Izdvojeno:
Stanje podstanarstva u Splitu

Stanje podstanarstva u Splitu

Podstanari već godinama nisu u zavidnoj situaciji, jedina zvijezda (ne ona sa Jugo grba) je bila realizacija POS stanova u Splitu čime bi se ne mali broj Splitskih obitelji domogao svojeg krova nad glavom!
Stanje u Hrvatskoj nije dobro na niti jednom području ali kada nemaš svoj krov nad glavom svaki problem je još puno veći.
Tržište nekretnina je u trenutnom stanju stagniranja što ne pogađa niti vlasnike stanova niti podstanare jer se ti isti stanovi “novogradnje bez kvalitete” gradili samo za strani kapital i odabrane hrvatske obitelji koji su u par godina stekli veliku imovinu od milja ih zovemo “tajkuni” podrijeklo imovine nije bitno, bitno je samo da se plaća u apoenima (ratama) manjim od 200 000 kuna da ne prati financijska i da se nemora pravdati ili što već zakonski napraviti, izjava je jednog takvog prodavača splitskih “novogrdnja” stanova na moje pitanje kako da podstanari dodu do takve nekretnine dobio sam izjavu da takvi stanovi nisu za podstanare jer su preskupi i da on cilja na lokalne tajkune i strance koje traže nekretnine u Hrvatskoj!

Sa takvim odgovorom sam se susreo na još dva posjećena mijesta gdje sam se raspitivao za kupnju stana od 1800-2100 eura po kvadratu, na ostalim mijestima nisu željeli otvoreno razgovarati al siguran sam da bi odgovor bio isti!

Sama cijena stana po kvadratu i cijela investicija u stabžmbeni objekat koji u prosjeku ima oko 20-25 stanova ekonomska racunica je jednostavna cijena kvadrata u izradi je oko 400-450 eura a ako je sve pod kreditiom još nekih 100 eura po kvadratu, cijena od pola miljona Eura je sitnica koja je uložena kada se pogleda tržišna cijena od 2 000 000 jednostavna računaica je da ostaju tri dijela čiste zarade na koje se u gornjem slučaju čak i porez ili koji več nameti izbjegavaju sa opcijom da se plaća na rate od 200 000 kn i u stan se useljava kada se podmiri zadnja rata. Nije uopće čudno da su svi sa nekim kapitalom bilo sumljive prošlosti bilo legalne krenuli prije par godina u izgradnju stambenih zgrada i zgrćanja tih miljona.

Realna situacija je da sada ti stanovi zjape prazni i da banka ovrhama kupi zgrade koje su bile kreditirane, kakva je situacija kada imate stan u takvoj nekoj zgradi nije mi poznato al sigurno nisu u zavidnoj poziciji kada kupite jedan stan u cijeloj zgradi, sličnu priču smo imali gdje stanari žive sami u neizgrađenoj zgradi.

Da se vratimo na početak priče o POS stanovima koji nisu realizirani a oni realizirani brodarica se prodaju ili daju u najam što je samo pokazatelj kakvi su kupci stanova bili i da među njima uopće nema podstanara!

Sada nam ostaje nada samo Kerum i njegova Kila koja je sve “kilavija”  i sve je manje izgleda da će uroditi nekim plodom koji će biti značajan za opstanak Splitskog građevinskog poduzetništva.

OPsteje nam samo čekanje rezultata i nadanje najboljemu!

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top