Izdvojeno:
U Hrvatskoj nikada do stana!

U Hrvatskoj nikada do stana!

Istraživanje: Zbog malih primanja teško do stana

Čak 44 posto ispitanika smatra da im je financijska situacija toliko loša da u bliskoj budućnosti neće moći kupiti stan…


Pri prijelazu u “svijet odraslih” mladi u Hrvatskoj uglavnom ne raspolažu imovinom, teško se zapošljavaju, često ovise o pomoći roditelja, a o vlastitom stanu tek sanjaju. Među ostalim, problem su niske plaće i visoki životni troškovi, na što već godinama upozoravaju sindikati i stručnjaci. Zbog toga mnogi zaposlenici, čak i nakon dugogodišnjeg rada, još uvijek nemaju riješeno stambeno pitanje.

Od ukupno 687 ispitanika koji su sudjelovali u anketi na MojPosao, njih čak 44 posto izjavilo je da zbog niskih primanja nisu u mogućnosti imati vlastiti stambeni prostor. Osim toga, znatan dio njih smatra da u bliskoj budućnosti neće niti moći riješiti svoje stambeno pitanje.

 

 

Strah od neizvjesnosti
Većina njih požalila se na niske plaće kojima ne bi mogli plaćati niti podstanarstvo, a kamo li dići stambeni kredit, dok je nekolicina ispitanika navela kako se ne usude investirati u vlastiti stan zbog nestabilnog zaposlenja. Posebno ogorčeni bili su oni ispitanici koji unatoč visokoj stručnoj spremi i višegodišnjem školovanju nemaju mogućnosti riješiti svoje stambeno pitanje.

Među onim ispitanicima koji imaju vlastiti stambeni prostor, naravno, manje je onih koji su zaista i vlasnici tog prostora. Tako je 12 posto ispitanika navelo da imaju svoj stan, dok 21 posto ispitanika ima dovoljna primanja, ali samo za unajmljivanje stana.

Prvo u podstanare
Među osobama koje su kupile stan ili sagradile kuću, većina je onih koji su digli kredit i to uglavnom na rok od 30 godina. Također, u toj skupini znatan je dio ispitanika naveo da su im u rješavanju stambenog pitanja pomogli roditelji, a neki su iskoristili mogućnost kupnje povoljnijeg stana kroz program poticajne stanogradnje (POS).

Međutim, oni koji se odlučuju na kupnju stana, najčešće su kasnije prisiljeni štedjeti na drugim stvarima. Tako su mnogi istaknuli da su odustali od kupnje automobila ili će rjeđe putovati na godišnji odmor.

Onima koji nisu kreditno sposobni, a imaju dovoljna primanja, najčešće se odlučuju na najam stana jer im je to jedina prilika za osamostaljenje. Međutim, za podstanarstvo se mladi često odlučuju i kako bi uštedjeli dio preostalog iznosa koji bi inače davali za kredit. Kroz nekoliko će godina, kažu, tim novcem umanjiti iznos stambenog kredita.

Radije s roditeljima
Među ispitanicima koji posjeduju vlastiti stambeni prostor nalazi se i 13 posto onih koji su stambeni prostor dobili ili naslijedili, pa im njihova primanja služe isključivo za podmirivanje režija.

Iako bi s trenutnim primanjima mogli živjeti u vlastitom stanu, 5 posto ispitanika ne seli od roditelja, jer se još ne žele osamostaliti. Dio njih naveo je da žive u dovoljno prostranom stanu ili kući pa nemaju razloga seliti, dok nekolicina ispitanika želi skrbiti o starijim članovima obitelji, pa su ostali s njima.

Od ostalih sudionika ankete (5 posto) dio njih i dalje živi s roditeljima jer nemaju vlastitih primanja, dok je nekolicina njih dobila stan od države pa čekaju rješenje vlasničkih odnosa.

S obzirom da se do vlastitog stambenog prostora očito teško dolazi, iskoristite priliku i uključite se u nagradnu igru “Pronađi posao i osvoji stan” , koju organiziraju MojPosao i tvrtka Profectus.

Izvor: MojPosao

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top