Izdvojeno:
Podstanarstvo nakon ulaska u EU

Podstanarstvo nakon ulaska u EU

Dragi podstanari, i svi koji se tako osjećate, pokušao sam pobliže istražiti što nas očekuje u Europskoj Uniji, na svim gospodarskim i društvenim stajalištima se očekuje barem mali popravak standarda, nadam se u planu iznamljivanja stanova i života u podstanarima da bi došlo do barem malog popravka i  nekakvih definicija i prava iznamljivača i smih podstanara.

Žao mi je što odmah kada sa pošeo istraživanje i kucanje na silne službene e-mail adrese i brojeve telefona nadležnih službi nisam sve objavljivao, jer nigdje nisam dobivao nikakav odgovor na postavljena pitanja.

Nakon poslatih nekoliko desetaka e poruka i odbijanja sa nekoliko telefonskih razgovora napokon dobijam odgovor od Ministarstva vanjskih i europskih poslova!

Ovim putem se želim zahvaliti nadležnima na odgovoru kojeg prenosim u cijelosti:

Poštovani gospodine Popić,

Pitanje iznajmljivanja stanova nije regulirano propisima EU već je u isključivoj nadležnosti države članice. Kao što ste i sami rekli u Vašem e-malu za iznajmljivanje nekretnina vrijede pravila slobodnog tržišta, tako da pravila tržišta reguliraju kolika će biti cijena stanova ovisno o ponudi i potražnji.

Vlasnici su ti koji u svim državama članicama EU (i svijeta) određuju kolika će biti cijena najma stana, sukladno temeljnom načelu o nepovredivosti vlasništva. U svim je državama tržište nekretnina zakonski regulirano više ili manje, na ovaj ili na neki drugi način.

Jedino što vam zakonodavstvo EU u ovom slučaju nudi je pravo zaštite potrošača. Kao potrošači, svi građani EU imaju pravo biti zaštićeni po čl. 169. Ugovora o funkcioniranju EU. Citiram 1. Stavak čl.169.:

” U cilju promicanja interesa potrošača i osiguranja visoke razine zaštite potrošača, Unija će doprinijeti zaštiti zdravlja, sigurnosti i ekonomskih interesa potrošača, kao i promicati njihovo pravno na informaciju, edukaciju i vlastito organiziranje kako bi se brinuli o zaštiti svojih interesa”…

Srdačno,

 

Nakon pročitanog odgovora najlakše je zaključiti da će Hrvatska i kao članica EU biti na ovom planu građevinarstva i najma još godinama u crnoj ili recimo sivoj zoni gdje se stanovi iznamljuju bez prijav za cijenu koju pojedinac sam odredi kako mu taj mjesec odgovara!

Možda i nije tako strašno biti ne prijavljen podstanar na nekoj adresi i bez prava u tom gradu ako ste na faksu novom radnom mj i sl. Ali je strašna činjenica da taj vaš stanodavac vas može izbaciti iz stana bez ikakve najave i bilo kakavih opravdanja.

Što rezultira da sve više mladih ljudi glavom bez obzira i bez velika razmišljanja uzima kredite za kupovinu nekretnine na 25 i više godina, čime samo sebe dovodi u situaciju da nesretno živi u svojoj teško otplaćivanoj i neplaćenoj nekretnini, o tome smo već pisali: Dali je moguće da su podstanari sretniji od vlasnika stanova?

U ovoj cijeloj priči je očito iako smo službeno EU naše mjesto je ipak na baklanu, a ovo je jedan od stotine malih pokazetalja.

Nadam se da bi se situacija mogla malo pomaknuti sa nule sa ovim porezom na nekretnine u mirovanju gdje je povoljnije prijaviti podstanare i plaćati porez na podstanare nego plaćati porez na praznu nekretninu.

A možda se varam mi smo uvjek bili snalažljivi pa tako će među valsnicima stanova svaka nekretnina biti na drugog člana obitelji i opet po starom. Svi se sjećamo očajničkih poteza Grčke vlade kada je naplaćivala porez na vikendice i nakon toga čak na bazene ako ste bili u vlasništvu istoga, jel ovo isti takav scenarij možda?

Onda će najmanji problem biti podstanarstvo jer ćemo svi biti na ulicama gladni kruha! Ili možda nećemo?

 

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top