Izdvojeno:
Korisnici kredita ne trebaju strahovati od poziva banaka

Korisnici kredita ne trebaju strahovati od poziva banaka

Banke zovu korisnike kredita da dođu potpisati izjavu kojom banci potvrđuju da u nekretnini koju su kupili stanuju ili ju iznajmljuju. Taj podatak služi bankama za procjenu rizičnosti kredita.

 


Ako ste korisnik stambeni kredit neka vas ne iznenadi poziv osobnog bankara, koji vam je dao kredit, da dođete u banku potpisati izjavu kojom banci potvrđujete da u nekretnini koju ste kupili njenim kreditom stanujete, ili da ju pak iznajmljujete, a živite u nekoj drugoj. Rezultat je to obveze banaka prema HNB-u da izrade statistike u kojima će se vidjeti koliko je stambenih kredita građanima plasirano za kupnju prve i jedine nekretnine, u kojoj se i živi, a koliko je onih koji su kreditom kupili drugu nekretninu, piše Glas Istre.

Nekretnine pod kreditom u kojima se i živi za banke su manje rizične, čime se otvara mogućnost umanjenja kreditnog rizika banaka. Za banku, pretpostavka je, manje je rizičan kredit za stan u kojem dužnik živi, jer će prvu, i zadnju kunu, dužnik dati za otplatu stana, čak i ako ostane bez posla, dok će onaj kojem je to druga nekretnina, za banku biti rizičniji jer će prije zanemariti otplatu kredita ukoliko živi u nekoj drugoj nekretnini.

Izjava se može ali i ne mora potpisati.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top