Izdvojeno:
Nekretnine i dalje u drugom planu!

Nekretnine i dalje u drugom planu!

Negativno raspoloženje i averzija prema riziku još uvijek dominiraju te premije na rizik dionica ostaju na visokim razinama. Zbog toga su analitičari Erste Groupa i dalje oprezno optimistični u pogledu tržišta kapitala u 2012. godini.

Dionice regije SIE smatraju atraktivnijima od dionica eurozone. Kako stoji u analizi kriza državnog duga treba strukturna, dugoročna rješenja; mjere likvidnosti primirit će tržišta i osigurati vrijeme potrebno da se provedu rješenja.
– Sveukupno, ne očekujemo da će tržišta kapitala doživjeti oporavak jak poput onoga u 2009. Oporavak će nastupiti puno neprimjetnije, dok bi se postupno raspoloženje oporavka trebalo očitovati u performansama tržišta dionica. Bili bismo zadovoljni kad bismo vidjeli da se ovaj učinak polako pojavljuje u prvom tromjesečju 2012., no nećemo biti iznenađeni bude li potrebno i više vremena – komentirao je Henning Esskuchen, suvoditelj Odjela za analizu tržišta kapitala SIE.

Analitičari Erste Groupa očekuju pad rasta BDP-a tijekom 2012. te ponovno predviđaju negativan rast Mađarskoj i Hrvatskoj u 2012.

– Očekivali bismo da će se kriza državnog duga pretvoriti barem u tehničku recesiju za regiju, ili barem pojedine zemlje, u četvrtom i prvom tromjesečju, te stoga naše prognoze za oporavak dionica ovise o tome da se ovaj razvoj događaja ostvari, otvarajući mogućnost za pozitivnije iščekivanje ekonomskog razvoja tijekom 2012. – rekao je Esskuchen.

Dodao je kako se u ekonomski teškim vremenima treba usredotočiti na tvrtke koje još uvijek uspijevaju ostvariti visoki stupanj profitabilnosti, dok istovremeno prikazuju stabilne financijske brojke. Atraktivan prinos od dividendi također predstavlja ključan element pri donošenju odluke o investiranju.
– Prema našem mišljenju, u 2012. investitori će preferirati stabilne tvrtke, visoke stope pokrivenosti duga, tvrtke s raspoloživim neto novčanim sredstvima i defanzivna ulaganja – rekao je Esskuchen.

Pozitivan pokazatelj je činjenica da su gotovo svi sektori počeli pokazivati sve bolje stope revidiranja očekivanih zarada. Analitičari smatraju osiguranje i telekomunikacije zanimljivim sektorima koji bi i u 2012. trebali dobro poslovati, a pozitivno mišljenje imaju i o komunalnim uslugama regije SIE, barem kao temeljne/defanzivne investicije.

Pažnja možda više neće u tolikoj mjeri biti pridavana nekretninama. Analitičari očekuju da će se prodaja stanova i tržište vozila smanjiti u 2012., no potražnja za bijelom tehnikom bi trebala nastaviti rast u skladu s rastom BDP (što posebno vrijedi za Tursku). Maloprodaja hrane jedan je od najdefanzivnijih sektora u kontekstu gospodarskog usporavanja.

– Ukratko, držali bismo bankarski i osiguravajući sektor na oku, bili bismo skloniji nafti i plinu, dodali bismo sektore telekomunikacija i komunalnih usluga kao defanzivne opcije u pogledu prinosa od dobiti i malo zdravstvenog sektora te bismo se klonili građevine i materijala i drugih cikličkih sektora dok god recesijski trendovi budu utjecali na raspoloženje tržišta. Također očekujemo da će 2012. biti pozitivna za sve maloprodajne tvrtke zbog nastavka rasta potrošnje u regiji SIE – zaključio je Esskuchen.

Kada je riječ o ocijeni po zemljama, analitičari Hrvatsku vide kao i dalje relativno skupu s očekivanim omjerom cijene i dobiti od 11.3, dok rast ostaje prilično slabašan, držeći se oko 2 posto. Očekuju da će gospodarstvo sveukupno zabilježiti negativan rast BDP-a u 2012., stoga ne očekuju previše pozitivne aktivnosti na ovom tržištu.

Donosi :Lider Press

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top