Izdvojeno:
Podstanari u vlastitoj kući?

Podstanari u vlastitoj kući?

Sve do 2002. godine u Tomislav Gradu se nalazio županijski porezni ured, koji je bio smješten u zgradi čiji je vlasnik Hercegbosanska županija.

 

 

Za svoje podstanarstvo Županiji nikada ništa nije plaćao, niti je to od njega Županija zahtijevala. No, takav jedan poslovni odnos politički utjecajnim pojedincima očito nije bio po volji, pa je spomenuti ured preseljen u Livno, u privatiziranu zgradu bivše tvornice boja i lakova Unimax.

Ništa nije slučajno
I ništa to ne bi bilo toliko ni čudno da u ovom slučaju besplatni najam nije zamijenjen onim koji već šestu godinu iznosi pet tisuća KM mjesečno. Za Dragu Stanića, predsjednika Županijske skupštine, to preseljenje nije bilo slučajno. Vjerojatno se tu radi o nekim namjerama o kojima on ipak nije želio govoriti.

I dok se može samo nagađati o čemu se tu zapravo radilo, jedno je ipak sigurno, a to je da ovo podstanarstvo u vlastitoj kući federalne Porezne uprave nije bilo bez blagoslova i onih najodgovornijih. To nam je potvrdio i njezin čelni čovjek Mithad Arifović.

Kako je istaknuo, odluku o preseljenju spomenutog ureda iz Tomislav Grada u Livno svojedobno je donio federalni ministar financija, odnosno federalna vlada. Federalna Porezna uprava samo je tu odluku ispoštovala. Isto će učiniti ako se donese i odluka temeljem koje isti ovaj porezni ured treba ponovno vratiti u Tomislav Grad ili ga pak premjestiti u neku drugu općinu Hercegbosanske županije.

No, nažalost, ovaj primjer rasipničkog ponašanja države i nije jedini u Federaciji BiH.

– Žalosna je činjenica da mi ne samo u ovoj županiji i općini, već i na niz drugih mjesta kao državna institucija plaćamo zakupninu, čak i općinskim vlastima – ističe Arifović.

A o kolikom se tu odljevu državnog novca radi, podatak ipak nismo uspjeli doznati. U slučaju županijskog Poreznog ureda u Livnu stvar je pak potpuno jasna. Na ime zakupnine prostora koji on već šest godina koristi do sada je plaćeno oko 360 tisuća KM.

Za taj novac, bilo je pametnije napraviti vlastiti prostor, drži dr. Josip Perić, zastupnik u Domu naroda Federalnog parlamenta i čovjek koji je u istom tom parlamentu nedavno i pokrenuo ovo pitanje, a zbog čega je nedavno Mithad Arifović i posjetio Tomislav Grad.

On se tom prigodom susreo s predstavnicima kako županijske, tako i duvanjske općinske vlasti.

Konstatirano je kako je nedopustivo da federalna Porezna uprava u ovom slučaju bude i dalje podstanar u vlastitoj kući, a glede daljnjih poteza rečeno je kako će vlast ove županiji ponuditi nekoliko rješenja za trajni smještaj županijskog Poreznog ureda. U obzir može doći bilo koja općina ove županije, a ne samo Tomislav Grad, kazao je Drago Stanić.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top