Izdvojeno:
Problem sa prijavom i odjavom podstanara!

Problem sa prijavom i odjavom podstanara!

Da nisu samo stanodavci i u stanodavcima problem uhvatili smo se u koštac sa jednim veoma čestim problemom stanodavaca pri potpisivanju ugovora o najmu. Podstanari da bi na određenom mijestu gradu, državi dobili prijavljenu adresu moraju se zakonski prijaviti da žive u nekom stanu, nekretnini. Nije problem prijaviti boravak kada imate ugovor o najmu stana gdje živite, ali pri preseljenu i ako u novom stanu ne potpišete ugovor vi gubite sva prava vezana za boravište i prijavu u određenom gradu ili državi.

Tada podstanari najčešće rade jednu zakonski nedopuštenu stvar da se ne odjavljuju sa prvotne adrese gdje su imali prijavu nego nastavljaju živjeti u drugom stanu sa postojećeom prijavom, što stanodavcima pretstavlja veliki problem.

Kako pristupiti riješavanju tog problema i dali je moguće riješiti takav problem pokušao sam istražiti.

Cijeli proces i probleme te prijdloge problema i njihove zakonske stavke m0žete pročitati u daljnjem tekstu!

Što kada se podstanari nežele odjaviti sa adrese:

Prije nekoliko godina prijavila sam tadasnje podstanare na adresu kuce u kojoj su boravili. dugo vec nisu tu vec u bosni gdje imaju i boravak no ne zele se odjaviti s moje adrese.molim savjet sto da radim jer se vodi da imam podstanare a u naravi ih nemam vec godinama.

 

Moj primjer:

 Imao isti problem i na MUP-u u Zagrebu su prihvatili moju obavijest da su se stanari odselili.
Kad se odbjegli stanari budu negdje htjeli prijaviti ( u Hrvatskoj) dočekat će ih navodno prekršajni postupak jer nisu bili točno prijavljeni !!??

Dosta toga ovisi i jesu li ti podstanari stranci ili domaći državljani.

 

Prijedlog riješenja:
Napisati pismo policiji da tu više ne žive.

Priložiti vlasnički list u kojem ste vi 100%-tni vlasnik i 20 kuna državnih biljega.

S time ih opet niste izbrisali s adrese već ste ih samo onemogućili da ishoduju nove isprava s vašom adresom.

Problem je u manjkavom Zakonu o prebivalištu i boravištu građana.

 

Problem pri riješavanju:

Izbrisat s adrese i ne moze gradjanin drugog gradjana jer je to posao policije. Ali zato se moze traziti primjena cl. 13/2 Zakona o prebival i bor gradjana na odgovarajuci nacin i na prijave boravka. Ovo sve pod pretpostavkom da se radi o domaćim drzavljanima – stvar je jos jednostavnija kad se radi o strancima jer onda su oni u prekrsaju…

Ni policija ne može nekoga brisati sa adrese. Može samo brisati ako je podnositelj dao netočne ili neistinite podatke, ali ako je jednom upisan i policija potvrdi istinitost prijave, više nema brisanja radi kasnijih izmjena stanja bez suglasnosti građanina, tj. bez njegova novog zahtjeva.

Neke godine se išlo sa prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu građana gdje se nekim blagim dopunama stavila mogućnost brisanja s adrese (čl. 13. Zakona stavci od 3 do 6 koji nikad nisu zaživili) i to samo na zahtjev tijela državne uprave ili jedinica lokalne samouprave (opet ne građana), ali radi predstojećih izbora se prijedlog razvodnio do nesvrshovitosti i na kraju nije ništa ni napravljeno.

Dakle, koliko god čitali i proučavali Zakon, on ne valja, radi njega vlada nered i odgovara samo onom kome upravo taj nered donosi koristi.

 

Što mogu napraviti?

Naravno da zakon ima nekoliko nedostataka ali čl. 13/2 nije nepopravljiv! Tu se radi o vrsti ponavljanja postupka – dakle, može se pokrenuti po služb dužnosti te nikakav zahtjev osobe na koju se brisanje odnosi nije potrebno(to je prva pogreška u tumačenju), a onda je pitanje samo metode tumačenja da se to prenese i primjeni i na boravište (druga pogreška u tumačenju).
Potpuno je netočno da policija tu ne može ništa – ako neće nešto uraditi to je već sasvim nešto drugo, ali da se tu može štošta jasno je i vidljivo.
Dakle, službeno pokrenut uprav postupak policije završit će brisanjem iz evidencije a nakon toga se može puno drugih postupaka pokrenut i uspješno okončati – ako je od ovog zakona – dovoljno je!
Problemi ove odredbe nalaze se negdje drugdje, ali… o tome nekom drugom prilikom.

