Izdvojeno:
Vladini podstanarski stanovi padaju u zaborav

Vladini podstanarski stanovi padaju u zaborav

Istiniti vladin plan ili samo još neko prazno obećanje?

U daljenjem tekstu donosimo vladin plan kojeg podržavam u potpunosti, ali jel taj plan izvediv i kada?

Jedan od obećavajućih rokova za izgradnju u puštanje u najam ovakvih stanova je bio za cca godinu dana. Jel moguća izgradnja nekoliko tisuća stanova u godinu dana? Da moguća je ali zbog čega nitko više ne spominje te podstanarske stanove nego su bili samo još neke prazne riječi na papiru.

Ako se doista bude radilo o toj cijeni to će značiti da građani stan od 30 »kvadrata« mogu unajmiti za 108 eura, a onaj od 50 kvadrata za 180 eura, što je trenutno rijetkost u bilo kojem, pogotovu većem, gradu u Hrvatskoj

ZAGREB 

U sljedećoj godini Vlada čini se planira izaći na tržište iznajmljivanja stanova, koje se u Hrvatskoj  zasad uglavnom odvija u crnoj zoni. Tu svoju namjeru iznijela je  u Strategiji Vladinih programa gdje najavljuje da bi »prva faza društveno poticanog najma započela Vladinom odlukom o kupnju gotovih stanova na tržištu za potrebe najma«.

Tim modelom društveno poticanog najma, navodi se u Vladinom dokumentu, nastojalo bi se »osigurati stanovništvu koje nije kreditno sposobno siguran dom uz fiksnu cijenu najma od 3,6 eura po četvornom metru«.

Ako se doista bude radilo o toj cijeni to će značiti da građani stan od 30 »kvadrata« mogu unajmiti za 108 eura, a onaj od 50 kvadrata za 180 eura, što je trenutno rijetkost u bilo kojem, pogotovu većem, gradu u Hrvatskoj.
Uz to plan je navodi se u Strategiji  »aktivirati neiskorištene nekretnine uz sve popratne efekte, te povećati radnu mobilnost stanovništva«. U periodu od 2013. do 2015. godine država bi na taj način godišnje u najam dala tri tisuće stanova, odnosno svake bi se godine zaključilo najmanje tri tisuće ugovora o najmu.  Strategija ne donosi dodatne detalje o tom modelu, u Vladi kažu da će se on definirati tek tijekom jeseni pa je prerano reći kako će u konačnici izgledati.

Međutim, naši sugovornici iz Ministarstva graditeljstva ističu da su određeni razgovori s međunarodnim kreditorima i investicijskim društvima koji bi pratili projekt obavljeni, te da će projekt društveno poticajnog najma imati najmanje dva modela. Jedan od njih bit će klasičan najam za građane koji ne mogu podići kredit kako bi kupili stan, a cijena  od 3,6 eura po četvornom metru istaknuta  u Strategiji niža je od one koja trenutno Vlada na tržištu.  No, razmišlja se i o tome da se, po uzoru na zapadnoeuropske zemlje,  građanima koji su podstanari ponudi model po kojem bi na kraju, ako to žele, mogli otkupiti stan koji su unajmili i to tako da im se novac koji su godinama plaćali na ime najma uračuna u otkupnu cijenu.  Na određeni način bila bi to kupnja stana na leasing.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top