Izdvojeno:
Do kraja mjeseca na bubanj ide 61 kuća i 15 stanova

Do kraja mjeseca na bubanj ide 61 kuća i 15 stanova

Prema podacima Očevidnika nekretnina i pokretnina Hrvatske gospodarske komore, do kraja kolovoza na bubanj će otići zbog nemogućnosti plaćanja računa i izvršenja ovrha 61 kuća, 33 poljoprivredna zemljišta i 15 stanova.

Do kraja godine, pak, prema trenutačnim podacima, u Hrvatskoj će se održati 910 takvih javnih dražbi, na kojim će se također najviše prodavati kuće, poljoprivredna zemljišta i stanovi.

Da je situacija s vraćanjem kredita prezaduženih hrvatskih građana više nego alarmantna, pokazuju podaci o broju nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku. Lani su ukupno bila upisana 3.753 ovršna predmeta, a u prvih šest mjeseci ove godine upisano ih je već 2.416, piše Večernji list.

Od toga je ovrha pokrenuta nad 2391 nekretninom i 25 pokretnina. U HGK, s obzirom na trend sve većeg broja nekretnina i pokretnina koje završe u ovršnom postupku iz godine u godinu, predviđaju da će se ove godine broj takvih predmeta udvostručiti u odnosu na 2010. godinu!

Prema podacima Fine, trenutačno je 150.000 računa u blokadi. A da je dugove sve teže naplatiti od siromašnih građana, svjedoče i potezi nekih odvjetničkih ureda koji su u tu svrhu pokrenuli vlastite tvrtke specijalizirane za naplatu potraživanja. A angažiranjem odvjetnika, a zatim i tvrtki za naplatu potraživanja, troškovi utjerivanja dugova narastu i tri do četiri puta.

Na to upozoravaju i u splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača, u kojem ističu da odvjetničko društvo ne bi smjelo imati vlastitu tvrtku za naplatu potraživanja zbog sukoba interesa jer su odvjetnici u isto vrijeme tako i zastupnici i utjerivači dugova. A Zakon jasno kaže da mogu biti samo zastupnici.

Osnivaju tvrtke za utjerivanje dugova

Primjer za to im je Odvjetničko društvo Par i Gradac, koji naplaćuje dugove za jednog teleoperatora, a koje je osnovalo svoju tvrtku za utjerivanje dugova Autus ulaganja. S troškovima odvjetnika i tvrtke za naplatu potraživanja, dužnik tako s početnim dugom od 827 kuna na kraju sa svim troškovima mora platiti čak 2.300 kuna.

“U slučaju neuspjeha naplate potraživanja u mirnom postupku, vjerovnik ili, po njegovom ovlaštenju, specijalizirana tvrtka, angažira po svom izboru odvjetnika radi prinudne naplate tih potraživanja pokretanjem ovršnog postupka”, kaže odvjetnik Želimir Par. U takvom postupanju ne vidi nikakav sukob interesa između Autus ulaganja i Odvjetničkog društva jer sva ovlaštenja Autus ulaganja d.o.o. i Odvjetničkog društva Par i Gradac, proističu iz punomoći vjerovnika, koji ima samo jedan interes – naplatiti svoje potraživanje ili u mirnom ili u ovršnom postupku.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top