Izdvojeno:
Kako da preživim “Plaćam rate za stan i podstanarstvo”

Kako da preživim “Plaćam rate za stan i podstanarstvo”

– Od kolovoza prošle godine otplaćujemo kredit za POS stan u Hraščici, ali umjesto u njemu živimo kao podstanari. Mjesečno za kredit, najamninu za stan od 30 četvornih metara i za benzin trošimo 8.000 kuna. Ne znamo više kome bismo se obratili – javili su nam se kupci stana (podaci poznati redakciji) u POS zgradi na lokaciji Rajčul, na samom ulazu u Hraščicu.

Prekršeni rokovi

Oni već deseti mjesec čekaju da se usele u stan koji su još prošle godine platili Javnoj ustanovi Gradski stanovi. Ustanova je, naime, investitor i prodavatelj stanova na samom ulazu u Hraščicu. Tamo je u svibnju 2009. godine počela izgradnja dvaju stambenih nizova s ukupno 60 stanova po programu poticane stanogradnje, koji su trebali biti dovršeni u roku od 20 mjeseci odnosno u siječnju ove godine.
Budući da su se prijavili za kupnju POS stana i bili su na listi prava prvenstva, naši čitatelji bili su pozvani na prezentaciju stanova koji su se trebali graditi u Hraščici.

– Odlučili smo se za kupnju stana od ukupno 110 četvornih metara, od čega je 80 kvadrata stambeni prostor, a ostalo garaža i hobi-soba. Cijena je bila 1.100 eura po četvornom metru. S Javnom ustanovom Gradski stanovi potpisali smo predugovor na temelju kojeg smo podigli stambeni kredit. Gradskim stanovima smo platili stan koji je, prema predugovoru, trebao biti dovršen još u siječnju ove godine – navode čitatelji.

Strah sve veći

Na temelju predugovora dobili su kredit i platili stan Gradskim stanovima, a od kolovoza prošle godine otplaćuju kredit, čija je mjesečna rata nešto viša od 4.000 kuna. No sreću što će napokon riješiti svoje stambeno pitanje zamijenili su strah i sve veći financijski problemi.

– Stanovi nisu bili dovršeni krajem siječnja, ali tada nismo bili previše zabrinuti, jer su nam u Javnoj ustanovi rekli da će sve biti gotovo u proljeće. Mislili smo da ćemo izdržati još dva, tri mjeseca plaćajući rate kredite i najamninu. Međutim, rokovi se stalno pomiču, stalno se kao razlog navodi neka “viša sila”. Došao je listopad i mi se bojimo da naš stan neće biti dovršen ni do kraja ove godine. Računi su nam blokirani, bez pomoći rodbine i prijatelja bili bismo gladni i na cesti. Više ne možemo čekati – očajni su kupci.

Dosad prodali dva stana

Od ukupno 60 POS stanova, koliko ih se u svibnju 2009. godine počelo graditi na ulazu u Hraščicu, do kraja ove godine trebalo bi biti dovršeno njih 48. Riječ je o stambenim nizovima odnosno spojenim katnicama s potkrovljem u kojima su po četiri stana i četiri garaže, pri čemu stanovi u prizemlju imaju i dvorište. Javna ustanova Gradski stanovi dosad je prodala samo dva stana.

– Očekujemo da ćemo prodati još 10-ak stanova nakon što radovi budu dovršeni. Preostale stanove planiramo iznajmiti, pri čemu se daje mogućnost i kasnije kupnje stana, u što ulazi 40 posto najamnine – kaže Vladimir Kukec. Navodi da će preostalih 12 stanova biti dovršeno u drugoj fazi, odnosno u proljeće sljedeće godine.

Nema bojlera ni radijatora

Kako napreduju radovi na samom ulazu u Hraščicu, gotovo svakog tjedna provjeravaju naši čitatelji. Svaki put se, kažu, iznova razočaraju.

– Baš smo bili u Hraščici prošli tjedan. Na cijelom gradilištu sreli smo jednog jedinog radnika. Asfaltiranje ceste još uvijek nije počelo, a ni u stanu još nije sve dovršeno. Primjerice, još nije postavljena balkonska ograda, nema plinskog bojlera, nema radijatora. Zidove je potrebno još jednom oličiti, a nisu još montirani ni prekidači ni utičnice – žale se čitatelji, koji navode da ni garaža još nije dovršena.
Prema Zakonu o poticanoj stanogradnji, financiranje izgradnje infrastrukture je obveza jedinice lokalne samouprave. U to spadaju izgradnja ceste, uvođenje javne rasvjete, DTK, vodovodne, kanalizacijske, plinske i strujne instalacije do stanova. U POS zgradama u Hraščici je, doznajemo od ravnatelja Javne ustanove Gradski stanovi Vladimira Kukeca, dovršena sva infrastruktura osim strujnih instalacija i ceste.

I dok je novac za instalacije osigurala Javna ustanova, obveza Grada je dovršiti prometnicu. Kad je u pitanju uređenje stanova, u Gradskim stanovima navode da su ti radovi u završnoj fazi i njihov dovršetak nije upitan.

“Uporabna dozvola do kraja godine”

Ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi Vladimir Kukec ističe da će se kupci u POS stanove u Hraščici moći useliti najkasnije u siječnju sljedeće godine.

– Najkasnije do kraja prosinca bit će dovršeni svi potrebni radovi na lokaciji Rajčul i bit će ishođena uporabna dozvola. Nakon toga će kupci biti pozvani na sklapanje kupoprodajnog ugovora i primopredaju stana – izvijestio je Kukec. Navodi da stanovi nisu dovršeni u roku zbog “objektivnih okolnosti”.

– Izgradnja odnosno uređenje stana, što je obveza investitora tj. prodavatelja, u završnoj je fazi izgradnje. Međutim, uvjet za dobivanje uporabne dozvole je i dovršena infrastruktura, što financira jedinica lokalne samouprave, Grad Varaždin. Nažalost, Grad navedeno zbog financijskih poteškoća nije ispunio na vrijeme – pojašnjava Kukec.
Da bi što prije ishodili uporabnu dozvolu te da bi se kupci uselili u stanove, Javna ustanova je za projektiranje i uvođenje električne energije, kao i za troškove izgradnje elektroenergetskih priključaka osigurala novac.

– Podmirili smo obvezu Grada prema HEP-u, odnosno Javna ustanova je u ime Grada uplatila ukupni iznos od 207.919,20 kuna, a Grad se po osiguranju sredstava u proračunu obvezao vratiti uplaćena sredstva. Navedenim uplatama bit će dovršeni svi potrebni radovi i bit će ishođena uporabna dozvola i to, kao što sam već naveo, najkasnije do prosinca ove godine – ističe Kukec.
Kupce moli da uvaže navedene činjenice i prime ispriku zbog nemogućnosti sklapanja ugovora.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top