Izdvojeno:
Podstanarske noćne more u Hrvatskoj

Podstanarske noćne more u Hrvatskoj

Traženje adekvatnog smještaja u Hrvatskoj još uvijek je nemoguća misija. U toj nemogućoj misiji imamo više prepreka, od kuda da krenem?

Pronaći dobar i povoljan stan želja je mnogih podstanara. Gdje tražiti stan. Konkretno u Splitu i okolici stanovi su se tražili u malom oglasniku Slobodne dalmacije, a sada su ti isti oglasi na njuskalo.hr. S tim mi podstanari možemo biti samo zadovoljni jer nam je besplatni internet servis njuskalo uštedio kupnju malog oglasnika i omogućuje pogledati sliku stana što je velika stvar pri traženju. Druga strana medalje kako bi rekli, velika većina stanova na njuskalu je podstavljena od neke agencije koja traži visinu jedne mjesečne stanarine kao naknadu za stan, osobno mislim da je to čista pljačka neka naknada ok par stotina kn bi bila sasvim pristojna za njuhovo postavljanje stana na internet oglasnik. Da rezimiramo u startu za stan od 250€ nam treba cijelih 500€ što i nije neka malena svota novca. Kako dalje moramo pronaći stan i spremni smo dati 1800-1900 kn u vjetar za rješavanje stambenog pitanja. Tek sada  dolazi onaj najškakljiviji dio. Dosta stanova je u privatnim kućama gdje vlasnici dio kuće prenamjene u stan za najam, tu trebate dobro pripaziti. Većinom su ti stanovi izgrađeni na brzinu i što je jeftinije moguće, pazite na izolaciju, toplinsku jer ćete u zimi imati nekoliko stotina kuna veći račun od stuje, ato u današnje vrijeme nije mala stvar. Pogotovo ne u podstanarstvu.

Kada krenete u obilazak stana vodite računa o vašem zasebnom ulazu ako je stan u privatnoj kući jer za svoje novce  trebate imati i svoj prijeko potreban mir. Još jedna od bitnih stvari je lokacija stanodavca sada govorim iz vlastitig iskustva u niti jednom stanu gdje sam živio blizu stanodavca nisam imao mira i slobode za svoje novce kojima sam taj stan plaćao. Neželite da sutra stanodavac svako par dana provjerava stanje stana njuška po stanu i dosađuje vam. Kod nas je još uvjek aktualno ovo je moja kuća nema veze što ti plaćaš da živiš u njoj. Osobno ako iti malo sumljate nemojte stan uzimati u opciju za useljenje jer je samo pitanje traženja novog stana i ponovnog financiskog i vremenskog troška pri traženju stana.

U cijelom modernom zapadnom i istočnom svijetu je normalno da vas novi stanodavac prijavi na novu lokaciju i pri tom imate razne prednosti a jedna od najbitnijh je povrat poreza od podstanarstva i prijava u policiji na tu adresu. Ali nadam se da ste više sreće od mene jer ja osobno nisam upoznao niti jednog pošteno prijavljenog podstanara u podstanarskom stanu kojeg plaća svojim kunama i u njemu živi. Ali nadam se da bi bilo vrijeme da počnemo živjeti po nekim zakonima pa ipak ulazimo u veliku EU obitelj pa….

Nakon ovog svega vam kreće proces useljenja u stan, cijeli proces useljenja je najbolje napraviti na brzinu u jedan dan ako je moguće, neznam koliko imate svojih stvari al vjerujte s vremenom ih se skupi pa onda upregnite prijatelje, rodbinu i selidba inače vas čeka teških par dana življenja s stvarima na dvije adrese…

S konačnim prebacivanjem stvari je ciklus podstanarstva završen i nadam se da će vam biti ugodno na vašoj novoj adresi…

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top