Izdvojeno:
Studenti opet bez novca!

Studenti opet bez novca!

Kako doznajem iz razgovora sa više studenata iz Hrvatske sa područja splita,rijeke i zagreba ministarstvo nije uplatilo ni lipe na račune studenata podstanara koji imaju pravo na subvenciju.

Doznajem kako je taj isti slučaj bio i lani i prošao je bez ikakvih posljedica  vijest sa www.tportal.hr je jedno od rijetkih mjesta gdje se spomenila problematika i neispunjene obveze prema studentima!

 

 

 

 

Jedna od studentica koja je uporno pokušavala kontaktirati nadležnu službu za nekakvo riješenje daje nam odgovor:

 

Poslani mail:

Poštovani,
Obraćam Vam se u nadi da na bilo kakav način možete pomoći meni i drugim studentima Sveučilišta u Zagrebu koji su dana 22. veljače 2010. potpisali ugovor sa Studentskim centrom u Zagrebu o ostvarivanju prava na potporu za privatni smještaj u iznosu od 147,00 kn mjesečno. Ugovor je potpisan za akademsku godinu 2009./2010., a vrijedi od 01.10. 2009. do 15.07.2010. god. U ovom razdoblju na naš račun nije stigla niti lipa.

Priča je identična kao i prethodnih godina. Sveučilišni centar u Zagrebu nam konstantno u bezbrojnim telefonskim pozivima mulja i ističe kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa njima novac nije niti uplatio. Kao i prethodnih godina, ponovno je kontaktirano Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, gdje nas oni uvjeravaju da novac na račun SC u Zagrebu redovno isplaćuje. Iskustvo nam govori da je posljednja činjenica zaista i istinita, budući da su Studentski centri u ostalim gradovima redovno ispunjavali dužnost oko isplate novca svojim studentima. Napomena: na kraju ovog obraćanja ću Vam u potpunosti dostaviti email koji smo dobili od MZOŠ.

Problem se do sada vuče na zaista ružan način za nas studente, budući da smo primorani kontaktirati redom SC, MZOŠ, Općinski sud u Zagrebu (za koji napominjem da prošle godine nije imao sluha za ovaj problem iako je u njegovoj nadležnosti po Članku 4. sklopljenog ugovora) da bismo na kraju kontaktirali medije i na taj način prisilili SC da uplati novac koji ne pripada njima.

Također želim napomenuti da je račun na koji se novac uplaćuje morao biti otvoren isključivo u Hrvatskoj poštanskoj banci. HPB nam redovno uzima proviziju i većina studenata je u minusu, jer je račun isključivo iz tog razloga i otvoren, što također izaziva ljutnju kod mene i ostalih studenata, a račun ne možemo zatvoriti.

Mene osobno zanima koju korist SC u Zagrebu i HPB imaju od našeg novca? Pretpostavljam da netko zarađuje na našem novcu, a nemaju nikakvo pravo jer mi takav ugovor nismo potpisali.

Nadam se da nam možete pomoći na bilo kakav način, iako pretpostavljam da nije u Vašoj nadležnosti, ali pretpostavljam da bi bilo kakav poziv u smjeru Studentskog centra puno pomogao da dobijemo novac koji nam pripada. Možda se čini da se radi o malom, ali on je naš i danas je svaka kuna važna. Unaprijed hvala,

mojeime.

Email MZOŠ-a:
Poštovani

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je zaprimilo Vaš e-mail 7. svibnja 2010. godine u svezi uplata subvencije za podstanarstvo redovitim studentima za akademsku godinu 2009./2010 na području grada Zagreba. U upitu ste naveli Vaše dobiveno pravo na natječaju za subvenciju podstanarstva, te Vas interesira vrijeme uplate pripadajućih novčanih sredstava.

Obavještavamo Vas kako isplatu subvencija za podstanarstvo obavlja isključivo Studentski centar Zagreb Sveučilišta u Zagrebu. Isto tako napominjemo kako je Ministarstvo sve svoje financijske obveze, prema Studentskom centru Zagreb, ispunilo na vrijeme.

Stoga Vas pozivamo da se obratite nadležnoj osobi u Studentskom centru u Zagrebu kako bi se informirali o datumu uplata subvencija za podstanarstvo.

S poštovanjem

Odjel za studentska pitanja

Nakon par mjeseci čekanja i potrošenog novca (jer banka mora biti HPB koja uzima proviziju od 5 kuna mjesečno) poigrali smo se malo brojkama znači:

A sad malo matematike:  1293 studenta su ostvarila pravo na subvenciju, mjesecno im MZOŠ daje 190 071kn, sto je do sad doslo do iznosa pretpostavljam 7*190 071=1 330 497kn.

Oko 1300 studenata svake godine, neka mjesecno skidaju 5kn svakome od nas, uzmimo u obzir da se s HPBom sklapa dogovor recimo vec 5 godina,

1300*5god*10mjeseci*5kn= 325 000kn.

 

U međuvremenu stize mail:

Poštovani !

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je zaprimilo Vaš e-mail u svezi problema oko uplate subvencija za privatno podstanarstvo redovitim studentima na području grada Zagreba. U upitu ste naveli Vaše ostvareno pravo na natječaju za subvenciju podstanarstva, te Vas interesira vrijeme uplate pripadajućih novčanih sredstava.

Obavještavamo Vas kako isplatu subvencija za podstanarstvo obavlja isključivo Studentski centar Zagreb Sveučilišta u Zagrebu, s kojim ste zaključili ugovor o ostvarenoj subvenciji, a koje provodi natječaj te transferira novčana sredstva na račune pojedinačnih studenata.

Isto tako napominjemo da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, sve svoje financijske obveze prema Studentskom centru Zagreb, ispunilo na vrijeme. To uključuje i upućena sredstva za subvencioniranje privatnog smještaja redovitih studenata.

Stoga Vas upućujemo da se svojim upitom (pisanim, e-mailom ili telefonski )obratite nadležnoj osobi u Studentskom centru u Zagrebu (ravnatelju, pomoćniku ravnatelja za smještaj) kako biste se detaljnije informirali o datumu uplata subvencija za podstanarstvo te uzrocima kašnjenja uplate subvencija.

S poštovanjem,

Odjel za studentska pitanja

Nakon više razgovora sa gnjevnim studentima kojima banka sada šalje opomene na račune zbog minusa i poslanih mailova nadležnim službama zaključujem da je država spala toliko nisko da djeci uzima džeparac.

Što pomisliti kada studentu država nedaje smještaj nego mu uzima i 147 kuna koje mu pripadaju jer živi kao podstanar a podstanarstvo plaćaju minimalno 740 kuna!

 

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top