Izdvojeno:
I Sanader je bio podstanar

I Sanader je bio podstanar

Uskok zanima odakle im novac!

Sanaderovi stan na Manhattanu plaćali 6000 dolara mjesečno

Antikorupcijski istražitelji iz dobro obaviještenih izvora, pozorno prikupljaju podatke o načinu na koji su Ivo Sanader i njegova najuža obitelj trošili novčana sredstva, doznaje Jutarnji list.

Jedna od “stavki”, a koja je posebno zaintrigirala istražitelje, jesu navodni troškovi unajmljivanja stana u Sjedinjenim Državama. Prema dostupnim podacima, riječ je o višesobnom stanu u New Yorku, točnije na Manhattanu.

Dostupne informacije, koje se užurbano provjeravaju, navode da je stan unajmila supruga bivšeg premijera, zagrebačka profesorica arheologije Mirjana Sanader. Cijena koju je gospođa Sanader plaćala iznosila je između 6 i 8 tisuća dolara na mjesec. Spomenuti stan na Manhattanu bio je u najmu zagrebačke profesorice Sanader u razdoblju od šest mjeseci, tvrde izvori Jutarnjeg.

 

Zasad nije poznato je li netko od obitelji cijelo vrijeme živio u stanu na elitnoj njujorškoj adresi. Poznato je, međutim, da je starija kći Sanaderovih, Petra, jedno vrijeme boravila na glumačkom usavršavanju u New Yorku. S njom je tada živio i njezin dečko, zagrebački glumac Andrej Dojkić, koji se nedavno, bez partnerice Petre, vratio u Zagreb.

Hoće li on istražiteljima objasniti okolnosti unajmljivanja i korištenja tog skupog stana, još je prerano tvrditi, ali je poznato da istraga pokušava na sve legalne načine rekonstruirati financijske tokove obitelji bivšeg premijera.

USKOK-ovi istražitelji posljednjih tjedana nastoje što preciznije utvrditi i vrijednost ukupne imovine koju posjeduje obitelj Ive Sanadera. Stoga im je posebno važno koliko su potrošili novca, primjerice, na brojna putovanja u SAD i na boravke u New Yorku i Los Angelesu. Ali i, dakako, sve druge izdatke do kojih istražitelji mogu doći. Ti su podaci USKOK-u, tvrde policijski izvori, iznimno značajni.

Budući da nema nikakvih pisanih dokumenata i tragova o novcu koji je Mladen Barišić, kako je priznao u istrazi, predavao Ivi Sanaderu, istražitelji će vjerojatno pokušati dokazati kako su imovina koju posjeduje obitelj bivšeg premijera, način života i golemi troškovi koje su imali u potpunom nesrazmjeru s prihodima koje je ostvarivao kao predsjednik Vlade.

Jer, sud će vjerojatno biti u situaciji da će s jedne strane imati iskaz Mladena Barišića da je davao novac i s druge strane svjedočenje Ive Sanadera da nikada nije primio nikakav novac od Barišića. U tom bi slučaju vrijednost Sanaderove imovine mogla uvjeriti suce da je Sanader, uz plaću, imao i neke izvanredne i enormne prihode te da oni potječu od novca koji mu je predavao Barišić.

Troškovi na Barišiću

Na temelju Barišićevih priznanja USKOK je započeo i istragu o navodnoj Sanaderovoj kupnji vrijednih umjetničkih djela po zagrebačkim galerijama. Po kuloarima se počela širiti priča da je Sanader u nekoliko galerija odabrao više skupih slika starih majstora, a da je troškove poslije podmirivao navodno Mladen Barišić.

Poznato je također da je Ivo Sanader odbio primati zastupničku plaću, pa se opravdano postavlja pitanje može li četveročlana obitelj živjeti na tako visokoj nozi samo od profesorske plaće Mirjane Sanader. Navodno su samo računi za avionske karte za SAD, i to uvijek A ili biznis klase, astronomski.

U tekuće troškove obitelji Sanader istražitelji će, među ostalim, ubrojiti i kupnju te rekonstrukciju jahte Malo vitra i troškove vezane uz obnovu obiteljske kuće u Zelengaju.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top