Izdvojeno:
Predizborna obećanja ili stanovi po 200 € za podstanare

Predizborna obećanja ili stanovi po 200 € za podstanare

Grad Split  je s državnom Agencijom za promet nekretninama potpisao Ugovor o međusobnim pravima i obvezama za izgradnju stambene zgrade na lokaciji Kila 3.  Nakon potpisivanja ugovora o česticama u gradskom vlasništvu, APN će krenuti u otkup privatnog zemljišta koje je u vlasništvu obitelji Željka Keruma.

– Čije je zemljište, ja ću vam reći jasno – čija je bila Brodarica? Moja! Čija je Kila? Moja! Za prvi sam POS ja zaslužan, a bit ću i za drugi – uskočio je aktualni gradonačelnik na novinarski upit direktoru APN Slavku Čukeljuzna li čije je zemljište.

– Ja sam manje od 24 sata na ovoj dužnosti i znam samo da se radi o zemljištu privatne tvrtke koja je ponudila najpovoljniju cijenu što je i neovisni sudski vještak potvrdio – odgovorio je pak Čukelj.

U planu je gradnja 210 stanova, cijena kvadrata će iznositi 1.150 eura. Rata kredita budućim vlasnicima bi trebala iznositi od 200 do 300 eura mjesečno. Gruba procjena vrijednosti projekta je, prema riječima Čukelja, 14 milijuna eura, od čega 2,1 milijun eura otpada na otkup zemljišta.

Od ukupne površine od 6300 kvadrata, 1400 metara četvornih pripada Gradu, a ostatak firmi Kila. POS-ovi stanovi će se graditi po projektu arhitekta Ante Kuzmanića. Iz APN su najavili da će krenuti u daljnje radnje kako bi što prije objavili poziv za sastavljanjem Liste prvenstva.

– Mi u APN-u ne znamo za Liste koje vi spominjete. Mi moramo objaviti poziv kako bi uopće vidjeli interes građana. Nismo još odlučili koji će biti model bodovanja, ali odlična je vijest za kandidate da će troškovi prikupljanja dokumentacije iznositi nula kuna! Naime, u trenutku prijavljivanja, mogu se podnijeti kopije i izjave koje ne moraju biti ovjerene. U trenutku kada kandidat bude izabran da udovoljava kriterijima, predočit će originale samo na uvid – kazala je Marijana Kruhoberec, zamjenica direktora APN-a.

Kerum je dodatno pojasnio upit o prethodnim Listama prvenstva za jeftinije stambene kvadrate.

– Grad Split je i ove jeftine stanove šta se rade na Kili radio po principima POS-a. Naravno da ćemo uvažiti postojeće liste, ali gospoda iz APN-a moraju objaviti poziv za sastavljanjem lista jer moraju vidjeti interes ljudi. Naravno da se neće graditi ako nema zainteresiranih i to je sve – pojasnio je aktualni gradonačelnik. Dodao je da je najvažnije da će splitski podstanari moći povoljno kupiti stan.

– Jednom kad APN riješi svu proceduru, stanovi mogu biti gotovi u 18 mjeseci – kazao je Kerum dok su iz APN-a odbili prognozirati koliko će oni biti brzi. Svi okupljeni izrazili su nadu da će uskoro krenuti i drugi dio POS-a na Kili 1.

Dodajmo da su današnji ugovor potpisali zamjenik gradonačelnika JureŠundov i direktor APN-a Čukelj. Početkom prosinca prošle godine, podsjetimo, APN je obavijestio Grad da je objavljen javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju građevinskog zemljišta obuhvaćenog GUP-om, te da su od pristiglih ponuda ocijenili prihvatljivima ponude na lokacijama Kila 1 i Kila 3.

Agencija je pripremila svu potrebnu dokumentaciju za kupovinu zemljišta na području Kila 3, a uskoro planiraju srediti imovinsko-pravna pitanja na lokaciji Kila 1, gdje bi se trebala nastaviti gradnja stanova po principu POS-a.  Grad je prepustio APN-u 1400 metara četvornih zemljišta na Kili 3 kako bi mogli oformiti građevinsku parcelu, a APN se obvezao da će otkupiti zemljište od vlasnika na lokaciji Kila 1.

U realizaciju POS-a Grad se mora uključiti u dijelu koji se odnosi na osiguranje uređenja komunalne infrastrukture i priključaka. Mora izgraditi prometnice, crpnu stanicu za odvod i prihvat fekalnih voda, podmiriti troškove komunalnog i vodnog doprinosa za objekte Kila 1 i Kila 3 te priključaka na komunalnu i drugu infrastrukturu.

Ovaj projekt nema veze s jeftinim stanovima za podstanare koje je  Kerum imao namjeru graditi na svom zemljištu na Kili. Iza ovoga stoje država i Grad. Kerum je odustao od projekta, a gradnju 200 stanova, od kojih je polovina prodana obiteljima s Liste POS-a, nastavila je Marina Wallner.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top