Izdvojeno:
Kad nema ugovora o najmu stana, sve ovisi o dobroj volji

Kad nema ugovora o najmu stana, sve ovisi o dobroj volji

Zakon o najmu stanova predviđa da troškove održavanja zgrade, odnosno zajedničkih dijelova zgrade snosi najmodavac.

 


Pitanje: Živim kao podstanar u zgradi koja se renovira. Jesam li dužna financirati te radove, odnosno popravak stubišta, pogotovu zato što tu ne planiram ostati dulje od dva mjeseca?

Odgovor: Zakon o najmu stanova predviđa da troškove održavanja zgrade odnosno zajedničkih dijelova zgrade snosi najmodavac. To podrazumijeva da bi najmodavac trebao plaćati i pričuvu. No takve bi se stvari trebale regulirati ugovorom između najmodavca i najmoprimca.Međutim, kako se u praksi tek manji dio iznajmljivanja stanova ozakoni ugovorom, tako su međusobni odnosi između najmodavca i najmoprimca prepušteni dogovoru i dobroj volji svakog od njih, što nerijetko dovodi do problema, pa je tako i ova situacija jedan od primjera koji upozorava na važnost reguliranja tržišta. Pričuvu bi trebao plaćati najmodavac, tj. vlasnik stana, no ako je podstanar pristao plaćati je, u nepovoljnom je položaju i kad je riječ o renoviranju zgrade.Ne prijavi li najmodavac ugovor o najmu stana Poreznoj upravi, može biti kažnjen sa 1000 do 5000 kuna.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top