Izdvojeno:
Što očekivati od državnih stanova

Što očekivati od državnih stanova

 

Država kreće u novi biznis – iznajmljivanja stanova. Prema najnovijim informacijama iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, već iduće godine dio POS-ovih stanova davat će se građanima u najam. Prema prvim procjenama, navodno će četvrtina svih POS-ovih zgrada koje se trenutačno grade, kao i onih koje su u planu za gradnju, ići u najam.

Mijenjaju se navike podstanarstva

Cijene najma ovisit će o atraktivnosti lokacije POS-ovih stanova i iznosit će od tri do šest eura po četvornom metru stana. Sadašnje iskustvo, objašnjavaju u resornom ministarstvu, govori da je sve manje građana sposobno za kupnju stanova, ali i da se mijenjaju navike te da u pitanju stanovanja preuzimamo običaje starijih članica Europske unije.

– Programom najma stanova iz državnog portfelja stječe se sigurnost za najmoprimce, ali i regulira tržište stanova za najam. Ujedno, ne manje bitna prednost najma je i radna mobilnost stanovništva – objašnjava zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir. Svi stanovi iz programa POS-a, a koji su u najmu, uvijek će se moći iotkupiti.

– Na taj način pokušavamo pomoći svima koji ne mogu odmah kupiti vlastiti stan da ga prvo unajme, a poslije, kada se snađu ili primjerice pronađu posao, da taj isti stan i kupe po programu POS-a – objašnjava Uhlir.

Država se inače na ovakav potez odlučila nakon što joj je propao plan uzimanja neprodanih stanova na lizing u vlasništvu banaka. Prema toj ideji, podsjećamo, Agencija za promet nekretnina (APN) uzela bi od banaka na lizing neprodane stanove te ih potom iznajmljivala po cijeni koja bi joj omogućavala da posluje na pozitivnoj nuli, odnosno da nema zarade, ali ni gubitka. Međutim, ideja je propala jer banke nisu htjele sniziti cijenu svojih neprodanih stanova.

Milijunske investicije u podstanarske stanove

Trenutačno se POS-ovi stanovi grade na pet lokacija – u Funtani, Klari u Zagrebu, Lovranu, Opatiji i Osijeku. Ukupna vrijednost svih tih investicija nešto je manja od 256 milijuna kuna. U pripremi su projekti za gradnju stanova u Bolu, Gospiću, Komiži, Malom Lošinju, Šibeniku, Splitu, Zadru…, koji će državu stajati gotovo 870 milijuna kuna. Najviše POS-ovih stanova, nakon Zagreba, gradit će se u Splitu. To ne iznenađuje s obzirom na to da je u tom gradu na listi čekanja za POS-ove stanove više od dvije tisuće građana. Velik problem je i Dubrovnik gdje mnogi mladi ljudi s obiteljima nikako ne uspijevaju doći do vlastitog stana, međutim u tom gradu od POS-ovih stanova i dalje neće biti ništa jer država ne uspijeva naći povoljno zemljište za njihovu gradnju.

 

Izvor: Večernji.hr

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top