Izdvojeno:
Iznajmljuju šupe studentima za nekoliko stotina eura!

Iznajmljuju šupe studentima za nekoliko stotina eura!

‘U zadnjih godinu dana pogledao sam 30-ak stanova. Među njima ima mnogo onih koji nemaju veze s realnošću. Neki od tih stanova su užasno prljavi i vlažni’, žali se 28-godišnji inženjer građevine, čiju sudbinu dijele brojni zagrebački podstanari.

Iako je praznih stanova sve više, posebno u Zagrebu, cijene kontinuirano rastu. Prema istraživanju koje je proveo portal za nekretnine Crozilla.com, u odnosu na travanj, cijene najma zagrebačkih stanova u kolovozu su bile više za 3,2 posto, a u odnosu na kolovoz prošle godine za 4 posto.

Cijena najma stana u Zagrebu, površine od 20 do 40 metara kvadratnih, u prosjeku iznosi 306 eura. Za stanove veličine od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku treba izdvojiti 414 eura, a za one kvadrature između 60 i 80 metara oko 518 eura. Centar je od ostatka skuplji za 13 posto, a najjeftiniji su stanovi u Novom Zagrebu.

Visoke cijene najma stanova i nesređeno, sivo tržište muke zadaju svima, ali ponajprije mladim ljudima koji su prisiljeni na crno unajmiti stan. Naime, rijetki su vlasnici stanova koji žele prijaviti podstanare, što znači da ih na ulicu mogu izbaciti kad požele.

Promijenio pet stanova u godini dana

Što zbog svojih potreba što zbog loših uvjeta, Željko, 28-godišnji inženjer građevinarstva, u zadnjih godinu dana promijenio je pet zagrebačkih adresa. U blizini radnog mjesta napokon je našao stan koji dijeli s dvojicom cimera, a koji mjesečno plaća 1.200 plus režije.

Gazda je rekao da nema tuluma, pijančevanja, a ne smijemo zabiti niti jedan čavlić u zid.

“Stan je nov, uredan i jako dobro uređen. Gazda je rekao da nema tuluma, pijančevanja, a ne smijemo zabiti niti jedan čavlić u zid”, kaže Željko (podaci poznati redakciji), kojem su uvjeti prihvatljivi jer prije svega želi mir i tišinu.

Nerado se sjeća svega što je prošao, i loših stanova i loših cimera s kojima je živio.

“U zadnjih godinu dana pogledao sam 30-ak stanova. Među njima ima mnogo onih koji nemaju veze s onim što se oglašava ni s cijenom koja se za njih traži. Nude šupe i rupe za više od 1.000 kuna. Neki od tih stanova su užasno prljavi i vlažni. Možda je njih 15-ak odgovaralo cijeni koja je za njih bila tražena”, kaže Željko.

22 kvadrata za 1.700 kuna

Dvadesetsedmogodišnja inženjerka prometa Marija u potrazi je za novim stanom jer onim u kojem živi nije zadovoljna, iako su joj, kako kaže, gazde super.

“Bila sam primorana doći u ovaj stan, ali nije mi po volji. Ulazi se drito u sobu, uopće nema hodnika niti predsoblja. Najam 22 kvadrata mjesečno plaćam 1.700 kuna”, kaže Marija (podaci poznati redakciji).

Ulazi se drito u sobu, uopće nema hodnika niti predsoblja. Najam 22 kvadrata mjesečno plaćam 1.700 kuna.

Ranije je stanovala na zagrebačkoj Trešnjevci s dvjema cimericama, u starom stanu s dotrajalim namještajem. Kako je vlasnica stana upravo u to vrijeme “renovirala” kupaonicu, nije se libila najam za takav stan mjesečno naplatiti 2.300 kuna.

“Toliko je smrdjelo da garderobu uopće nisam vadila iz kofera, a u ormaru koji je bio namijenjen za odjeću držala sam obuću”, prisjetila se Marija. Zaključuje da su cijene zagrebačkih stanova jako visoke te da stana koji bi htjela, između 20 i 25 kvadrata, nema ispod 180 eura, uz dodatne troškove režija.

Jadikovke podstanara su česte, ali ne nedostaje i pritužbi gazda stanova čije priče ponekad završe i na stranicama crne kronike. Neplaćanje režija, uništavanje namještaja i krađe najčešći su problemi s kojima se susreću najmodavci.

Računi neplaćeni, stan uništen

Svoje negativno iskustvo ispričala nam je 38-godišnja Sandra (podaci poznati redakciji), koja se zbog neplaćanja režija namučila s gotovo svim podstanarima koje je imala. Neki su bili fer, koji su zaostale račune pristali plaćati u ratama i nakon što su iselili iz stana, no neki su otišli i ostali dužni po nekoliko tisuća kuna.

Toliko je smrdjelo da garderobu uopće nisam vadila iz kofera, a u ormaru koji je bio namijenjen za odjeću držala sam obuću.

“Zadnji su se iselili u kolovozu, a bili su toliko bezobrazni da su me još izvrijeđali nakon što sam im prigovorila što mjesecima nisu platili račune. Moja je greška što ih nisam prijavila, pa sad ne mogu niti naplatiti račune. Namještaj star svega nekoliko godina prilično je uništen”, ogorčena je Zagrepčanka koja će dugo pamtiti mladi par, koji je odlazeći iz podstanarskog stana oštetio i vrata na ulazu u zgradu.

Razlog za ljutnju imaju brojni podstanari i najmodavci. No, najgore u cijeloj priči je što iznajmljivači stanova na crno vrše neviđenu utaju poreza. Procjenjuje se da ih u Hrvatskoj ima oko 120 tisuća i da godišnje neprijavom podstanara državu odštete za gotovo 300 milijuna kuna.

 

Izvor : Danas.hr

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top