Izdvojeno:
Problem sa prijavom i odjavom podstanara!

Problem sa prijavom i odjavom podstanara!

Da nisu samo stanodavci i u stanodavcima problem uhvatili smo se u koštac sa jednim veoma čestim problemom stanodavaca pri potpisivanju ugovora o najmu. Podstanari da bi na određenom mijestu gradu, državi dobili prijavljenu adresu moraju se zakonski prijaviti da žive u nekom stanu, nekretnini. Nije problem prijaviti boravak kada imate ugovor o najmu stana gdje živite, ali pri preseljenu i ako u novom stanu ne potpišete ugovor vi gubite sva prava vezana za boravište i prijavu u određenom gradu ili državi.

Tada podstanari najčešće rade jednu zakonski nedopuštenu stvar da se ne odjavljuju sa prvotne adrese gdje su imali prijavu nego nastavljaju živjeti u drugom stanu sa postojećeom prijavom, što stanodavcima pretstavlja veliki problem.

Kako pristupiti riješavanju tog problema i dali je moguće riješiti takav problem pokušao sam istražiti.

Cijeli proces i probleme te prijdloge problema i njihove zakonske stavke m0žete pročitati u daljnjem tekstu!

Što kada se podstanari nežele odjaviti sa adrese:

Prije nekoliko godina prijavila sam tadasnje podstanare na adresu kuce u kojoj su boravili. dugo vec nisu tu vec u bosni gdje imaju i boravak no ne zele se odjaviti s moje adrese.molim savjet sto da radim jer se vodi da imam podstanare a u naravi ih nemam vec godinama.

 

Moj primjer:

 Imao isti problem i na MUP-u u Zagrebu su prihvatili moju obavijest da su se stanari odselili.
Kad se odbjegli stanari budu negdje htjeli prijaviti ( u Hrvatskoj) dočekat će ih navodno prekršajni postupak jer nisu bili točno prijavljeni !!??

Dosta toga ovisi i jesu li ti podstanari stranci ili domaći državljani.

 

Prijedlog riješenja:
Napisati pismo policiji da tu više ne žive.

Priložiti vlasnički list u kojem ste vi 100%-tni vlasnik i 20 kuna državnih biljega.

S time ih opet niste izbrisali s adrese već ste ih samo onemogućili da ishoduju nove isprava s vašom adresom.

Problem je u manjkavom Zakonu o prebivalištu i boravištu građana.

 

Problem pri riješavanju:

Izbrisat s adrese i ne moze gradjanin drugog gradjana jer je to posao policije. Ali zato se moze traziti primjena cl. 13/2 Zakona o prebival i bor gradjana na odgovarajuci nacin i na prijave boravka. Ovo sve pod pretpostavkom da se radi o domaćim drzavljanima – stvar je jos jednostavnija kad se radi o strancima jer onda su oni u prekrsaju…

Ni policija ne može nekoga brisati sa adrese. Može samo brisati ako je podnositelj dao netočne ili neistinite podatke, ali ako je jednom upisan i policija potvrdi istinitost prijave, više nema brisanja radi kasnijih izmjena stanja bez suglasnosti građanina, tj. bez njegova novog zahtjeva.

Neke godine se išlo sa prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu građana gdje se nekim blagim dopunama stavila mogućnost brisanja s adrese (čl. 13. Zakona stavci od 3 do 6 koji nikad nisu zaživili) i to samo na zahtjev tijela državne uprave ili jedinica lokalne samouprave (opet ne građana), ali radi predstojećih izbora se prijedlog razvodnio do nesvrshovitosti i na kraju nije ništa ni napravljeno.

Dakle, koliko god čitali i proučavali Zakon, on ne valja, radi njega vlada nered i odgovara samo onom kome upravo taj nered donosi koristi.

 

Što mogu napraviti?

Naravno da zakon ima nekoliko nedostataka ali čl. 13/2 nije nepopravljiv! Tu se radi o vrsti ponavljanja postupka – dakle, može se pokrenuti po služb dužnosti te nikakav zahtjev osobe na koju se brisanje odnosi nije potrebno(to je prva pogreška u tumačenju), a onda je pitanje samo metode tumačenja da se to prenese i primjeni i na boravište (druga pogreška u tumačenju).
Potpuno je netočno da policija tu ne može ništa – ako neće nešto uraditi to je već sasvim nešto drugo, ali da se tu može štošta jasno je i vidljivo.
Dakle, službeno pokrenut uprav postupak policije završit će brisanjem iz evidencije a nakon toga se može puno drugih postupaka pokrenut i uspješno okončati – ako je od ovog zakona – dovoljno je!
Problemi ove odredbe nalaze se negdje drugdje, ali… o tome nekom drugom prilikom.

 

Moje razmišljanje o problemu!

Ništa nije nepopravljivo, ali se zna tko to popravlja, po kojoj proceduri, a ti to ne rade
Hrvatski državljanin ne može biti brisan iz evidencije prebivališta bez vlastitog zahtjeva za odjavom.

