Izdvojeno:
Napokon! Kriza srušila i cijene podstanarstva

Napokon! Kriza srušila i cijene podstanarstva

Napokon! Kriza srušila i cijene podstanarstva

Najam luksuznih podstanarskih stanova u Rijeci i Zagrebu mjesečno je stajao od 600 do 700 eura, a sada su se cijene spustile do 450 eura. Prosječni stanovi nisu pojeftinili, cijena je i dalje 300 i 400 eura. Mladima se ipak kratkoročno više isplati plaćati podstanarstvo od rate stambenog kredita.

Agenti za nekretnine potvrđuju da skuplji stanovi sada teško pronalaze svoje podstanare, tako da se za ekskluzivno opremljeni stan na najatraktivnijoj lokaciji za koji se nekad tražilo 1.500 eura sada može dobiti tek 1.000 ili eventualno 1.100 eura, dok su se mjesečne najamnine od 600 i 700 eura spustile i do 450 eura mjesečno.

“Čini se da strane tvrtke, koje su ponajviše unajmljivale skupe stanove za svoje menadžere i druge djelatnike, jednostavno više nisu spremne platiti tako visoke najamnine i vidljivo je da se budžet i na tom dijelu skresao”, pojasnio je Novom listu direktor Dogma nekretnina Branko Papeš.

Većinu podstanara pojeftinjenje cijena zbog utjecaja recesije, nažalost, nije dočekala, jer su one prosječne cijene unajmljenih stanova ostale na istim cjenovnim pragovima kao i dosad. Tako stanovi od 300 i 400 eura nisu mijenjali svoje cijene.

Za najam dvosobnog stana u Karlovcu mjesečno treba izdvojiti
od 200 do 300 eura, u Rijeci od 300 do 400, u Zagrebu od 350 do 450, a u Splitu od 400 do 500 eura.

“Općenito, nema stanova za najam ispod 300 eura i svaki po toj cijeni, koji je imalo kvalitetan ili ima dobru lokaciju, odmah prođe na tržištu. Problematičniji su jedino ovi veći i skuplji stanovi”, potvrđuje direktorica Q-Tima Petra Žuljević.

Žuljević je uočila zanimljiv trend, a riječ je o povećanom broju upita za najam stanova u Rijeci od strane mladih parova, koji u grad na Rječini pristižu iz Zagreba i Splita, najčešće zbog posla.

Kakve god sitne korekcije cijena recesija donijela u sferi iznajmljivanja stanova, još uvijek se mladima na kratkoročno razdoblje znatno više isplati plaćati podstanarstvo od rate stambenog kredita za vlastiti životni prostor. Naime, prosječna rata kredita od oko 100.000 eura (za što se može kupiti stan od 55 do 60 kvadrata) na 30 godina stoji između 600 i 700 eura.

Split je posebna priča

Unatoč gospodarskoj krizi i evidentnom padu prodaje nekretnina čije su cijene u svijetu pale i do 20 posto, za Split to pravilo jednostavno ne važi. Kako nam je rečeno u agenciji za promet nekretninama Trgostan, niti ima značajnijeg pada cijena, niti prodaje.

Ekskluzivni poslovni i stambeni prostori bilo da se prodaju ili daju u najam, i dalje drže visoke cijene. Primjerice, Dalkoning kreće u gradnju zgrade na Dražancu u blizini Matejuške i već sad je poznato da će kvadrat stana u tom objektu biti skuplji od pet tisuća eura. Isto vrijedi i za najam stanova. Sve, naravno, ovisi o lokaciji. Tako se podstanarski stanovi na Žnjanu kreću od 400 do 500 eura, na Bačvicama i do 600 ili 700, što ovisi o veličini stana. Jeftiniji, uglavnom jednosobni stanovi po cijeni mjesečnog najma od 250 do 300 eura mogu se, kao i ranije, naći u udaljenijim dijelovima grada i starijim zgradama.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top