Izdvojeno:
EU donosi bolja vremena za kupovinu stana!

EU donosi bolja vremena za kupovinu stana!

Dilemu kupiti ili unajmiti stan iznova je u Hrvatskoj otvorio leteći franak koji je probio granicu od 6 kuna, te iz dana u dan baca u očaj mnoge građane koji su se zadužili u švicarcima. Po sadašnjoj računici, isplativije je plaćati 30 godina najam, nego se baciti u ralje kredita.

“Kod nas je tržište najma poludivlje, ali je ekonomski znantno jeftinije živjeti u unajmljenom smještaju kada imamo na umu visoke cijene stanova”, smatra stručnjak za tržište nekretnina Josip Tica s Ekonomskog fakulteta.

Ako se usporede brojke na primjeru iz Zagreba, vidi se da je jeftinije plaćati najam 30 godina nego isto toliko godina otplaćivati kredit. Naprimjer, prosječna cijena stana u središtu Zagreba iznosi 2.229 eura za četvorni metar, dok u najmu kvadrat košta 9 eura. Dakle, za stan od 70 kvadrata najam bi koštao 630 eura mjesečno, dok bi rata kredita za isti stan koštala od 649 do 713 eura (ovisno o banci). Gledano kroz period od 30 godina, na najam bi se potrošilo 226.800 eura, dok bi u otplati kredita platili od 45.886 do 68.864 eura više (ovisno o banci), piše Večernji list.

Također, valja napomenuti da u cijenu stana treba uračunati i najavljeni porez na imovinu, koji bi vlasnike svake godine koštao od 0,5 do 1 posto vrijednosti nekretnine.

Zaključak da se najam isplati više od kupnje novog stana pojačava i podatak da se ulaskom u EU očekuje pad kamata što će pojeftiniti kupnju stana, no istodobno će pasti i najam.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top