Izdvojeno:

Gdje je u ex-Yu najlakše dobiti krov nad glavom?

Nakon što su cijene posljednjih godina rasle do neba, globalna kriza je dovela do ‘realnijih’, iako ne još pristupačnih cijena stanova. Donosimo usporedbu cijena nekretnina u najvećim gradovima bivše Jugoslavije. Saznajte gdje su kvadrati stana još ‘papreniji’ od onih u Zagrebu.Prema posljednjim podacima koje je objavio hrvatski Državni zavod za statistiku, cijene stambenih kvadrata su u Hrvatskoj ukupno pale za 12,6 posto.

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova koje su prodavale tvrtke i druge pravne osobe u prvoj polovici 2010. godine iznosila je 11.614 kuna, odnosno oko 1.590 eura po kvadratu. Cijene u Zagrebu su u prosjeku iznosile 12.124 kune, odnosno 1.660 eura po metru kvadratnom. Naravno, cijene u svakom gradu variraju od kvarta do kvarta.

BiH: U Sarajevu kvadrat prosječno oko 1500 eura

Što se tiče susjedne nam Bosne i Hercegovine, prema podacima dostupnim na internetu vidljivo je da je i kod njih došlo do pada cijena nekretnina. Tako se u centru Sarajeva kvadrat stana može kupiti po prosječnoj cijeni od 1570 eura po kvadratu, a na Grbavici i za 1.100 eura po kvadratu.

U Mostaru se cijene prosječno kreću od 932 do 1096 eura po metru kvadratnom stana, iako se još prije pola godine kvadrat stana u novogradnji prodavao za 1644 eura.

Kvadrat u Beogradu jeftiniji za 300 eura

U Beogradu su cijene također pale u posljednjih godinu i pol dana, i to u prosjeku za 300 eura. Prosječno se cijene kreću od 1.500 do 1.900 eura po kvadratu, dok luksuznije lokacije bilježe i cijene oko 2.500 eura po metru četvornom stana.

U Novom Sadu je situacija malo povoljnija: cijene se kreću od 950 eura po kvadratu, a u centru grada moguće je kupiti stan i po cijeni od 1400 eura po kvadratu.

Što se Crne Gore tiče, za razliku od prije dvije godine, kada su bogati Rusi i domaći dobrostojeći biznismeni kvadratni metar stana duž rivijere kupovali po cijeni od 3.000 do 8.000, pa čak i 10.000 eura, sada je ta cijela nekoliko puta niža.

U Budvi su cijene u travnju (po posljednjim objavljenim istraživanjima) pale između 1.200 i 1.500 eura, piše Biznis.ba. Kvadrat stana na lokacijama podalje od mora kreće se između 700 i 1.000 eura. Prosječni kvadratni metar stambenog objekta u lipnju 2010. godine u Podgorici je pak iznosio 1.191 eura.

Ljubljana najskuplja

Cijene nekretnina u Makedoniji također su doživjele drastičan pad. Za sada se cijene stanova kreću oko 1400 eura po kvadratu u središtu Skoplja, dok je npr. u okolici Ohrida kvadrat 450 eura, a u povijesnom centru 1000 eura, piše Znet.hr.

Slovenija je pak jedina zemlja bivše Jugoslavije u kojoj cijena stana dostiže vrtoglave cijene. U Ljubljani se cijena metra četvornog u kolovozu kretala oko 2600 eura, a u luksuznijim varijantama ide i do 4000 eura po kvadratu.

Neki predviđaju da bi cijene elitnih naselja u Ljubljani mogle dosegnuti i 10 tisuća eura po kvadratu, pri čemu je samo upitno o kakvom stupnju elitnosti je riječ.

Donosi: 24sata

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top