Izdvojeno:
Tajnica ima kuću a mi joj plaćamo podstanarstvo

Tajnica ima kuću a mi joj plaćamo podstanarstvo

Ministarstvo vanjskih poslova morat će se pozabaviti novim skandalom u svojim redovima. Čini se da su tajnici u hrvatskom veleposlanstvu u SAD-u porezni obveznici plaćali smještaj u Washingtonu iako je dotična imala kuću u istom gradu.

 

Iako sa svojim suprugom Damirom posjeduje kuću na River Roadu u Washingtonu, Marici Sobonji, tajnici u hrvatskom Veleposlanstvu, porezni obveznici plaćaju najam kuće u tome istom gradu, samo na drugoj adresi, na Potomac Avenue, otkriva Slobodna Dalmacija.

Kuću u privatnom vlasništvu bračni par Sobonja ne koristi nego je prodaje za 760 tisuća dolara, a prodaju već dulje vrijeme oglašavaju na washingtonskoj burzi nekretnina. Tako se na internetu, na oglasnom prostoru ‘BlockShoppera’, može vidjeti da je njihova ponuda prvobitno iznosila 565.000 dolara, a kasnije su cijenu digli na 760.000 dolara.

MVPEI ‘nema saznanja’ i provodi ‘internu istragu’

Na pitanje je li u skladu sa zakonom i internim propisima MVPEI-ja da porezni obveznici Hrvatske tajnici Veleposlanstva Marici Sobonji plaćaju najam stana u kojemu živi, dok ona u istome gradu posjeduje vlastitu kuću, u Ministarstvu su naložili internu istragu.
Zatraženo je i očitovanje od Veleposlanstva RH u Washingtonu, gdje veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović svakoga mjeseca odobrava ček kojim bračni par Sobonja na teret hrvatske države plaća svoje stanovanje u glavnom gradu SAD-a.

Glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun šturo je još za Slobodnu Dalmaciju rekao da je utvrđeno da “u zadnjih godinu ili godinu i pol dana tajnica hrvatskoga Veleposlanstva nije iznajmljivala svoju kuću u Washingtonu”.

Na pitanje znači li to da je prije toga utvrđeno da je iznajmljivala kuću, u MVPEI-ju su rekli da “o tome nema saznanja”.

Neodgovoreno je ostalo i pitanje koliko je hrvatska država svih ovih godina platila tajnici Veleposlanstva za troškove stanovanja njezine obitelji, s obzirom da je Marica Sobonja na dužnosti u Washingtonu još od 2003. godine.

Taj podatak, kažu, ne smiju dati u javnost, iako je riječ o novcu poreznih obveznika, jer bi time prekršili odredbe ugovora o najmu, odnosno doznalo bi se koliko zarađuje američki najmodavac toga stana.

A na upit kako je moguće da ista tajnica radi u Veleposlanstvu u Washingtonu još od 2003. godine iako su mandati diplomata i administrativnog osoblja određeni na četiri godine, sa Zrinjevca je pristigao ovaj odgovor:

“U skladu s pozitivnim zakonskim propisima, zbog potreba posla predviđena je mogućnost produženja mandata, no stav je sadašnjeg rukovodstva MVPEI-ja da se mandati odrađuju u okviru četverogodišnjeg razdoblja”.

‘To je moralna pljuska diplomaciji u kojoj služite’

U MVPEI-ju su također pojasnili kako “eventualno vlasništvo nad nekretninama u državi primateljici ne utječe na ostvarivanje navedenog prava (naknada dijela troškova stanovanja diplomata, op.a.)”. No, o ovakvom nesvakidašnjem slučaju u hrvatskoj diplomaciji ne misle svi poput vodstva MVPEI-ja.

“To što je tajnica Veleposlanstva, čija su prava i imuniteti zaštićeni Bečkom konvencijom, zarađivala iznajmljivanjem svoje kuće u državi primateljici grubo je kršenje Bečke konvencije jer se bavila lukrativnom djelatnošću, tj. ostvarivala dodatnu zaradu iz poslovnog odnosa u zemlji primateljici, što nije samo zakonska nego i moralna pljuska diplomaciji u kojoj služite”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju iskusan diplomat i stručnjak za diplomatsko pravo koji nije želio biti imenovan.

I jedan hrvatski veleposlanik dao je ironičan komentar na ovaj skandal i ponašanje resornog ministarstva: “Pa, kad je već tako, ja bih rado ovdje kupio hotel, ne kuću. Ako se u hrvatskoj diplomaciji smije zarađivati držanjem podstanara, što ja ne bih od gostiju svog hotela!?”

 

Donosi: danas.hr

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top