Izdvojeno:
Kako do povrata poreza za podstanarstvo?

Kako do povrata poreza za podstanarstvo?

Unajmiti stambeni prostor za studente i mlade ljude općenito, puno je jednostavnije nego li se upustiti se u financijska zaduženja za kupnju nekretnine. No, nakon samog pronalaska idealnog stana rijetki razmišljaju o prirodi pravnog odnosa najmodavca i najmoprimca.

Ugovor o najmu
Svakako najbitnija stvar je ugovor o najmu. Iako je unajmljivanje stana “na crno” privlačno, ono je zapravo dvosjekli mač, s jedne strane ostavlja prostor za otkaz najma bez najave, ali također ostavlja prostor najmoprimcu da preko noći otkaže najam.

Zbog obostrane zaštite oko ovog i drugih pitanja preporučuje se sklapanje Ugovora o najmu.

Ugovor o najmu stana napravljen kod odvjetnika i ovjeren kod javnog bilježnika stoji otprilike dvije tisuće kuna. Mnogim stanodavcima to se čini puno, iako se ugovorom vlasnik stana osigurava. Može se napraviti i ugovor između dvije stranke koji najmodavac nosi na poreznu upravu gdje prijavljuje primanje stanarine od najmoprimca.

Naime, najmodavac je dužan ugovor o najmu stana kao i sve promjene glede visine najamnine dostaviti upravnom odjelu jedinice lokalne samouprave te nadležnoj poreznoj upravi. U protivnom može biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 500 do 50000 kuna. Ugovor o najmu stana može se sklopiti na određeno i neodređeno vrijeme.

Povisivanje dogovorene najmnine
Najamnina koju za korištenje stana plaća najmoprimac utvrđuje se proizvoljno, ugovorom o najmu stana. Ono na što treba obratiti pažnju je da ako je ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme visina najamnine ne može se mijenjati prije isteka roka od jedne godine. Nakon toga roka, svaka ugovorna strana može u pisanom obliku predložiti izmjenu visine najamnine za daljnje razdoblje najviše do iznosa koji odgovara iznosu do 20 posto većem od prosječne slobodno ugovorene najamnine u istom naselju, odnosno županiji za stan koji se po površini, opremljenosti i položaju može usporediti sa stanom koji se daje u najam.

Pravo na povrat poreza
Također treba napomenuti da glavni uzrok ne prijavljivanja podstanara plaćanje poreza na dohodak, što u praksi mjesečno većinom iznosi 100 do 300 kuna ovisno o cijeni najma. Na stanarinu od 2000 kn najmoprimac plaća 247 kuna poreza, ali se onda iznos stanarine može prijaviti za poreznu olakšicu u iznosu od 50% uplaćene stanarine, ali maksimalno 12.000 kn godišnje.

Ugovorom o najmu stana uređuju se međusobni odnosi ugovornih strana te ako se jedna od strana ne pridržava ugovora, primjerice, ako podstanar uništava imovinu ili ne plaća režije, može ga se izbaciti iz stana po hitnom postupku bez dugotrajnih sudskih procesa. Međutim, najmodavac ne može otkazati najam ako prethodno pisano ne opomene najmoprimca da u roku od 30 dana otkloni razloge za otkaz.

Što se vama dogoilo?
Iskustva najma nekretnine su razna, ukoliko želite podjeliti svoje iskustvo s nama pišite nam u komentarima ili na e-mail redakcije: urednik@epodstanar.com

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

4 komentara

 1. Pozdrav,

  voljela bih znati vrijedi li još uvijek prijava 50 % stanarine kao poreznu olakšicu kod prijave z apovrat poreza za 2020 godinu?

  hvala na odgovoru,
  Sandra

 2. Pozdrav
  Plačam stanarinu u iznosu od 300 eura mjesečno imam ugovor o najmu i svaki mjesec dobivam račun za najam na toj adresi imam i boravišnu adresu(prijavu)najam plačam jednoj firmi da bi danas na poreznoj pitala dali imam pravo na povrat poreza i kratko su mi odgovorili NE
  Ja sam nezaposlena a suprug radi u At.

 3. HVALI BOGA KAKO SAM DOBIO KREDIT

  Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

 4. Pozdrav,
  podstanar sam koji placa 1500 kn podstanarstvo plus rezije,imam ugovor o najmu. Kada sam otisla u poreznu upravu pitati da li imam pravo na povrat poreza,poreznu olaksicu ili povecanje neoporezivog dijela kao postanar odgovor je bio NE. Zanima me da li je to istina,a ako nije molim Vas da mi napisete na koji dio Zakona ili Pravilnika se mogu pozvati,mislin na cl.br itd.
  srdacan pozdrav

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top