Izdvojeno:
U Splitu na ulici završilo čak 40 obitelji

U Splitu na ulici završilo čak 40 obitelji

Općinski sud u Splitu je naložio sudskim ovršiteljima da od 16. do 30. svibnja 2011. deložiraju 40 obitelji iz stanova u zgradi na adresi Dinka Šimunovića 2a na Križinama, koju je 1999. godine bespravno izgradila tvrtka ‘Incon’.

Stanove i poslovne prostore sudski ovršitelji moraju isprazniti i od stvari, te zgradu predati u posjed Miri, Anđelku i Jakši Vatavuk na čijem je zemljištu izgrađen taj stambeno-poslovni objekt.

Da je riječ o najvećoj deložaciji koju je do sada odredio Općinski sud, potvrdila je sutkinja i glasnogovornica suda Ana Marović.

”S obzirom da se deložacija odnosi na veliku stambenu zgradu, određeno je da se provodi kroz duže vremensko razdoblje koje odgovara obujmu posla. Tri sudska ovršitelja će istodobno raditi, te će dnevno nastojati isprazniti najmanje tri stana ili poslovna prostora”, kazala je sutkinja Marović.

Navodi i kako je Centar za socijalnu skrb u Splitu pozvan da prisustvuje provedbi ovrhe jer u zgradi, prema saznanjima suda, ima i malodobne djece, pa treba paziti da ne ostanu bez nadzora.

Sutkinja Marović je također potvrdila da će ovrhovoditelji na licu mjesta odlučiti kojim će se redoslijedom prazniti stanovi i poslovni prostori u zgradi.

”Ako stanari ne žele da ih se iseli, onda trebaju postići dogovor s ovrhovoditeljima”, kazala je sutkinja Marović.

U zgradi ima 40 stanova i 12 poslovnih prostora. Kako su kazali članovi obitelji Vatavuk, do sada su sklopili ugovore s pet stanara koji su im platili 200 eura po kvadratu stana, znači najviše 20 tisuća eura za stan od sto metara četvornih, a kakvih je, napominju, tek nekoliko u toj zgradi.

Nastavljaju da ti stanari sigurno neće biti deložirani i da će uredno biti uknjiženi kao vlasnici stanova kada se zgrada legalizira.

Zaključak o provedbi ovrhe je 25. veljače 2011. donio ovršni sudac Goran Čolak, prema prijedlogu sudskog savjetnika Ivana Prančića. Također, prije točno godinu dana sud je obitelji Vatavuk u posjed predao dva stana, tri poslovna prostora i jednu garažu u toj zgradi.

Sve se to temelji na presudi Općinskog suda u Splitu iz 2002. godine, kojom je toj obitelji pripala cijela zgrada, a ‘Incon’ izgubio pravo suvlasništva.

Naime, ‘Incon’ nije ispunio obvezu da im u zamjenu za građevinsko zemljište preda 25 posto ukupne površine stanova, poslovnih prostora i garaža, nego je još 1999. godine krenuo s prodajom. Budući da je ta obitelj raskinula ugovor s ‘Inconom’, zgrada nema građevinsku dozvolu.

Vatavuci naglašavaju kako su već tada ishodili rješenje o rušenju i zabrani nastavka građenja objekta, i da su o tome upoznali javnost, time i sadašnje stanare koji su kupovali stanove i poslovne prostore.

No, suprotna strana je te iste kupce stanova obmanula da će sve biti u redu, a uvjerila ih je time što je zgrada 2000. godine spojena na komunalnu mrežu.

Upravo zbog davanja odobrenja za priključivanje bespravnog objekta na komunalnu infrastrukturu, protiv bivšega gradonačelnika Ivice Škarića je tadašnji ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević DORH-u podnio kaznenu prijavu, piše Slobodna Dalmacija.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top