Izdvojeno:

Od podstanarske rupe do ugodnog doma

Potrebno je samo ponešto mašte da bi se s malo novca i podstanarski stanovi učinili ugodnima za stanovanje.

 Podstanarski stanovi često su loše uređeni, sa starim i često pohabanim namještajem nisu baš ugodni za stanovanje. Život u podstanarskom stanu mnogi smatraju privremenim rješenjem pa upravo zbog tog nitko ne želi ulagati previše novca u njegovo uređenje. No, potrebno je samo ponešto mašte kako bi se s malo novca i takvi stanovi učinili ugodnima za stanovanje, a nekoliko ideja nude vam stručnjaci iz Centra Nekretnina.

Što s viškom namještaja?

-.--.-

Kupujete li pametno, većinu komada koje ste kupili za podstanarski stan moći ćete iskoristiti i kasnije u vlastitu stanu. Ako ste u stanu zatekli previše namještaja koji vam nije potreban, pokušajte ga u dogovoru s najmodavcima maknuti iz stana, a ako tako ne ide, najbolje ga je što bolje ‘zamaskirati’ i posložiti da zauzima najmanje mjesta. Tako stolce, kojih možda imate previše, možete upotrijebiti kao police za knjige ili držače za tegle s cvijećem, a u ormare možete posložiti sve što vam nije potrebno i čime se nećete često koristiti.

Za atmosferu je u vašem domu jedna od najvažnijih stvari boja. Stoga upotrijebite one koje vama najviše odgovaraju. Ako niste u mogućnosti obojiti zidove, možete ih prekriti slikama i okvirima koji će odisati bojama koje želite na zidu. U svim trgovačkim centrima možete kupiti jednostavne okvire po 40 kuna i naviše, a uokviriti možete tkaninu na koju ćete zalijepiti svoje fotografije ili postere, razglednice, a s obzirom na odlične moderne uzorke plastičnih stolnjaka (koji u Kultu stoje 70 kuna po metru), i njih možete upotrijebiti za podlogu.

Prekrivači spašavaju stvar

Za sve stanove, a posebno podstanarske koji često imaju stare parkete i već potamnjelu stolariju, bitno je da je namještaj u svijetlim tonovima. Ako ne možete tapecirati stari namještaj, najbolje su rješenje prekrivači. Što veći, to bolji – osnovno je pravilo u ovom slučaju. Prekrivači veličine 240 x 240 cm po 150 do 200 kuna mogu se naći u svim trgovačkim centrima, a najbolji izbor jednostavnih, jednobojnih ili prugastih prekrivača možete naći u Mercatoneu, Kiki te Našem domu. U kombinaciji sa šarenim jastučićima, kojih u svakom dućanu ima po 20 kuna i naviše, vaš će kauč i fotelja dobiti sasvim nov, osvježen i moderan izgled.

Za ormare i kuhinjske elemente, čije vam se boje možda ne sviđaju, rješenje su samoljepive tapete za namještaj. Lako se i jednostavno nalijepe, jednako lako skidaju, a ne oštećuju namještaj. U Bauhausu ih se može kupiti po 30 kuna za metar. Jednostavno ih izrežite u dimenzijama ormarića, a skalpelom izrežite oko ručki. Ako vam se boja ili oblik stolića ili stola u kuhinji ne sviđaju, odaberite stolnjak u boji koja vam se sviđa i prekrijte ga skoro do poda. Tako će prostorijom dominirati boja koju ste sami odabrali.

Zavjese popravljaju atmosferuIako često zanemarene, zavjese su nešto što uvelike određuje atmosferu u prostoriji. Ne želite da budu pretamne jer će vam ometati dotok prirodnog svjetla; izaberite boju koja će najbolje odgovarati uz namještaj. Za male prostore preporučuju se svijetli i pastelni tonovi, a ako je soba dovoljno velika, možete se poigrati prugicama i drugim uzorcima. Najjeftinije jednobojne zavjese mogu se kupiti u Kiki (40 kuna komad), a ako su predugačke, svežite ih u čvor ispod prozora. Zavjese će biti upečatljivije, a funkcionalnost je postignuta.

Ukoliko nemate rolete na prozorima, a želite u noćnim satima biti zaklonjeni od radoznalih pogleda susjeda, bambusove rolete, koje koštaju 80-ak kuna po komadu, mogu se jednostavno postaviti na svaki prozor, a lako se i održavaju.

Često u podstanarskim stanovima nedostaje funkcionalnog namještaja ili polica, što možete lako riješiti instalacijom polica na zidovima. U Bauhausu, primjerice, možete kupiti daske različitih oblika, veličina i boja, po čak 40 kuna, uz nosače, a postaviti ih možete u hodniku, iznad kauča u sobi, iznad kreveta u spavaćoj sobi ili u kuhinji. Uz knjige, časopise, ukrasne svijeće, pokoja fotografija ili manja biljka može oživjeti vaše police i zidove. Što više osobnih predmeta i uspomena, to će prostor biti ugodniji za život.

Pametno sa svjetlima

A da biste naglasili upravo one detalje koje želite naglasiti, rasvjeta je vaš najmoćniji alat. Pametno postavljenim svjetiljkama, koje možete naći po vrlo povoljnim cijenama, naglasit ćete zgodnu fotelju, mali stolić s fotografijama ili policu s knjigama. Sami odaberite što želite da privlači pažnju u vašem stanu.

Zapamtite, bitno je da su boje usklađene, upotrijebite što više detalja koji će prostor učiniti intimnim, ali ne zaboravite da je funkcionalnost na prvome mjestu. Svaka polica, svaka ukrasna košara ili kutija, osim dekorativne, ima svoju funkcionalnu ulogu. Upotrijebite ih za čuvanje raznih sitnica, ključeva, alata, novina i svega što bi vam moglo stvarati nered na stolovima ili policama.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top