 

Moje razmišljanje o problemu!

Ništa nije nepopravljivo, ali se zna tko to popravlja, po kojoj proceduri, a ti to ne rade
Hrvatski državljanin ne može biti brisan iz evidencije prebivališta bez vlastitog zahtjeva za odjavom.

Ovdje je problem u ovlaštenjima.

Zakon o prebivalištu i boravištu građana govori o policiji kao nadležnom tijelu za utvrđivanje prebivališta i boravišta te za vođenje evidencije.

Zakon o policiji i Zakon o policijskim poslovima i ovlastima ne govore ni riječi o tome.

Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave govori da je posao MUP-a obavljanje poslova koje se odnose na prijavljivanje prebivališta i boravišta građana.

Policija ne radi stvari napamet.

Oni trebaju jasna zakonska ovlaštenja koji ne postoje.

Sukladno čl. 14. st. 4. MUP ima vlastiti pravilnik o evidencijama prijave prebivališta.

Sukladno Zakonu o općem upravnom postupku postoji zakonski okvir za odbijanje zahtjeva o prebivalištu ukoliko policijski službenici provjerom utvrde neistinitost zahtjeva.

Brisanje hrvatskog državljanina iz evidencije prebivališta mimo njegove volje je kršenje čl. 32. st. 1. Ustava koji govori o pravu slobodnog kretanja i biranja boravišta.

Ustavni sud smatra da se ustavno pravo ne može ograničiti na način da se odbije prijava prebivališta građaninu koji nema osigurano stalno stanovanje jer bi se u suprotnom ugrozio pravni poredak ili prava i slobode drugih, niti za ograničavanje prava na slobodno kretanje i biranje boravišta građana.

U postu postavljača pitanja pretpostavljam da su mu podstanari otkazali nakon što su ishodovali osobne isprave, a sada plaćaju znatno nižu cijenu u nekoj nelegaliziranoj kući.

Očito je da su policiji ruke svezane, ma kako mi čitali i tumačili zakon.

Zaključak:

Sve dok u svim stanovaima ne bude ugovora o najmu i mogućnosti prijave na tu adresu najamodavci i podstanari će se susretati sa tim problemom, nemožemo u ovom slučaju okriviti same podstanare jer za svaku novu prijavu i odjavu se rade novi kokumenti i vade nove potvrde što je mukotrpan i iscrpljujući posao. A sam problem življenja u jednom gradu i prijave u nekom drugom udaljenom stotinama kilometara je veoma nepraktičan i pretstavlja određeni problem.

Sve dok se zakonski ne regulira i osmisli cijeli koncept podstanarstva najamodavci i podstanari su osuđeni na razne oblike snalaženja i prevara što nije etički ni preporučljivo.

Imate li vi neki problem ili prijedlog slobodno me kontaktirajte pokušat ću istražiti i pomoći vam.

Sa zakonske strane samo podstanari i najamodavci nemaju se kome javiti za svoje probleme pisao sam već o tome, jedina udruga koja se bavila takvim problemom nam je uputila ovakav odgovor.

Daljnje istraživanje nam je ponudilo razne agencije i udrge koje se bave sličnim problemima i možda nam mogu pomoći pogledajte popis udruga za pomoć podstanarima i stanodavcima!

 

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

3 komentara

  1. Komplimenti sezone !! Prijavite kredit za Spotlight Global Services sa kamatnom stopom od 3%
    Zainteresovane osobe ili kompanije trebaju nam pisati putem:
    E-pošta: spotlightglobalservices@gmail.com |

  2. Nakon skoro 2.g.unajmljenog stana za kci,polaznicu fakulteta,uredno placenih rata,iako je i u nekoliko navrata stanarina poskupila,bez ugovora,sada nam bivša gazdarica ne zeli vratiti uplacenu kaparu.Dali to mogu traziti iako nemam nikakvog ugovora ???

  3. Prijavila sam snahu na svoju nekretninu,adresu na 5 god ..Problem mi stvara sada i sin i snaha svojim ponašanjem prema meni kako da ih odjavim?

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top