Izdvojeno:
Podstanarstvo u Bosni u kolapsu

Podstanarstvo u Bosni u kolapsu

SARAJEVO – Ured za reviziju institucija BiH utvrdilo je da nadležne institucije nemaju jasnu viziju u pogledu rješavanja pitanja smještaja institucija BiH, te da ne postoje ni jasna pravila i uputstva za planiranje i ugovaranje zakupa uredskih prostora.

Kako je priopćeno iz Ureda za reviziju institucija BiH, upravo ovi problemi izazvani su neuređenjem pitanja državne imovine, neuređenim sustavom smještaja institucija BiH i povećanim troškovima zakupa, te su bili motiv Uredu da provede reviziju o čemu je pripremljen Izvještaj o ”Upravljanju troškovima zakupa za rad i smještaj institucija BiH”.

Cilj revizije bio je utvrđivanje osiguravaju li postojeći način i uspostavljene prakse zakupa poslovnih prostora i zgrada za rad i smještaj institucija BiH, najefikasniji način korištenja javnih sredstava za ovu namjenu.

Prema Izvještaju, institucije, svaka prema svom nahođenju, ugovaraju zakup uredskih prostora, a provedeni postupci nisu dovoljno transparentni i često rezultuju neefikasnim i neekonomičnim zakupom.

Zaključci do kojih se došlo obavljanjem revizije učinka, ukazuju da proces zakupa u institucijama BiH nije sustavno uređen te da postojeći uvjeti ograničavaju institucije da u datim tržišnim okolnostima ostvare ekonomski prihvatljiva rješenja, kao i postizanje najniže cijene zakupa.

Ured za reviziju navodi da nije uspostavljen ni monitoring procesa, a povremene i neadekvatne analize se provode na zahtjev parlamenta BiH.

Istovremeno, nadležne institucije nisu bile fokusirane na efikasnije i ekonomičnije korištenje sredstava zakupa.

Njihov fokus je, bez prethodno provedenih sveobuhvatnih analiza koje bi pokazale što je ekonomski prihvatljivije rješenje, bio usmjeren na traženje alternativnih načina za smještaj državnih institucija, kao što su kupnja ili gradnja objekata, stoji u Izvještaju.

Ured za reviziju institucija BiH zaključuje da je unatoč određenim ograničenjima koja se u javljaju u procesu zakupljivanja i specifičnim potrebama nekih institucija, domaćinskim odnosom prema ionako ograničenim proračunskim sredstvima, sustavnim uređenjem i boljom organizacijom procesa zakupljivanja, moguće će ostvariti značajne uštede.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top