Izdvojeno:
Jel dolazi najam novogradnji i u Splitu

Jel dolazi najam novogradnji i u Splitu

Davanje stanova u novogradnjama u najam s pravom kupnje, prije dvije godine uvedena novina u ponudi na hrvatskom tržištu nekretnina u Zagrebu je zaživjelo, a u određenoj se mjeri prenijelo i u Zagrebačku tvrtku Kapital konzalting, investitora dva naselja s ukupno 320 stanova od kojih je polovina ostala neprodana, slijedila je nekolicina investitora sa sličnim modelima, dok se u Splitu na najam svoja tri stana odlučila tvrtka Manas, investitor stambenog objekta Vidilica na Brdima.

Model koji smo uveli pokazao se prihvatljivim jer se od deset prvih stanara njih osam nakon isteka roka odlučilo za kupnju, kazuje Krunoslav Gašparić, direktor marketinga Kapital konzaltinga. Stoga smo u ponudu stavili veći broj stanova i ovoga trenutku u najmu su 42 po istim uvjetima kakvi su bili u početku. To znači da je ugovorom regulirano da se stan daje u najam na godinu dana s mogućnošću produžetka za još šestikon čega podstanar ili kupuje stan ili se iseljava. Ako postaje kupac, plaćena najamnina uračunava se u cijenu stana, a ako se iseljava, iznos plaćen za najamninu ostaje investitoru prodaja stanova.

Cijena najma je 10,47 eura po kvadratu mjesečno, što znači da za stan od 65 kvadrata mjesečno iznosi 680,55 eura. Podstanari koji se nakon šest mjeseci najma odluče za kupnju imaju popust od 100 eura po kvadratu, a nakon godinu dana 50 eura po kvadratu – navodi Gašparić. obrazlažući da sniženje nalaže situacija na tržištu. Na sličnu praksu, razlika je u postotku priznavanja iznosa najamnine u cijenu kupnje, odlučilo se više zagrebačkih investitora na različitim lokacijama, a u Splitu se na istraživanje tržišta sa tri svoja stana odlučila tvrtka Manas.
Zanimanjem najam stanova je veliko, ali smo jelom opremili i iznajmljujemo ih kao polunamještene po tržišnoj najamnini,naglašava Marija Šverko. direktorica Manasa. Najam je na određeno vrijeme, uglavnom dok se stan ne proda. Podstanaru u tom slučaju ne produžujemo najam ili ga preselimo u drugi stan. U Manasu su razmatrali i mogućnost najma s pravom kupnje, ali je za sada nisu prihvatili jer je, ističe Šverko. teško predvidjeti cijenu kvadrata u sljedeće dvije godine.

Situacija na splitskom tržištu nekretnina nešto je povoljnija od one zagrebačke, pa se investitori još ne odlučuju na brojniju primjenu navedenog modela, ali ga i ne odbacuju. Najam, zašto ne! – kaže Ivan Pulić, direktor tvrtke ro company, investito-ra Sunčanih dvora na Žnjanu. Međutim, i najmom se treba baviti ozbiljno, to je posao sličan upravljanju stambenim zgradama, zahtijeva organizaciju koja opet iziskuje troškove. U svakom slučaju, riječ je o izglednoj opciji u situaciji kad prodaja ne ide – naglašava Pulić.nekre

Izvor/autor: Slobodna Dalmacija/PressCut

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top