Izdvojeno:
Crne prognoze za 2012. nikoga nebriga za podstanare

Crne prognoze za 2012. nikoga nebriga za podstanare

Ne piše nam se dobro u 2012. godini. Crne prognoze pred početak novog ljeta dolaze se svih strana. Optimističan nije bio niti guverner HNB-a Željko Rohatinski prilikom predstavljanja Projekcije monetarne politike za 2012. godinu te je poručio novoj Vladi kako treba kresati čak 9 milijardi rashodovnih kuna. Izraz  radikalna ‘dijeta’ već se ustalio među novom postavom Banskih dvora čije poteze s nestrpljenjem očekuje većina stanovnika zemlje. Imamo li se,  dakle, uopće čemu veseliti 31. prosinca kada se opraštamo od 2011. godine, a pozdravljamo 2012. godinu? Čekaju li Šibensko-kninsku županiju bolji dani? Šibenski gospodarstvenici, sindikalisti i ekonomisti od 2012. ne očekuju mnogo te poručuju – tko preživi, pričat će.

– Što se tiče tržišta rada i gospodarstva u našoj županiji, sasvim sigurno, 2012. godina bit će krizna i neizvjesna – kazao nam je povjerenik SSSH za Šibensko-kninsku županiju Svetislav Đale. Sindikalist nije zadovoljan stanjem gospodarstva u Šibensko-kninskoj županiji kao ni činjenicom da se stanje na burzi rada nije pomaklo s mrtve točke.

– Jedino pozitivno u 2011. godini možemo spomenuti turističku sezonu koja je bila sa pozitivnim rezultatima kako u poslovanju, tako i u zapošljavanju sezonaca – poručuje Đale.

Da je stanje zabrinjavajuće smatra i Milena Bačelić koja u Šibeniku vodi knjigovodstveni servis ‘Libar’.

MANJE PLAĆE DRŽAVNIM I JAVNIM SLUŽBENICIMA?!

– Prisutna je izvjesna stagnacija na tržištu rada, ali i opasni trend pada rasta novootvorenih radnih mjesta u odnosu na ona koja se zatvaraju. Sasvim sigurno nas očekuje jedna teška krizna godina. Rekli bi ljudi, tko preživi pričat će – tvrdi Bačelić dodajući kako će u Šibeniku doći do daljnjeg smanjenja zaposlenosti, zatvaranja malih poduzeća i obrta, a znatno teža će biti i ekonomska situacija prosječne šibenske obitelji. Na udaru bi se mogli naći zaposleni u državnom i javnom sektoru, nastavlja Bačelić, jer je u uvjetima krize postojeće opterećenje proračuna neodrživo i može akumulirati novu financijsku krizu, daljnju prezaduženost i novi val nelikvidnosti.

Smanjenu plaća u državnom i javnom sektoru protivi se šibenski sindikalist, ali svjestan je kako bi to mogla postati realnost.

– Nažalost, prema najavama, a i stanju državnih financija sumnjam da bi se išta dobrog moglo dogoditi u državnim i javnim službama, a vezano za plaće i zaposlenost – kaže Đale.

PRODUBLJUJE SE KRIZA U EUROPI

Šibenski gospodarstvenici, također, nemaju puno razloga za smijeh. Prema riječima predsjednika Županijske gospodarske komore Petra Škendera, sa 2011. godinom nisu zadovoljni, a ništa bolja neće biti ni 2012.

– Tijekom 2012. godine ne možemo očekivati povećanje zaposlenosti jer se u ovoj godini nije ulagalo u proizvodne pogone. Stoga ni dogodine neće biti bolje, bit će još teže. Vidjeli ste i najave Hrvatske narodne banke, a produbljuje se i kriza u Europi. Moramo znati da smo mi okrenuti izvozu u zapadne zemlje, posebice Italiju koju pogađa duboka kriza. Kada bi u Šibensko-kninskoj županiji i postojali uvjeti za dolazak investitora, situacija je takva da je teško doći do novca za kredite. Dakle, čeka nas jedno teško stanje, ali opet ne bih ga nazvao katastrofičnim – zaključuje Škender. Katastrofično ili ne, prosudit će građani, no sigurno je kako svaki, pa i onaj najmanji, udar na već ‘iscijeđeni’ takujin Šibenčanima predstavlja – katastrofu.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top