Izdvojeno:

Kuća u okolici Zagreba za istu cijenu kao stan u širem centru grad

U okolici Rovinja, kilometar od mora, na parceli od 1007 četvornih metara, namještena prizemnica od 66 kvadrata prodaje se za 97.000 eura. U samom Rovinju, pak, kuća od 50 četvornih metara stoji 120.000 eura.


 

Kuća od 100 kvadrata, s tri sobe i centralnim grijanjem, balkonom, terasom i okućnicom, svim komunalijama, s urednom građevinskom dozvolom i čistim vlasničkim papirima, u 50 kilometara od Zagreba udaljenom Pokupskom, prodaje se također za 120.000 eura. Otprilike je iste udaljenosti od metropole i Globočec kod Marije Bistrice gdje se za 26.000 eura može kupiti 95 četvornih metara velika četverosobna kuća na 1147 kvadrata okućnice. nekretnine centar

To je tek manji dio iznimno bogate i po cijenama šarolike ponude vikendica koje sve češće vlasnici ili agencije koje ih zastupaju reklamiraju kao kuće za odmor, ali sasvim prikladnima i za trajno stanovanje. Većini kuća za odmor cijena je u pravilu niža nego klasičnim kućama, a sve su uglavnom na lokacijama udaljenijima od lokalnih centara. Udaljenost u kilometrima je danas, doduše, gotovo zanemariva kategorija, a vikendice u ponudi često imaju svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. Unatoč tome, ne može se govoriti o rasprodaji vikendica kako bi se moglo iščitati iz bogate ponude. Niti ih ljudi kupuju kao alternativno stambeno rješenje.

Kuće izvorno građene za odmor bitno se razlikuju od onih građenih za stanovanje. Imaju drukčiji koncept rasporeda i veličine prostorija, često nemaju odgovarajuće grijanje za cjelogodišnji boravak, izolacijska svojstva i slično. Vikendica u Mariji Bistrici od 140 m2 sa 900 m1 okućnice prodaje se za 150.000 eura riječ uglavnom o objektima koji služe za kraći smještaj od sredine proljeća do sredine jeseni. Takvi objekti, bez obzira na atraktivnost uređenja, najčešće nemaju uvjete za cjelogodišnji boravak. Osim toga, vikendice su u pravilu objekti koji su po svojoj kvadraturi manji od obiteljskih kuća, potvrđuje i Domenico Devescovi, voditelj internetske stranice CentarNekretnina.net. Ipak, dodaje Devescovi, neke vikendice, odnosno kuće u bližoj okolici većih gradova, mogu biti dobra alternativa stanovima u gradu.

Može se tako razmatrati mogućnost je li bolje za 150.000 eura kupiti  od 70-ak kvadrata trosoban stan u širem centru Zagreba ili kuću iste vrijednosti koja je od grada udaljena 20-ak kilometara. No to prije svega ovisi o životnom stilu pojedinca – ističe Devescovi. Cijene vikendica u okolici Zagreba u proteklih godinu dana pale su približno 10 posto, stoje u skladu s kretanjima na tržištu nekretnina-lani je, primjerice, u Zagrebu bilo oko 34 posto manje transakcija vezanih za stambene nekretnine nego godinu prije.

Prošli mjesec prosječna cijena kvadrata kuće u zagrebu i okolici bila je 1157 eura, prema indeksu cijena Centra nekretnina. Jeftine kuće često su građene bez dozvole. Cijene vikendica variraju od 25.000 do 150.000 i više eura ovisno o regiji, mikrolokaciji, veličini, opremi, statusu legalnosti i teško ih je uspoređivati. Mnogo vikendica u okolici većih gradova, koje se prodaju po 20-ak tisuća eura, sagrađeno je bez građevinske dozvole pa kupci moraju biti jako oprezni. Kuća za odmor može biti alternativa za trajno stambeno rješenje ako je dovoljno velika i građena tako da ima uvjete za cjelogodišnji boravak.

Izvor/autor: Večernji list

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top