Ovdje je problem u ovlaštenjima.

Zakon o prebivalištu i boravištu građana govori o policiji kao nadležnom tijelu za utvrđivanje prebivališta i boravišta te za vođenje evidencije.

Zakon o policiji i Zakon o policijskim poslovima i ovlastima ne govore ni riječi o tome.

Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave govori da je posao MUP-a obavljanje poslova koje se odnose na prijavljivanje prebivališta i boravišta građana.

Policija ne radi stvari napamet.

Oni trebaju jasna zakonska ovlaštenja koji ne postoje.

Sukladno čl. 14. st. 4. MUP ima vlastiti pravilnik o evidencijama prijave prebivališta.

Sukladno Zakonu o općem upravnom postupku postoji zakonski okvir za odbijanje zahtjeva o prebivalištu ukoliko policijski službenici provjerom utvrde neistinitost zahtjeva.

Brisanje hrvatskog državljanina iz evidencije prebivališta mimo njegove volje je kršenje čl. 32. st. 1. Ustava koji govori o pravu slobodnog kretanja i biranja boravišta.

Ustavni sud smatra da se ustavno pravo ne može ograničiti na način da se odbije prijava prebivališta građaninu koji nema osigurano stalno stanovanje jer bi se u suprotnom ugrozio pravni poredak ili prava i slobode drugih, niti za ograničavanje prava na slobodno kretanje i biranje boravišta građana.

U postu postavljača pitanja pretpostavljam da su mu podstanari otkazali nakon što su ishodovali osobne isprave, a sada plaćaju znatno nižu cijenu u nekoj nelegaliziranoj kući.

Očito je da su policiji ruke svezane, ma kako mi čitali i tumačili zakon.

Zaključak:

Sve dok u svim stanovaima ne bude ugovora o najmu i mogućnosti prijave na tu adresu najamodavci i podstanari će se susretati sa tim problemom, nemožemo u ovom slučaju okriviti same podstanare jer za svaku novu prijavu i odjavu se rade novi kokumenti i vade nove potvrde što je mukotrpan i iscrpljujući posao. A sam problem življenja u jednom gradu i prijave u nekom drugom udaljenom stotinama kilometara je veoma nepraktičan i pretstavlja određeni problem.

Sve dok se zakonski ne regulira i osmisli cijeli koncept podstanarstva najamodavci i podstanari su osuđeni na razne oblike snalaženja i prevara što nije etički ni preporučljivo.

Imate li vi neki problem ili prijedlog slobodno me kontaktirajte pokušat ću istražiti i pomoći vam.

Sa zakonske strane samo podstanari i najamodavci nemaju se kome javiti za svoje probleme pisao sam već o tome, jedina udruga koja se bavila takvim problemom nam je uputila ovakav odgovor.

Daljnje istraživanje nam je ponudilo razne agencije i udrge koje se bave sličnim problemima i možda nam mogu pomoći pogledajte popis udruga za pomoć podstanarima i stanodavcima!

 

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

15 komentara

 1. Pozdrav! Željela bi pitati što da radim? Stanodavac me nije želio prijaviti i rekao da će mi stanarina biti veća za onoliko koliko on bude plaćao porez.Pristala sam kako je tražio jer je kriza i tiba mi svaka lipa.Da li ga mogu prijaviti i da li ću snosit kakve posljedice

 2. Ana Bosnjak Ex Rosic

  da,a ako se odjave,a novi i namodavac ne zei prijavit,sta onda ili bolj receno kamo?

 3. Sta napraviti kada te vlasnik stana ne želi prijaviti,na adresi gdje boravim vec vise od 6mjeseci?Rodila sam djete u Hrvatskoj i sama imam Hrv državljanstvo obavezno mi je prijaviti djete i sebe,ali vlasnik to odbija. Sto učiniti u tom slučaju? A nemam se gdje prijaviti!!

 4. Molim vas da li ja mogu izbaciti osobu -mamu, iz svoje kuće jer me maltretira…treći puta je kod mene jer ja sam ipak čovjek koji ima neko poštovanje, kad su je drugi izbacili ja sam se smilovala i uzela je k sebi…danas više ne mogu izdržati njezin terorizam kojeg sam iskusila još u djetinjstvu i ostale su mi traume…to što je ona kod mene ja nisam potpisala u policiji jer tada to nije bilo potrebno, molim vas pomozite mi kako da je se rješim iz svoje kuće

 5. Ja i djevojka živimo u podstanarskom stanu gdje je stanodavac na početku usmeno izjavio da će nas prijaviti te da nema problema sa prijavom te se kasnije počeo derati da se bespotrebno bojimo ako nas netko odjavi. Djevojka mi je izbačena iz roditeljskog stana nakon napunjenih 18 godina te je uz prijavu policije o neboravljenju i odjavljena u PU Zagrebačkoj. Nakon toga je obaviještena te je dobila poziv uz obavjest da je odjavljena sa adrese prebivališta te da ima rok od 15 dana za prijavu(sada manje od tjedan). Problem je u tome što radi te se sami staramo za sebe. Ona uredno radi uz prijave na određeno vrijeme te dobiva plaću preko banke te se bojimo da će to predstavljati problem kao i zaposlenje te zdravstveno. Što učiniti?

