Izdvojeno:
Porast cijena stanova

Porast cijena stanova

Prosječne tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj prosincu su u odnosu na studeni porasle za 0,5 posto, a u odnosu na prosinac 2009. odnosno na godišnjoj razini niže su za 4,7 posto, pokazuje izračun CentraNekretnina zasnovan na podacima o 500 tisuća traženih cijena istaknutih u oglasima.

Prema navedenoj publikaciji, banke nisu optimistične glede mogućeg brzog oporavka tržišta nekretnina u zemljama regije, osim u Poljskoj i Češkoj Republici kao mogućim iznimkama gdje tržište nije pretrpjelo jednake gubitke kao u ostalim zemljama pogođenima krizom. KPMG je proveo istraživanje među vodećim bankama u regiji kako bi procijenio izglede za dobivanje bankovnog financiranja za poslove vezane za nekretnine. “Prije globalne financijske krize, investitori su pojedine zemlje u srednjoj i istočnoj Europi više gledali kao dio jedne regije”, rekao je Andrea Sartori, voditelj sektora za nekretnine, odmor i turizam društva KPMG za regiju srednje i istočne Europe. “Kao reakcija na krizu, investitori sve više gledaju svaku zemlju i njezinu ekonomiju posebno. Takva promjena u pristupu i potraga za kvalitetnim nekretninama , stvorila je neujednačenu sliku u regiji”.

Sartori je mišljenja da su se zrelija tržišta poput Poljske i Češke Republike, otvorila više od drugih zemalja u regiji tokom 2010., jer su se investitori fokusirali na učinkovitije ekonomije. “Iako je financiranje dugova još uvijek problematično za mnoge voditelje projekata u razvoju nekretnina, do likvidacije velikog broja imovinskih portfelja nije došlo. Iako su tržište i povjerenje porasli tijekom 2010., stanje gospodarstva u SAD-u i Eurozoni je dovelo do rasprave o mogućem dvostrukom uronu recesije. Prije 2008. vidjeli smo ogromna povećanja u nabavi da bi se zadovoljila visoka potražnja. Danas se pokreće manje projekata, uglavnom zbog pomanjkanja financiranja razvoja”, poručio je Sartori.

Pristup banaka je nekonzistentan i varira od države do države. U Mađarskoj, Češkoj Republici i Bugarskoj, prioritet je sektor maloprodaje, dok se u Poljskoj i Rumunjskoj najviše preferira uredski sektor. U Slovačkoj, Hrvatskoj i Baltičkim zemljama, na vrhu liste prioriteta je industrijsko-logistički sektor, za razliku od hotelsko-odmarališnog sektora, koji se, osim u Hrvatskoj, najmanje preferira u regiji, stoji u publikaciji.

Predstavnici banaka koji su sudjelovali u istraživanju, izjavili su da u smislu kriterija koji moraju biti zadovoljeni prije odobravanje odobravanja financiranja, najvažnije je postojanje snažnog poslovnog modela, kao i visoka kvaliteta nekretnine zajedno sa razinom kapitala koje osigurava voditelj projekta ili investitor.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top