Izdvojeno:
Novim zakonom država kupcima stanova poklanja gotovo cijeli PDV

Novim zakonom država kupcima stanova poklanja gotovo cijeli PDV

Država će praktički cijeli PDV pokloniti kupcu jer će primjerice na kredit od 100 tisuća eura, subvencije biti 14 tisuća eura. Banke će, uz to, svoje kamata spustiti dva posto.

 


Ministar zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić opovrgnuo je prigovore opozicije da prijedlog Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita praktički ide u prilog bankama i državi, a najmanje u korist građana.

Država će, kaže Bačić, praktički cijeli PDV pokloniti kupcu jer će primjerice na kredit od 100 tisuća eura, subvencije biti 14 tisuća.

– Država će cjelokupni iznos od PDV-a kojeg će ubrati i naplatiti prilikom prodaje stana vratiti i pokloniti građaninu koji se po ovom modelu odluči na kupnju stana, naveo je.

Kad je riječ o bankama, one će kamatnu stopu spustiti dva posto.

– Prosječna kamatna stopa na stambeni kredit lani je bila 6,5 posto, a efektivna, dakle ono što što banka zaračunava pored kamatne stope i ostale naknade, 6,95 posto. A mi smo ovim modelom došli na 4,95 posto. Dakle, banke su smanjile dva posto – kazao je Bačić i naglasio da će banke za 1900 stanova dobiti ukupno 12 milijuna eura manje novca nego što bi dobili da nema tog zakona.

Bačić je izrazio uvjerenje da će se prva kvota od 950 stanova brzo utrošiti i da će građanima, posebice mladim obiteljima, biti veliki poticaj za kupnju stana jer će po tom modelu moći opremiti stan na račun države.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top