ

SPLITSKO TRŽIŠTE NOVIH STANOVA

1. ORA MONT: objekt duž Poljičke ceste od 77 stanova (prodan veći dio), završetak tijekom 2011. godine.U pripremi zgrada sa 76 stanova (početak gradnje ožujak sljedeće godine).

2. DAL-KON ING: na tržištu jedan stan na Pazdigradu i 5 u zgradi na Sućidru. U pripremi (ishođenje lokacijske dozvole) Dražanac (30-ak stanova) i Contarini (50-ak stanova).

3. QUATRO COMPANY: u ponudi 22 manja stana u “Sunčanim dvorima” na Žnjanu (od ukupno 80). U pripremi zgrada u Vukovarskoj (29 stanova) i na Žnjanu (40-ak stanova).

4. ELANIJA: “Žnjanski dvori” pred useljenjem. Zgrada na Visokoj (112 stanova) u fazi uređenja.U Ban Mladenovoj (10 stanova) radovi počinju krajem mjeseca. U pripremi Žnjan (100 stanova).

5. TULIPAN GRUPA: “Terase Split” (117 stanova) početak gradnje početkom 2011. godine. “Arcadia Residence” (107 stanova) početak radova u prvom kvartalu 2011. godine.

6. BRODOSPLIT INŽENJERING: objekt “Vapor” (77 stanova) useljiv, u prodaji još 29 stanova. U planu novi projekti na širem području Splita.

7. HERING: “Mejaši novi” imaju tri objekta. Zgrada s 22 stana useljiva za koji dan. U gradnji zgrada sa 47 stanova. U pripremi objekt s 26 stanova (početak gradnje u proljeće 2011.).

8. MEJAŠI-DRAGOVODE: na ovom prostoru stambeno-poslovne zgrade različite veličine (od 22 do 140 stanova) grade različiti investitori. Zgrade su ili izgrađene ili u fazi gradnje s dosta stanova na tržištu.

9. SUNČANI ODMOR: tvrtka Fani Horvat na lokaciji Bol-Plokite sagradila je stambenu zgradu s 20 stanova. Veći dio prodan, u ponudi jednosobni i dvosobni po cijeni od 2700 eura po kvadratu.

10. BERYLLUS: u samoj Park šumi Marjan (legalno) je izgrađena manja stambena zgrada sa sedam stanova. Cijena od 3500 eura po kvadratu.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top