 6. Добар дан ,
  Тражите кредит, тражите корпоративни зајам, лично
  кредит, станар, ауто кредит, студентски зајам, консолидациони кредит,
  необезбеђен кредит, ризични капитал итд. Да ли сте банкарски кредит или финансијски
  одбацивање из једног или више разлога. На правом сте мјесту да добијете
  кредитно решење! Ја сам приватни зајмодавац, позајмљујем компаније и
  лица са ниском каматном стопом и ниском каматном стопом од 2%.
  Контактирајте нас на е-маил: албакерлоанфирм@гмаил.цом

 7. marjana leskovar

  Stanari su odjavljeni ali ne žele iseliti se iz kuće…policija ne može nista…jedino privatna tužba.Može li se ista drugo napraviti

  Lp

 8. Grittenweg 12 steinhoring deutschland

 9. Zanima me moj sin je zivio sa curom posto vise ne zive na toj adresi zanimame dal ona njega moze odjavit s te adrese il gazda

 10. Podstanarka me prevarila kod prijave. Rekla je na salteru tu, tu i potpisite za stalno boraviste. Prije su mi studenti sve napisali a ja sam potpisala, tako i sada. Kaze 3 puta procitaj prije nego potpises.
  Tjera me iz stana, ne plaća najamninu i sa dalje. Živjela je na crno bez prijave i čekala općinski stan. Sada je na mojoj adresi prijavljena i ima osobnu iskaznicul Policiji sam napisala molbu da mi pogne ali ne znam kako rijesiti
  problem kad je napravila osobnu iskaznicu ?

 11. Podstanarka me prevarila kod prijave. Rekla je na salteru tu, tu i potpisite – bilo je za stalno a neprivremeno. Prije su mi studenti sve napisali a ja sam potpisa, takao i sada. Kaze 3 puta pročitaj prije nego potpises. Istina je.
  Tjera me iz stana, ne plaća najamniju i dalje živi sa stalnom prijavom na mojoj adresi i ima osobnu iskaznicu. Policiji sam napisala molbu da mi pomogne ali ne znam kako riješiti problem kad je napravila osobnu iskaznicu?

 12. Sin se iz riditeljskog stana ozenio odselio i ima 55 G JIS JE UVIJEK NA MAMINOJ ADRESI I DJETE PREVEO Koje je napunilo 18 g .on zivi u drugom gradu ima kucu ali jos je id djetinjstva na ovoj adresi .Mama je u domu a brat je itplatio drugu polovicu stana i brinuo za majku dok nije otisla u dom zbig psiihickih problema Koja prava sad ima na makar je brat prije par godina itkupio stan od drzave do kraja

 13. NAŠICE ĐURĐENOVAC .TRG ANTE STARČEVIĆA 2

 14. Iznajmii smo stan obitelji sa petero djece i prijavili im prebivaliste da bi mogli koristiti kojekakve soc.pomoci. Po prijavi prebivalista , stize iz porezne uprave obavijest o obvezi placanja poreza na dohodak. Nekoliko mjeseci je sve dobro funkcioniralo dok im je grad placao rezije. Ali kad se stariji sin zaposlio, to pravo su izgubili. Nakon toga vise nista od rezija ne placaju. Nakon sto smo ih opomenuli najavljuju odlazak, koji je uskoro uslijedio. Dugove za vodu , struju i smece nisu platili kao ni zadnju stanarinu. , sto je na koncu ostalo na nama da platimo jer ni struju ni vodu nismo na njih preveli. I to nije najveci problem Kad smo otisli u policiju da im odjavimo prebivaliste , ne uspjevamo. Podneli smo zahtjev ali na policiji tvrde da to ne ide samo tako. Odjava ovisi o njima. Dokle god ne nadju drugog stanodavca , koji ce im prijaviti prebivaliste, mi ne mozemo nista, iako stanuju na drugoj adresi. Sto raditi ?

 15. Ljubomir Bevanda

  Nasljedio sam stan nakon ostavinske rasprave,otac je bio vlasnik.Majka i brat su stanovali u stanu ali su potpisali da se slažu da ja budem vlasnik.Vlasnički list je na moje ime,1/1 bez tereta.Majka je umrla ,brat sada živi u mojem stanu.Brat je tamo prijavljen od nekada kad smo svi uselili u vrijeme stanarskih prava,i dokumenti mu glase na istu adresu.Dali trebamo ja i brat napraviti neki ugovor da on stanuje u mom vlasništvu.On ne posjeduje nikakvu nekretninu.Dali ja mogu brata izbaciti van iz stana,mada mi to nije interes.

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top