Izdvojeno:
Problemi s podstanarima u Splitu!

Problemi s podstanarima u Splitu!

Drama profesorice iz Splita: Ne plaća stanarinu, ne želi se iseliti, prijeti mi, a nitko ništa ne poduzima!

Zbog svega ovoga što mi se događa u posljednje tri godine otkada ne mogu ući u svoj stan, izgubila sam 14 kilograma, u mene se uvukao strah, ne mogu se više smijati, život mi se pretvorio u pakao. A sve zato što sam iznajmila stan Mirku S. koji ne želi izići van iako sam mu rekla da ga više ne želim u svojem stanu. I nitko mi ne može pomoći, ni policija, ni odvjetništvo ni sud, očito nitko… A ja sam starija žena, sama i on očito misli da mi može raditi što god želi – na rubu suza ispričala nam je svoju kalvariju 61-godišnja učiteljica Neda Krstić. Kako kaže, njena je agonija počela kada je krajem prosinca 2009. godine dala oglas za najam stana u Plinarskoj 81.

Nepovredivost doma

Javila se Mirkova majka te je dogovoreno da njen 31-godišnji sin uđe u stan kao podstanar od 5. siječnja 2010. godine. Neda, koji je DORH-u podnijela kaznenu prijavu za narušavanje nepovredivosti doma koja je naposljetku odbačena, ustvrdila je da je, kad se pokazalo da će s njim biti problema jer nije uredno plaćao najamninu, račune za struju, telefonske račune, otišla do njegovih roditelja koji žive 500 metara dalje i da im je rekla da je njihov sin njihov problem, a ne njen.

Rekla je i da mu je ponudila sklapanje ugovora o najmu stana, što je on odbio, a ona nije forsirala. Nakon što mu je rekla da se iseli iz njenog stana, nekoliko je puta došlo i do verbalnih, pa čak i fizičkih obračuna u kojima je intervenirala i policija.

– Tako su 17. svibnja 2010. godine promijenili bravu na vratima mojeg stana, moje didovine, pa nisam mogla ući u stan. Potom su 1. lipnja iste godine došli na moja vrata i brutalno razbijali zaključana vrata, on je razdvojio desno krilo vrata i ozlijedio me šipkom po glavi gurajući vrata izvana i tukući me. Bojala sam se za svoj život, branila sam se i uspjela sam ga spriječiti da skroz razbije vrata tako šta sam ga udarala drškom metle i odvijačem. Poslije je došla policija i mene odvela, a dok sam ja bila u postaji, oni su ušli u moj stan, promijenili bravu i otada ja više ne mogu unutra.

A to je bilo prije tri godine. Moram reći i da sam se žalila na postupanje policije jer su mi se, kad bi ih nazvala da prijavim probleme s podstanarom, osorno obraćali, a jednom su mi i rekli da ih više nikada ne zovem. Ja sad živim u stanu od 10 kvadrata pet, šest metara dalje od stana koji su oni nezakonito zaposjeli i svaki dan moje ogorčenje sve više raste – govori Neda kojoj nije jasno zbog čega joj nitko ne može pomoći.

Pokrenula je na Općinskom sudu i građansku parnicu za iseljenje, no ona do danas nije okončana. Naime, njen podstanar dovodi u pitanje njeno vlasništvo nad stanom tvrdeći da ona nije jedini vlasnik tog stana te da je on od njene dvije sestre dobio suglasnost za stanovanje. No, činjenica je da je Neda većinski vlasnik stana.

‘Meni se tu sviđa, neće me izbacit vanka’

– Ona je već nekoliko puta pokušavala dovesti novinare, ne želim se nikome pravdati, mi smo na sudu i sud će odlučiti o svemu. Nije ona jedini vlasnik, ima njih malo više i imam odobrenje od njih da tu živim, a to kako je ona došla do svog dijela vlasništva je na sudu da utvrdi.

Dalje, niti me je prijavila, niti je platila porez, a otkazala mi je podstanarstvo kad je shvatila da su njene sestre razgovarale sa mnom i da su mi dozvolile da budem tu – kazao nam je Mirko Stošić, a na pitanje što mu treba da se po sudu povlači zbog nečega što nije njegovo, zar nije jednostavnije da ode iz stana i unajmi neki drugi, odgovara: – Meni se sviđa biti tu, a nakon svih monadi koje mi je napravila, reka san: E, bogami, nećeš me izbacit’, sad ja neću otići – odgovorio nam je mladić.

Policija: Nije bilo propusta

•• Policijski službenici od 2010. do 2012. godine u četiri su navrata intervenirali zbog narušavanja javnog reda u tom stanu u Plinarskoj ulici. Protiv 31-godišnjaka su u dva navrata, a protiv 61-godišnjakinje u tri navrata, podneseni optužni prijedlozi…

U vezi s primjedbom upućenom na rad policijskih službenika, obavještavamo vas da smo provjerili iznesene navode, te je utvrđeno da su policijski službenici postupali po svim dojavama 61-godišnjakinje, slijedom kojih su poduzeli zakonom propisane radnje te nisu utvrđene nepravilnosti i propusti policajaca. Za ostale radnje, koje ne spadaju u našu nadležnost, a odnose se na problem oko stanovanja, 61-godišnjakinja je upućena da podnese tužbu nadležnom sudu, na čiji će zahtjev policija dostaviti svu dokumentaciju – reakcija je splitske policije na slučaj Nede Krstić.

Odvjetništvo: Nije kazneno djelo jer u stanu nitko ne živi…

•• U obrazloženju ODO-a Splitu o odbacivanju kaznene prijave zbog nepovredivosti doma stoji da su je “imenovani kasnio s plaćanjem svojih troškova, a s vremenom ih i prestao plaćati, pa mu je prijaviteljica otkazala najam. Premda je promijenila bravu na vratima svog stana, prijavljenici (Mirko i njegova majka – op.a.) su nasilno ušli u stan. Međutim, činjenicom ulaska u predmetni stan, oni nisu narušili ustavno pravo nepovredivosti doma jer u tom prostoru, osim samog prijavljenog Mirka S., i nije nitko boravio.

Naime, prijaviteljica ima dom na drugoj adresi, a prijavljenik se već nalazio u predmetnom prostoru, pa njihovim radnjama nije moglo doći do narušavanja Ustavom zajamčenog prava. Dakle, s obzirom na činjenicu da se predmetno kazneno djelo narušavanja nepovredivosti doma može počiniti samo u odnosu na dom kao prostor u kojem netko živi, nisu se stekla obilježja kaznenog djela za koja se terete”.

U odgovoru ODO-a stoji i da bi u konkretnom slučaju prijavljeni svojim ponašanjem ostvarili obilježja kaznenog djela samovlasti, a koje djelo čini onaj tko samovlasno pribavlja neko svoje pravo ili pravo za koje smatra da mu pripada. Za to kazneno djelo postupak se pokreće privatnom tužbom, a ne po službenoj dužnosti.

 

VLADIMIR URUKALO
SNIMIO: VOJKO BAŠIĆ / CROPIX

Teks preuzet s Slobodnadalmacija.hr

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top