Izdvojeno:
Što sve trebate znati kada iznamljujete stan!

Što sve trebate znati kada iznamljujete stan!

Podstanarstvo je sve popularnije

Podstanarstvo postaje sve popularnije i kod nas iako pravna zaštita na koju mogu računati najmodavac i najmoprimac nije dovoljno razvijena kao u nekim drugim uređenim državama.
Većina koja planira unajmiti stan prvo počne razmišljati o lokaciji, veličini i cijeni najamnine, a zapravo bi se u početku treba pozabaviti nekim drugim, manje atraktivnim, stvarima. A to su uvjeti najma. No, s obzirom na to da nam cilj nije uništiti čar traženja stana u kojem budući podstanari planiraju provesti dio svog života krenimo ispočetka.

I podstanari imaju prava

Dakle, prilikom traženja odgovarajućeg budućeg životnog prostora treba imati na umu da podstanarstvo pruža velike prednosti, ali i nosi ozbiljne obaveze.
Nakon što ste našli stan koji vam odgovora cijenom, pozicijom i veličinom trebate potpisati ugovor o najmu. Obično podstanari potpisuju ugovor kakav god im se servira bez svijesti da su oni u tom odnosu ravnopravna ugovorna strana te da imaju pravo tražiti da se ugovor prilagodi i njihovim potrebama i zahtjevima.
Većina budućih podstanara koja se unaprijed malo raspita o svojim pravima i obvezama „zakači“ se na dvije stvari prilikom pregovora oko najma, a to su plaćanje pričuve i prijava podstanara.

Što s pričuvom?

Daleko od toga da to nisu dvije važne stavke, ali nisu jedine. Naime, pričuva je u obavezi vlasnika stana no ne znači da on ne može inzistirati da je plaća podstanar. Međutim prije nego pristanete na plaćanje pričuve tražite da vam se predoči točan iznos koji se plaća mjesečno i ako se radi o paušalu tada vi inzistirajte da je to maksimalna visina iznosa koju ćete plaćati dok traje ugovor. Na taj ste se način zaštitili od eventualnih zamki u koje možete upasti ne znajući da se na zgradi planiraju veliki radovi koji će utjecati na povisivanje cijene pričuve.

Tko koga i što prijavljuje?

Nadalje, prijava podstanara. Često se može čuti kako se podstanar žali da ga „gazda nije prijavio“ pa čim nastanu problemi podstanar „prijeti“ da će to prijaviti policiji. No prije nego kao podstanar zaprijetite vlasniku stana trebate znati da postoje dvije prijave i da one jedna s drugom nemaju veze. Naime, vlasnik stana koji daje stan u najam dužan je taj ugovor prijaviti poreznoj upravi i plaćati porez na dohodak. I tu završava svaka njegova obaveza što se tiče prijave. Međutim, podstanar je taj koji je dužan prijaviti se na policiju s ugovorom o najmu kako bi prijavio boravište na novoj adresi.

Kako zaštiti privatnost?

Ugovori o najmu se uglavnom sklapaju na neki određeni rok kojeg bi trebali poštivati i najmodavac i najmoprimac. Stoga je iznimno važno da ispitate kakve planove vaš budući najmodavac ima sa stanom koji vi uzimate u najam. Sigurno ne želite ući u stan koji se istovremeno prodaje pa da vam se život pretvori u kaos oko svakodenvnog otvaranja stana i pokazivanja potencijalnim kupcima. Vaše je pravo da tražite da se u ugovor unese stavka kojom štitite pravo na svoju privatnost i da u suprotnom imate pravo na trenutni raskid ugovora s povratom pologa.

Detalji koje treba dogovoriti ranije

Prije nego uđete u stan i sve to skupa zapečatite potpisom na ugovoru o najmu razgovarajte s vašim budućim najmodavcem i ispitajte je li moguće plaćanje stanarine na račun najmodavca. Time se osiguravate od eventualnih nesporazuma u budućnosti oko tog jeste ili ne platili koju najamninu.
Zatim dogovorite način plaćanja režija – bez obzira na to kako plaćate račune za režije uvijek kopirajte sebi svoj primjerak kako ne biste imali problema oko obračuna režija prilikom izlaska iz stana. Zna se dogoditi da je vlasnik izgubio neku potvrdu o plaćenom računu pa da izbjegnete nepotrebne probleme dobro je imati svoj primjerak.
Inzistirajte da se svi troškovi koje ste dužni plaćati za vrijeme najma stave u ugovor kako se kasnije ne bi dogodilo da „iskrsnu“ neki novi troškovi poput plaćanje čistačice za stubište za koju niste znali ili pitali, ili da vam na vrata dođe predstavnik stanara tražeći od vas novac za svoju naknadu koja se plaća po stanu, itd.

Pametan piše, a …

Na kraju, predložite da se u ugovor stavi da će se prilikom primopredaje napraviti primopredajni zapisnik u koji će se unijeti opis stanja stana, ali da vam se omogući rok od tjedan dana nakon kojeg možete naknadno unijeti sve nedostatke stana koje ste imali priliku vidjeti tek nakon određenog boravka u njemu. Tako se štitite od eventualnih nepravednih optužbi za štetu u stanu za koju niste odgovorni.

I na kraju, zapamtite da bez obzira na sve što piše ili ne piše u ugovoru, sve počiva na obostranom odnosu između podstanara i vlasnika stana te da se međusobnim poštivanjem i dogovorom lakše i brže rješavaju svi problemi i nesporazumi.

Autor:EH/TopAgent

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top