Izdvojeno:
Biti podstanar….

Biti podstanar….

Biti podstanar danas nije niti malo lako.Pronaći odgovarajući stan na pristojnoj lokaciji s pristojnim interijerom i još pristojnijom cijenom najma postalo je gotovo Sizifov posao. No i kada sjekira padne u med pa se krov nad glavom uspije iznajmiti, većina podstanara ostane zakinuta za prijavljivanje od strane najmodavaca.

Uvjerili smo se u to sami. Od pet iznajmljivača koje smo telefonski kontaktirali tek nam je jedna gospođa iskazala spremnost da će nas, kao potencijalne podstanare, prijaviti. Ostali na to nisu bili spremni. Zašto? Odgovori su bili različiti.

– Iznajmljujem stan obično do ljeta kada mi dolaze turisti pa nema smisla da prijavljujem podstanare tijekom tog kraćeg perioda – kazala nam je iznajmljivačica s Brodarice. Odgovor od druge stanodavke bio je pak kako svoje podstanare nije prijavila jer oni od nje to nisu niti tražili.


IZBJEĆI PLAĆANJE POREZA

Ipak, prešućen je ostao možda najvažniji razlog, a taj je pitanje poreza. Kada bi podstanare iznajmljivač prijavio, istražili smo koliki bi za to porez izdvojio.
– Uzmimo da je najamnina tisuću kuna, na to otpada 30 posto paušalnih izdataka što čini 700 kuna porezne osnovice i na nju se izdvoji 15 posto – kazao nam je pročelnik šibenske ispostave Porezne uprave Dražen Crnogaća. Dakle, šibenski najmodavci za stanarinu od tisuću kuna, plaćali bi 105 kuna poreza. Ipak to im se nije ustalilo u praksu isključivo na štetu podstanara.
– Prijavljivanjem podstanar ima pravo na osobni odbitak te bi mu to predstavljalo vrstu porezne olakšice pa bi mogao ostvariti pravo na povrat poreza. Naravno prije toga mora prezentirati ugovor o najmu – ističe Crnogaća.

PODSTANARI BEZ PRAVA NA POVRAT POREZA

Na naše pitanje koliko šibenskih iznajmljivača uredno prijavljuje svoje podstanare, Crnogaća nije znao reći, ali je mudro kazao ‘vjerojatno jedan manje nego što bi trebao’. I dok u ljetnim mjesecima inspekcija revnosno provjerava turističke iznajmljivače, isto pravilo ne vrijedi za ostatak godine. Stanovi se iznajmljuju na crno, zbog čega podstanari, u prvom redu studenti, ostaju bez prava na povrat poreza, pa čak i subvencija za stanarinu koje im svake godine dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top